plusresetminus
تاریخ انتشارسه شنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۵
کد مطلب : ۴۴۶۴

روحانی و ترامپ دیدار می‌کنند؟

امیرعلی ابوالفتح*
رئيس‌جمهور آمريکا مذاکره را تنها براي مذاکره مي‌خواهد و تصميم دارد همانگونه که کره شمالي را سر مي‌گرداند و هيچ پيشرفتي در مذاکرات حاصل نمي‌شود، ايران را نيز معطل کند. براي ايران و مسئولان کشورمان اما شرايط کاملا متفاوت است.
روحانی و ترامپ دیدار می‌کنند؟
سيدعباس موسوي، سخنگوي وزارت امور خارجه ايران در نشست خبري اظهار کرد که به رغم اخراج جان بولتون از جايگاه مشاور امنيت ملي رئيس‌جمهور آمريکا، تاکنون گامي از سوي ايالات متحده در راستاي کاهش تنش با جمهوري اسلامي برداشته نشده و به دلايل متعدد بعيد است که ديداري ميان رؤساي جمهور ايران و آمريکا صورت گيرد.

فاصله ميان ديدار ايران و ديدار آمريکا به حدي زياد است که حصول تفاهم و توافق هرچند محدود را غيرممکن کرده است. از ديدگاه دونالد ترامپ صرف برگزاري يک ديدار و برجاي ماندن چند عکس از ديدار با رئيس‌جمهور ايران کفايت مي‌کند و او به چيز بيشتري در اين خصوص نياز ندارد.

رئيس‌جمهور آمريکا مذاکره را تنها براي مذاکره مي‌خواهد و تصميم دارد همانگونه که کره شمالي را سر مي‌گرداند و هيچ پيشرفتي در مذاکرات حاصل نمي‌شود، ايران را نيز معطل کند. براي ايران و مسئولان کشورمان اما شرايط کاملا متفاوت است. هر تماس ديدار يا مذاکره بايد منتج به نتيجه مشخص باشد و حتي پيش از برگزاري ديدار يا نشست، طرف مقابل تغيير رفتار خود را در عمل نشان دهد. وقتي آمريکايي‌ها حاضر نيستند هيچ انعطافي در مواجهه با خواسته‌هاي ايران نشان دهند، يعني هيچ تغييري در کار نخواهد بود و به همين دليل مي‌توان تصريح کرد که برگزاري ديدار ميان رؤساي جمهور ايران و آمريکا امري بعيد به نظر مي‌رسد.

از سوي ديگر تعبير رفتن بولتون از کابينه ايالات متحده به «تغيير ملموس» به نفع ايران چندان منطقي نيست. سؤالي در اين باره از سخنگوي وزارت امور خارجه آمريکا نيز پرسيده شد و او اعلام کرد که «مجموعه عوامل» موجب اتخاذ چنين تصميمي از سوي ترامپ شد.

گمانه زني در اين باره زياد است و هر رسانه‌اي به فراخور سليقه و وضعيت خود تفسير خاصي از شرايط دارد. برخي رفتن بولتون را به ونزوئلا، برخي به افغانستان، برخي به کره شمالي و برخي به ايران مربوط مي‌دانند و به نظر من همه اين عوامل در کنار يکديگر اسباب اخراج جان بولتون را فراهم آورده است.

اصلا اهميت ندارد که ميان ترامپ و بولتون چه گذشته و آيا رئيس‌جمهور آمريکا تصميم داشته از تحريم‌ها عليه ايران بکاهد يا خير. مهم آن است که تاکنون و با گذشت چند روز از اخراج مشاور امنيت ملي هيچ نشانه‌اي از کاهش تنش مشاهده نمي‌شود. همانطور که سخنگوي وزارت خارجه ايران گفت نگاه ايران به اقدامات عملي است و جمهوري اسلامي کاري به اظهارات شفاهي مقامات کاخ سفيد ندارد.

بعضي اتفاقات هم مانند آنچه در عربستان حادث شد، حکايت از افزايش تنش‌ها دارد. آمريکايي‌ها انگشت اتهام را به سمت ايران نشانه رفته‌اند و در اين شرايط در حالي که وزير خارجه آمريکا رسما ايران را به دخالت در حمله به پالايشگاه متهم کرده است و ترامپ هم تلويحا گفته مي‌دانيم کار چه کسي بوده، به نظر مي‌رسد دوباره تنش در روابط ايران و آمريکا تشديد شده است و احتمال وقوع يک درگيري عمدي يا سهوي قوت گرفته و در اين شرايط جايي براي مذاکره کردن و اعلام آمادگي براي گفت‌وگو و ديدار نيست.

*تحلیلگر مسائل آمریکا

انتهای پیام/*
۲
مرجع : آرمان ملی
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما