۱
plusresetminus
تاریخ انتشارسه شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۴
کد مطلب : ۴۱۷۱۸
عاقبت تفسیر برداری یک مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی

آیا بیش از 19 هزار دانشجوی دانشگاه پیام‌نور به دلیل ابلاغ یک نامۀ پر ابهام سرگردان شدند؟!

آیا اقدام دانشگاه پیام نور، مبنای قانونی دارد؟
رئیس مرکز سنجش و آزمون دانشگاه پیام نور در نامه‌ای «آنی» به مدیرکل خدمات آموزشی و سرپرست دفتر برنامه ریزی و تحصیلات تکمیلی این دانشگاه، «لغو قبولی» برخی از دانشجویان دانشگاه پیام نور را به استناد یک مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ نموده است، لغو قبولی‌ای که شامل پذیرفته شدگان بدون آزمون نیز شده است! شنیده‌ها حاکی‌ست که این تصمیم، اخلال قابل توجهی در فرآیند آموزشی این دانشجویان ایجاد می‌کند.
آیا بیش از 19 هزار دانشجوی دانشگاه پیام‌نور به دلیل ابلاغ یک نامۀ پر ابهام سرگردان شدند؟!
به گزارش سرویس علم و فناوری ایصال نیوز، سیدسجاد سجادی خواه رئیس مرکز سنجش و آزمون دانشگاه پیام نور، در نامه‌ای به شمارۀ 36037 / 2201 / د مورخه 2 / 8 / 1403 ، خطاب به مدیرکل خدمات آموزشی و سرپرست دفتر برنامه ریزی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور، با استناد به مصوبه جلسه 904 شورای عالی انقلاب فرهنگی که تاریخ تصویب این مصوبه «20 شهریور 1403» بوده است و از جمله مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است که در تاریخ «سوم مهرماه 1403» ابلاغ شده است، همچنین با استناد به بند 10 مندرج در صفحۀ 3 دستور العمل ثبت نامی شماره 49079 مورخه «20 / 7 /1403» ، «لغو قبولی» پذیرفته شدگان آزمون سراسری سال 1402 که در ردیف پذیرفته شدگان آزمون سراسری سال 1403 نیز قرار گرفته اند را اعلام و ابلاغ کرده است. 

تصویر این نامه آنی و مهم که از طریق منابع رسمی به دست ایصال نیوز رسیده است در ادامه می‌آید: 




اما مصوبه جلسه 904 شورای عالی انقلاب فرهنگی که تاریخ تصویب این مصوبه 20 شهریور 1403 بوده است و در تاریخ سوم مهرماه 1403 ابلاغ شده است چیست؟ 

با مراجعه به بخش مصوبات و قوانین سایت شورای عالی انقلاب فرهنگی، و جست جو در مصوبات جلسه 904 ، با مصوبه ای مواجه می‌شویم که فارغ از این موضوع که مصوبات و قوانین علی القاعده عطف به ما سبق نمی‌شوند، به لحاظ حقوقی نیز نمی‌تواسته است مبنای چنین تصمیم پر حاشیه و چالش سازی در دانشگاه پیام نور شود! 

در مصوبۀ شماره 236 جلسه 904 شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنوان «تعیین نحوه شرکت مجدد ‌پذیرفته‌شدگان در تمامی آزمون‌های سراسری کلیه مقاطع در آزمون‌های سال‌های بعد» آمده است: 

« سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور
سازمان برنامه و بودجه کشور
دبیرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي

ماده واحده «تعیین نحوه شرکت مجدد ‌پذیرفته‌شدگان در تمامی آزمون‌های سراسری کلیه مقاطع در آزمون‌های سال‌های بعد» كه در جلسه 904 مورخ 1403/06/20 شوراي عالي انقلاب فرهنگي و بنا به پيشنهاد سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور، به تصویب رسیده است؛ به شرح ذيل براي اجرا ابلاغ می­گردد:

«ماده واحده - در سال 1403، پذیرش داوطلبانی که در آزمون سراسری سال 1402 پذیرفته شده‌اند و در آزمون سال 1403 در هر یک از گروه‌های علوم ریاضی - فنی یا علوم انسانی یا علوم تجربی، «رتبه کشوری کمتر از 10 هزار دارند» یا در سال 1402 در رشته‌های پزشکی، دندان‌پزشکی یا داروسازی در تمامی دوره‌ها پذیرفته شده‌اند از طریق افزایش ظرفیتی ویژه و اضافه بر ظرفیت موجود صورت خواهد گرفت.

همچنین از سال 1404 به بعد، پذیرفته‌شدگان تمام دوره‌های پزشکی، دندان‌پزشکی، داروسازی و دام‌پزشکی، اعم از رایگان و غیررایگان و پذیرفته‌شدگان تمام دوره‌های آموزش رایگان (شامل دوره‌های روزانه، محروم، فرهنگیان، بورسیه) در تمامی آزمون‌ها (از جمله آزمون دستیاری تخصصی و فوق تخصصی) و رشته‌محل‌ها، که پذیرش آنها با آزمون دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی در سال قبل صورت گرفته، چه در دانشگاه یا مؤسسه قبولی ثبت نام کرده و چه ثبت نام نکرده باشند، اجازه شرکت مجدد در همان آزمونی که در آن پذیرفته شده‌اند را در سال بعد ندارند.

