ايران و ونزوئلا مقابل زورگويی ايالات متحده به خوبی مقاومت کردند و بهگونهای پيام آنها نيز به ساير کشورهای جهان مقابله با بیقانونی و زورگويی است.
نفتکش ايراني فارست که در ابتداي سال 99 در بندر شهيد رجايي با 43 ميليون ليتر بنزين بارگيري شده بود، در اسکله 2 در پالايشگاه بندر «ال پاليتو» در شمال ونزوئلا، واقع درغرب کاراکاس لنگر انداخت.
اين نخستين کشتي از پنج نفتکش ايراني است که بهرغم تهديدات و تحريمهاي آمريکا در سواحل شمالي ونزوئلا پهلو ميگيرد و آماده تخليه محموله سوختي خود است.
به دنبال تهديدهاي آمريکا براي اطمينان از اينکه کشتي ايراني بدون هيچ گونه حادثه به سواحل ونزوئلا برسد، تانکر هنگام عبور از منطقه انحصاري اقتصادي توسط نيروي دريايي ونزوئلا اسکورت شد.
دومين کشتي نيز که فارست نام دارد پيش از اين روز شنبه وارد درياي کارائيب شد. سه کشتي ديگر نيز در حال عبور از اقيانوس اطلس هستند.
روز گذشته و همزمان با ورود نخستين نفتکش ايران به آبهاي انحصاري اقتصادي ونزوئلا، نيکولاس مادورو رئيس جمهوري ونزوئلا ضمن تشکر از حمايتهاي ايران، کاراکاس و تهران را خواهان صلح دانست و اذعان کرد ما حق داريم آزادانه تجارت کنيم.
از سوي ديگر اين اقدام يک زنگ تهديد نيز به شمار ميآيد زيرا آمريکا با اين اقدام مخالفت کرده است. در صورتي که هر دو کشور يک تبادل تجاري قانوني با يکديگر با استفاده از آبهاي بينالمللي را انجام دادهاند.
در اين ميان آمريکا نيز تهديدات خود را عملي نکرد و صرفا در حد حرف باقي ماند. ايالات متحده در اين ميان از عملي نشدن و نتيجه ندادن تحريمهاي خود ناراضي به نظر ميرسد و به دنبال اين است که تحريمهاي خود را به تمامي مسيرها و جنبهها گسترش دهد و محاصره اقتصادي ايران را به عرصه دريايي و هوايي نيز بکشاند.
از طرفي شاهد بوديم حتي نهادهاي حقوقي کشور آمريکا نيز نسبت به مواضع دولت اين کشور واکنش نشان دادند و اذعان کردند اين يک امر غير قانوني نيست و دولت آمريکا نميتواند بر خلاف قوانين بينالمللي نفتکشهاي ايراني را توقيف کند و افراد زيادي در آمريکا دخالت در اين امر را تندروي و زيادهروي تلقي کردند و از دولت خواستند تا از هرگونه اقدام تحريکآميز اجتناب کند.
در اين ميان شايد يک يا دو کشور ديگر نيز در جهان وجود داشته باشند که ايران بتواند با آنها همچين تبادلهايي صورت دهد که يکي از آنها کره شمالي است و در اين راستا بايد نيازهاي اين کشور برآورد شود. مقامات ايران در چنين تبادلاتي بايد مراقب خطرات آن نيز باشند زيرا هرلحظه ممکن است در ميان راه با موانعي روبهرو شوند که يکي از بديهيترين آنها بازرسي غير قانوني از اين کشتيها است.
اين موانع و اين تهديدها به نظر نميرسد جنبه تبليغاتي داشته باشد و هر لحظه ممکن است تبديل به يک درگيري شود. همانگونه که محاصره اقتصادي آمريکا به صورت جدي در حال اعمال است و اثرات سوء زيادي براي اقتصاد ايران داشته است.
در هر حال بايد توجه کرد که ايران و ونزوئلا مقابل زورگويي ايالات متحده به خوبي مقاومت کردند و بهگونهاي پيام آنها نيز به ساير کشورهاي جهان مقابله با بيقانوني و زورگويي است.