یک کارشناس اقتصادی درباره بهترین استراتژی سرمایهگذاری در شرایط برجام و بدون برجام توضیح داد.
به گزارش ایصال نیوز، سید محمد صادقالحسینی در کلابهاوس، درباره حرکت نرخ ارز در ماههای آتی اظهار داشت: نرخ ارز تابع دو عامل کلیدی است؛ مثل هر کالای دیگری. یک عامل، عرضه دلار و دیگری، تقاضای دلار است. عرضه دلار در حال حاضر تابع برگشتن یا برنگشتن آمریکا به برجام است، یعنی اگر آمریکا به برجام بازگردد، تقریبا ۱۰۰ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ نصیب دولت و بانک مرکزی ایران میشود؛ ۳۰ میلیارد دلار پول نفت و ۷۰ میلیارد دلار داراییهای بلوکه شده. اگر هم آمریکا به برجام باز نگردد، این ۱۰۰ میلیارد دلار به کشور بازنمیگردد و ما فقط ارز ناشی از صادرات غیرنفتی را خواهیم داشت؛ همان ۴۰، ۵۰ میلیارد دلاری که همین الان هم داریم.
وی افزود: از طرف دیگر، تقاضای ارز در ایران در شرایط فعلی به هسته سخت خود رسیده و دیگر ۳۵ تا ۴۰ میلیارد دلار، هسته سخت تقاضای ارز است. ما سالهایی داریم که تقاضای ارز به بالای ۷۰، ۸۰ میلیارد دلار هم رسیده است. بنابراین تقاضای ارز در پایینترین سطح خود قرار دارد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در حال حاضر عامل اصلی شکلدهی نرخ ارز، به طور طبیعی عرضه ارز بوده است و عرضه ارز نیز تابع برجام است.
صادقالحسینی ادامه داد: پیشبینیای که اقتصاددانان و ما میکردیم، این بود که با بازگشت آمریکا به برجام، قیمت ارز پایین میآید و به محدوده زیر ۲۰ هزار تومان میرسد و ۱۵ هزار تومان را نیز میبیند. من خودم آبان و آذر که نرخ ارز به محدوده ۳۰ هزار تومان هم رسید و به شدت بالا رفت، مقالهای نوشتم که نرخ ارز پایین میآید و محدوده واقعی ارز، ۲۰ تا ۲۴ هزار تومان است و به این نرخها میرسد. بنابراین افزایش نرخ ارز غیرعادی است. من آن زمان اعتقاد داشتم که احتمال بازگشت آمریکا به برجام بیش از احتمال بازنگشتن آمریکا به برجام است، بنابراین فکر میکردم نرخ ارز پایینتر هم میآید، چون اگر آمریکا به برجام بازمیگشت، ۱۰۰ میلیارد دلار برای ایران در سال ۱۴۰۰ درآمد ارزی ایجاد میشد.
وی عنوان کرد: آن زمان قیمت ارز از ۳۰ هزار تومان پایین آمد و به محدوده ۲۰ هزار تومان هم در هرات رسید، ولی نتوانست زیر ۲۰ هزار تومان برود، زیرا توافقاتی که عملا ایران و آمریکا در موضوع پولهای بلوکه شده کرهجنوبی داشتند، به بنبست خورد و محقق نشد. این موضوع باعث شد که نرخ ارز نتواند پایینتر از آن محدوده را ببیند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به وضعیت اقتصاد، گفت: اگر برجام امضا شود، ۳۰ میلیارد دلار فروش نفت ما خواهد بود. توجه به این نکته هم کنید که در ۳ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۰ حدود ۲ میلیون بشکه نفت فروختیم که نشان میدهد که مساله فروش نفت ایران یک جایی حل و تفاوت جدی نسبت به سال ۱۳۹۹ ایجاد شده است.
صادقالحسینی افزود: در محدوده زمانی سال ۱۳۹۹ ما نتوانسته بودیم ماهانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت هم بفروشیم، اما اینکه ارز آن به کشور بازنگشته، یک واقعیت است.