تمامی پذیرفته‌شدگان مشمول دوره‌های مذکور سنوات قبل در صورت تمایل به شرکت مجدد در آزمون حداقل دو سال بعد از سال قبولی، باید قبل از شروع زمان ثبت نام آن آزمون، از دانشگاه یا مؤسسه قبولی انصراف قطعی دهند.

تبصره 1- برای داوطلبانی که در آزمون سراسری سال 1402 پذیرفته شده و در آزمون سراسری سال 1403 در همان گروه آزمایشی سال قبل و بر اساس نتیجه آزمون سراسری سال قبل؛ رتبه 1 تا 10 کسب می‌کنند، کارنامه ملاک انتخاب رشته ساخته نشده و در اختیار آنان قرار نمی‌گیرد. در نتیجه، افراد مشمول این تبصره اجازه انتخاب رشته در هیچ گروه آزمایشی را ندارند.

تبصره 2- داوطلبانی که در آزمون سراسری سال 1402 پذیرفته شده و در آزمون سراسری سال 1403 نیز پذیرفته می‌شوند؛ قبولی سال 1402 آنان لغو شده و اجازه ادامه تحصیل در کد رشته‌محل قبولی سال قبل را ندارند.

تبصره 3- هزینه‌های مترتب بر افزایش ظرفیت ویژه موضوع این ماده واحده در سال تحصیلی 1404-1403 توسط سازمان برنامه و بودجه کشور بر اساس گزارش سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور و تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی، تأمین بودجه خواهد شد».

مسعود پزشکیان
رئیس ­جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی»


همانطور که مشاهده می‌کنید، این مصوبه پر ایراد و پر ابهام شورای عالی انقلاب فرهنگی، مبنای نامه‌ای شده است که منجر به سرگردانی و بلاتکلیفی احتمالا حدود 19 هزار دانشجوی دانشگاه پیام نور شده است. 

مصوبه ای که در تبصره شماره دو آن، سخن از لغو قبولی 1402 داوطلبانی می‌کند که در آزمون سراسری سال 1403 پذیرفته می‌شوند! و حکم به ممنوعیت ادامه تحصیل در کد رشته محل قبولی سال قبل را می‌کند.  

اکنون نه تنها شورای عالی انقلاب فرهنگی باید پاسخگو باشد که بر مبنای چه قانونی، در حالی که اثر مصوبه شما باید نسبت به آتیه باشد، این اثر را به ما قبل تاریخ تصویب و ابلاغ آن مصوبه سرایت داده اید و منشأ چنین ابهامات و اخلال‌هایی شده اید و زمینه ایجاد زحمات فراوان برای دانشجویان را ایجاد کرده اید؛ بلکه دانشگاه پیام نور نیز باید پاسخ دهد در حالی که متن مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، فارغ از ایرادات ماهوی و حقوقی آن، به صراحت مفاد آن، صرفا مربوط به «آزمون‌های سراسری» است؛ چگونه گستره شمول این قانون را به «فراخوان پذیرش بدون آزمون دانشگاه پیام نور» سرایت داده اید؟! 

براستی مگر پذیرفته شدگان دوره های بدون آزمون دانشگاه پیام نور، که نه در آزمون‌های سراسری شرکت کرده اند و نه نحوه پذیرش و قبولی آنان مطابق با نحوه پذیرش و قبولی شرکت کنندگان در آزمون سراسری است؛ در شمول این مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار می‌گیرند؟ 

استناد ادعای ایصال نیوز، نامه آنی شماره 36658 / 3 / د مورخه 5 / 8 / 1403 مهدی عبادی سرپرست معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور خطاب به واحدهای استانی و مرکز امور بین الملل دانشگاه پیام نور است که با موضوع لغو قبولی 1402 (تعداد 19 هزار و 638 دانشجوی این دانشگاه) بواسطه قرار گرفتن در ردیف پذیرفته شدگان آزمون سراسری سال 1403 ابلاغ شده است! 

بخشنامه ای که در آن به بخشنامه های 52219 و 52229 مورخه 29 / 07 / 1403 معاون آزمون های سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور و بند 10 مندرج در صفحه 3 دستورالعمل ثبت نامی آزمون سراسری سال 1403، ابلاغی 20 / 7 / 1403 و بخشنامه 49079 مورخ 20 / 07 / 1403 ارسالی با دستور العمل 34121 / 3 / د مورخه 24 / 07 / 1403 مقطع کارشناسی در خصوص پذیرفته شدگان آزمون سراسری سال 1402 که در آزمون سراسری سال 1403 در ردیف پذیرفته شدگان نهایی قرار گرفته اند، استناد شده است و به پیوست آن، اسامی 19638 دانشجو/داوطلب برای روسای استان ها و مرکز بین الملل دانشگاه پیام نور ابلاغ شده است تا لغو قبولی 1402 این دانشجو/داوطلبان اعمال شود. 

