شورای امنیت قطعنامه تسهیل کمکهای بشردوستانه به افغانستان را تصویب کرد
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه با حمایت چین و روسیه و به اتفاق آرا، قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تسهیل کمکهای بشردوستانه به افغانستان را تصویب کرد.
به گزارش ایصال نیوز، در قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد برای امدادرسانی به افغانستان، معیارهایی برای عدم دسترسی طالبان به کمک های بشر دوستانه بین المللی در نظر گرفته شده است. با این حال طالبان از این قطعنامه به عنوان «گام خوب» استقبال کرده است.
قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل، نخستین گام این نهاد بینالمللی پس از ماهها کشمکش بر سر چگونگی جلوگیری از یک فاجعه انسانی در پی بحران اقتصادی در افغانستان از زمان روی کار آمدن دوباره طالبان در این کشور است.
بر اساس این قطعنامه، کمکهای بشردوستانه به افغانستان برای یک دوره یک ساله بدون آنکه تحریمهای بینالمللی علیه نهادهای مرتبط با طالبان را نقض کند، به این کشور ارسال می شوند.
از همین رو ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان گفت با قدردانی از این اقدام شورای امنیت سازمان ملل که «میتواند به وضعیت اقتصادی افغانستان کمک کند»، ابراز امیدواری کرد که این قطعنامه به رفع تحریمهای «فلجکننده اقتصادی و بانکی» اعمال شده بر نهادهای مرتبط با این گروه، سرعت بخشد.
شورای امنیت سازمان ملل در قطعنامه شماره ۲۲۵۵ سال ۲۰۱۵ تحریمهایی را بر نهادهای مرتبط با طالبان اعمال کرده است. ناظران بینالمللی در ماههای گذشته هشدار داده بودند که میلیونها شهروند افغان در طول زمستان مجبور خواهند شد تا از دو گزینه «گرسنگی» و «مهاجرات» یکی را انتخاب کنند.
مارتین گریفیتس، معاون دبیر کل سازمان ملل در امور بشردوستانه با استقبال از قطعنامه جدید شورای امنیت، گفت که این قطعنامه به بیش از ۱۶۰ سازمان اجازه میدهد تا برنامههای این نهاد بینالمللی را در مورد ارائه کمکهای بشردوستانه به افغانستان اجرا کنند.
سازمانهای حقوق بشری بر این نظرند که تحریمهای مالی دولت طالبان، کمکرسانی به افغانستان را دشوار کرده است.
با وجود این یک دیپلمات که خواست نامش فاش نشود به خبرگزاری فرانسه گفت: «اگر شواهدی وجود داشته باشد که از تسهیلات در نظر گرفته شده در قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل سوء استفاده شده یا کمکهای نقدی به دست افراد تحریم شده رسیده است، امکان لغو این معافیتها وجود دارد.
آمریکا پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، حدود ۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلارمتعلق به بانک مرکزی افغانستان را توقیف کرد و بانک جهانی نیز کمکهای خود را به این کشور به حالت تعلیق درآورد.
طالبان در پی گسترش بحران اقتصادی در افغانستان و سقوط ارزش پول رسمی این کشور در تلاش است تا داراییهای خود را آزاد کند. روسیه روز چهارشنبه از کشورهای غربی خواست تا داراییهای افغانستان را آزاد کنند.