گروسی هم مانند کشورهای غربی برای مذاکرات وین فوریت زمانی تعیین کرد
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اظهاراتی که در قالب مأموریت فنی او نمیگنجد گفت پنجره [در مذاکرات وین] میتواند هر زمانی بسته شود. ایران بارها به آژانس بینالمللی انرژی اتمی توصیه کرده در چارچوب فنی اظهارنظر کند و بیطرفی خود را حفظ کند.
به گزارش ایصال نیوز، «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اظهاراتی که فراتر از مأموریت فنی او است همانند طرفهای غربی مذاکرات وین، برای این گفتوگوها ضربالاجل تعیین کرد.
گروسی در اظهاراتی در پارلمان اروپا گفت: «ما هنوز امیدوار هستیم که نوعی توافق در یک چارچوب زمانی معقول حاصل خواهد شد البته باید این واقعیت را بدانیم که پنجره فرصت میتواند در هر زمانی بسته شود.»
اظهارات گروسی درباره مذاکرات وین در حالی است که ایران بارها به آژانس بینالمللی انرژی اتمی به عنوان نهاد دیدهبان هستهای سازمان ملل توصیه کرده در چارچوب فنی اظهارنظر کند و بیطرفی خود را حفظ کند.
کشورهای غربی در ماههای گذشته بارها از تاکتیک تعیین ضربالاجل برای مذاکرات وین، جهت مقصرنمایی علیه ایران استفاده کردهاند. گروسی نیز اکنون از همین تاکتیک استفاده کرده است.
گروسی در بخش دیگری از ادعاهای خود گفته آژانس در تلاش است برخی از مسائل باقیمانده با ایران را حل و فصل کند.
او درباره همکاریهای فنی میان ایران و آژانس گفت: «اوضاع چندان خوب به نظر نمیرسد. ایران، در حال حاضر درباره اطلاعاتی که از آنها خواستهایم شفاف عمل نکرده است... در این خصوص بسیار نگرانیم.»
ایران و آژانس اتمی اسفندماه گذشته به توافق جدیدی دست پیدا کردند که بر اساس آن مقرر شده بود سازمان انرژی اتمی ایران حداکثر تا ۲۹ اسفند توضیحات کتبی مطرحشده توسط آژانس درباره موضوعات مربوط به سه مکان ادعایی را به همراه اسناد پشتیبان مربوط، به این نهاد ارائه کند.
«محمد اسلامی» معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی چندی پیش تصریح کرده بود که ایران اسناد مرتبط را به آژانس اتمی ارائه کرده است.
آقای اسلامی درباره توافق دو طرف بر سر اماکن ادعایی مطرح شده اظهار داشت: «مادامی که رژیم صهیونیستی اقدام به تولید اسناد جعلی، خرابکاری، عملیات تروریستی و خرابکاری صنعتی میکند و این جریانی است که نه محکوم و سرکوب میشود و نه کسی با آن مقابله میکند و برعکس از آن استقبال میکنند، طبیعی است یک نبرد بین دو جریان است که یکی جریان حق و دیگری جریان باطل است.»
او ادامه داد: «این یک نبرد پابرجاست. ما هم در این راستا اهدافی را که داریم طی میکنیم و اسیر این نوع غوغاسالاریها نخواهیم شد. مدارک ادعایی که مطرح شده را خودشان آمدند و دیدند. در یکی از سایتها به اورانیومی اشاره شده که اصلا در ایران وجود ندارد. رژیم صهیونیستی که این اقدامات را صورت میدهد و حرکات تروریستی را انجام میدهد، هر کار ایذایی را میتواند انجام دهد.»
وی ادامه داد: «با توافقی که صورت گرفت، مراحلی برای حل و فصل چهار مکان اعلام شد که اعلام کردند ابهامشان درباره یک مکان رفع شده و سه مکان را طبق زمانبندی باید تا پایان خرداد پایان دهند و موضوع آن بسته شود. چون ادعایی است و باید بسته شود و خودشان میدانند حقیقت آن چیزی نیست که رژیم صهیونیستی دنبال میکند.»
اسلامی خاطرنشان کرد: «اسنادی که ۲۹ اسفند باید میفرستادیم، در اختیار آژانس قرار گرفته است و احتمالا نمایندگان آژانس برای مرور پاسخها باید به ایران بیایند و بعد گزارش نهایی را تهیه کنند و امیدوارم بدون نفوذپذیری از دشمنان ما کار خود را در چارچوب کارشناسی و منطقی رسیدگی کرده و جمع بندی نهایی و گزارش آن را ارسال کنند.»
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.