بخشنامه ای که نه تنها در خصوص پذیرفته شدگان از طریق آزمون سراسری «با آزمون» دانشگاه پیام نور اعمال شده است بلکه گسترۀ شمول آن نیز شامل دانشجویان بدون آزمون نیز شده است یعنی دانشگاه پیام نور در اقدامی عجیب! دانشجویان بدون آزمونی که نه در سال 1402 در آزمون سراسری شرکت کرده اند و نه در سال 1403 در آزمون سراسری شرکت کرده اند و تحصیل‌شان صرفا از طریق شرکت در فراخوان های بدون آزمون و پذیرش از طریق سابقه تحصیلی بوده است را نیز مشمول این مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و بخشنامه داخلی دانشگاه پیام نور کرده است!   

تصویر این نامه آنی و مهم نیز که از طریق منابع رسمی به دست ایصال نیوز رسیده است در ادامه می‌آید: 







اکنون سوالات و ابهاماتی که در پی اقداماتی که اخلال در تحصیل دانشجویان ایجاد کرده است را چه مرجعی پاسخگو خواهد بود؟ 

آیا شورای عالی انقلاب فرهنگی پاسخ خواهد داد که چگونه مصوبه ای که از تصویب این شورا گذشته است، عطف به ما سبق شده است؟ در حالی که اگر قرار بود این مصوبه شامل پذیرفته شدگان سال 1402 و 1403 شود، حتما می بایست پیش از فراخوان های ثبت نامی آزمون های سراسری سال 1403 تصویب و ابلاغ می شد و در دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون نیز درج می گردید! 

در صورت پافشاری شورای انقلاب فرهنگی بر درستی مفاد این مصوبه، آیا بهتر نمی بود اعمال آن از سال بعد یعنی از سال 1404 در دستور کار قرار می‌گرفت تا هم ایرادات قانونی مصوبه مزاحمتی برای دانشجویان ایجاد نکند و هم در فرآیند تحصیل دانشجویان اخلال ایجاد نشود؟ 

آیا دانشگاه پیام نور و مرکز سنجش و آزمون این دانشگاه پاسخ خواهند داد که بر مبنای چه قانونی، بخشنامه ها و آیین نامه هایی تدوین کرده اید که عطف به ما سبق شده اند و در میانه تحصیلات دانشجویان، اینچنین اخلال در روند و فرآیند آموزشی دانشجویان ایجاد کرده اند؟ 

آیا دانشگاه پیام نور و معاونت آموزش و تحصیلات تکمیلی این دانشگاه پاسخ خواهد که بر مبنای چه قانون و استدلال حقوقی، دامنۀ مصوبه ای که به صراحت مفاد آن، صرفاً مرتبط با آزمون های سراسری است و شامل سایر شیوه های پذیرش دانشجو در مراکز آموزش عالی از جمله شیوه پذیرش بدون آزمون و از طریق فراخوان های پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی نمی شود را چگونه به این شیوه های پذیرش و دوره ها گسترانده است و سبب ایجاد اخلال و اختلال در روند و فرآیند آموزشی دانشجویان در حال تحصیل که در آزمون سراسری شرکت نکرده اند شده است؟ 

براستی، چه کسی و چه مرجعی پاسخگوی لطمات و خسارات وارده به دانشجویان خواهد بود؟ آیا اخلال در فرآیند و روند تحصیلی دانشجویان جبران پذیر است؟ 

آیا لازم است با ورود نهادهایی چون دیوان عدالت اداری و دادگاه های عمومی حقوقی، چنین بخشنامه ها و آیین نامه ها و نامه های پر ایرادی ابطال شوند و دانشگاه پیام نور نیز خسارات وارده به دانشجویان را نیز پرداخت کند؟ 

روزهای آتی مشخص خواهد شد که آیا این مسئله پیش آمده برای دانشجویان از طریق سازوکارهای درون دانشگاهی حل خواهد شد و یا چاره ای برای بسیاری از دانشجویان معترض جز مراجعه به مراکز حقوقی و دستگاه قضایی نخواهد ماند. 

انتهای گزارش/*
۲
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عبدالله گشتی
با سلام کسانی این بخشنامه ها را صادر کردن که بچه هاشون در خارج از کشور تحصیل می‌کنند و هیچ اثری در زندگی آنها ندارد دختر من یک سال دانشگاه جهاد دانشگاهی درس خوانده 37واحد با درجه الف پاس کرده ترم سوم چهل روز کلاس رفته الان اطلاع دادن که اجازه ورود به دانشگاه نداری دانشگاه جدید هم همون رشته واحد‌های پاس شده را قبول نمیکنه باید از صفر شروع کنه خوابگاه هم میگه تکمیله ما باید کجا شکایت کنیم به کجا مراجعه کنیم آیا این ظلم نیست خدایا خودت به داد ما برس خواهشا مردم کم کنید