رییس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران با اشاره به شرایط کمبارشی و احتمال مواجهه با کمبود منابع آب در تابستان سال جاری گفت: دستگاهها باید با همکاری و اتخاذ راهکارهایی در زمینههای کشاورزی، صنعت و فضاسازی شهری مصرف آب را کاهش دهند.
به گزارش ایصال نیوز، فاطمه برنا در گفت و گویی، ضمن اشاره به اینکه حجم بارشهای امسال نسبت به دو سال گذشته بسیار کم بوده است، اظهار کرد: این شرایط بارشها نشان میدهد امسال با کم بارشی و خشکسالی در فصل تابستان روبهرو هستیم البته ایران جزو کشورهایی است که در مناطق خشک و نیمه خشک جهان قرار دارد و همیشه با مشکل خشکسالی و کمبود بارش مواجه بوده است. از این رو نسبت به میانگین جهانی میزان بارشهای کشور بسیار کمتر است و عمدتا دچار کم بارشی و کمبود منابع آبی هستیم.
وی ادامه داد: کم بارشی روی منابع آب زیرزمینی تاثیرگذار است چراکه تغذیه این منابع از طریق بارش است. از این رو اگر به سمت صرفهجویی در مصرف منابع آب زیرزمینی حرکت نکنیم با مشکلات کمبود آب در فصول گرم سال مواجه خواهیم شد بنابراین لازم است چه در بلند مدت و چه در کوتاه مدت برای صرفهجویی در مصارف آب و حفظ منابع آب زیرزمینی برنامهریزی شود.
به گفته خانم برنا، یکی از راهکارهای صرفهجویی در منابع آب در بخش کشاورزی، استفاده از طرحهای آبیاری تحت فشار مانند آبیاری قطرهای است که میتواند در کنترل منابع آبی و مصرف بیش از حد منابع آب موثر باشد. در روشهای سنتی آبیاری کشاورزی آب زیادی هدر میرود بنابراین اجرای طرحهایی مانند استفاده از آبیاری تحت فشار، بازچرخانی آب و بهرهگیری از آبهای خاکستری یعنی خروجی سیستمهای تصفیه فاضلاب شهری باید در بلندمدت دیده شود و از این منابع آبی در کشاورزی و صنعت بهویژه از فرایند بازچرخانی آب در صنایع آببر استفاده شود.
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران در ادامه اظهار کرد: برخی گیاهانی که در فضای سبز شهری مورد استفاده قرار میگیرند، مصارف آب بالایی دارند مانند چمن که بحثهای زیستمحیطی مختلفی درباره آن مطرح است چراکه علاوهبر اینکه این نوع گیاهان در تصفیه کربن نقش موثری ندارند، فرایند چمنزنی خود باعث مصرف سوختهای فسیلی میشود که بر آلودگی هوا نیز موثر است. از این رو دستگاههای متولی از جمله شهرداریها و محیط زیست باید در زمینه گیاهانی که در فضای سبز شهری مورد استفاده قرار میگیرند، تجدید نظر کنند و از گیاهان و درختانی استفاده شود که میزان آب کمتری مصرف میکنند و متناسب با شرایط آب و هوایی کشور هستند.
وی ادامه داد: تغییراتی در سبک زندگی باید ایجاد شود و به سمتی حرکت کنیم که میزان مصارف انرژی و آب را در فرایندهای شهرسازی، فضاسازی و زیباسازی شهری با استفاده از گیاهانی که تحمل کم آبی و خشکی را دارند، کاهش دهیم.
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران با بیان اینکه برای عبور از شرایط خشکسالی همکاری و تعامل بین دستگاهی ضرورت دارد، اظهار کرد: دولت اقدامات خوبی در زمینه حمایت از آبیاری تحت فشار در حوزه کشاورزی انجام داده است و وامهای بلاعوضی در نظر گرفته که حدود ۷۰ درصد از این طرحها را حمایت میکند اما در صورتی که حمایتها در حوزههای دیگر مانند بازچرخانی و تصفیهخانههای فاضلاب نیز افزایش پیدا کند میتوان در بازه کوتاه مدت به این اهداف دست یافت و اثربخشی این طرحها را تسریع کرد.
خانم برنا در پایان ضمن اشاره به اینکه برای گذر از شرایط کمآبی و خشکسالی به همکاری و همراهی دستگاهها و مردم است، اظهار کرد: با توجه به مصرف بالای آب در کولرهای آبی، شهروندان نیز میتوانند با کنترل دمای منازل تا حد امکان میزان مصرف آب را در فصول گرم سال به حداقل برسانند تا بتوانیم شرایط خشکسالی را پشت سر بگذاریم.