دولتمردان انگلیسی از طرح ترامپ برای جایگزینی برجام نام میبرند، پاریس ساز دیگری درخصوص فعالیتهای منطقهای ایران میزند و آلمان نیز به اقتضای زمان و شرایط اتخاذ مواضع میکند.
جمعه ۳۱ ژانویه روز جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا فرا رسید، روز شادی بریتانیاییهایی که خواستار ترک اتحادیه بودند و روز غصهٔ آنهایی که میخواستند در اروپا بمانند. طبق زمانبندی، برگزیت رأس ساعت ۲۳ به وقت اروپای مرکزی و ۲۴ به وقت بریتانیا رسما انجام میشود.
فرانسه یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیاست اما سالانه بیش از 2 هزار نفر در خیابانهای پر زرق و برقش به دلیل فقدان سرپناه جان میدهند. طی حدود یک دهه، تعداد بیخانمانهای فرانسوی 50 درصد افزایش داشته و تنها در پاریس، بیش از هزار بیسرپناه زندگی میکنند.
لوفتهانزا و آسترین ایرلاینز (شرکتهای هواپیمایی آلمان و اتریش) تعلیق پروازهای خود به مقصد تهران را تا ۲۸ مارس (۹ فروردین) تمدید کردند. علی رغم تاکید ایران بر امن بودن آسمان ایران، آژانس ایمنی هوانوردی اروپا شنبه گذشته به شرکتهای هواپیمایی توصیه کرده بود تا اطلاع ثانوی از پرواز در آسمان ایران خودداری کنند.
وزیر خارجه ایران با انتقاد از تسلیم شدن اروپایی ها مقابل آمریکا در موضوع توافق هستهای، گفت آنها برجام را برای دوری از تعرفههای رئیسجمهور آمریکا فروختند.
آلمان، انگلیس و فرانسه با انتشار بیانیه ای در بروکسل، مکانیسم حل اختلاف در برجام را فعال کردند. در حقیقت منظور از مکانیسم ماشه همان «ساز و کار حل اختلافات» در بندهای ۳۶ و ۳۷ در برجام است. این ۲ بند از آنجا که رجوع به آنها میتواند به بازگشت خودکار تحریمهای بینالمللی علیه ایران بینجامد، به «مکانیسم ماشه» معروف شده است.
وزیر خارجه عنوان کرد: تروئیکای اروپا میتواند برجام را حفظ کند، ولی نه با جلب رضایت قلدر و اعمال فشار بر ایران، در عوض، اروپا باید این شجاعت را داشته باشد که به تعهداتش عمل کند.
سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس خواستار پایبندی کامل ایران به برنامه جامع اقدام مشترک شدند. آنها از ایران خواستند تا تمامی اقدامات ناسازگار با توافق را بازگردانده و به اجرای کامل توافق بازگردد.
سه کشور اروپایی گروه موسوم به "E3" در بیانیه مشترکی با طرح ادعای واهی «انجام اقدامات خشونت آمیز توسط ایران» خواستار پرهیز از آنها شده و خواستند «رعایت مفاد گنجانده شده در توافق هستهای سال 2015 با قدرتهای جهانی را از سر بگیرد.»
بازخواني تجربه ايران در همکاري با کشورهاي اروپايي و رفتار گذشته اروپا نشان داده است که نميتوان به اقدام جدي آنها اميدوار بود، مگر آنکه معجزهاي اتفاق بيفتد.
رویترز مدعی شد طرفهای اروپایی برجام قصد دارند مکانیزم در نظر گرفته شده در شرایط نقض این پیمان را از ماه ژانویه فعال کنند. احتمالا این تهدید، جنگ روانی و رسانه ای برای باز داشتن ایران از برداشتن گامهای بعدی کاهش تعهدات برجامی در برابر نقض عهد مکرر اروپایی ها باشد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در پی اعلام همراهی اروپاییها با اینستکس، از آنان خواست به جای وعده های تو خالی روی کاغذ مانده، به وظیفه انسانی شان عمل کنند و از تحریم های دارویی پیروی نکنند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران به تهدید وزیر خارجه فرانسه درباره احتمال بازگشت تحریمها در مسئله برجام واکنش نشان داد. وزیر خارجه فرانسه روز چهارشنبه ایران را به کلید زدن ساز و کاری که میتواند به بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه ایران منجر شود تهدید کرد. ایران این اظهارات را غیر مسئولانه و غیرسازنده دانست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به مداخله و ابراز نگرانی اروپا از اوضاع داخلی ایران، گفت: اروپا بهجای اظهارات مداخلهآمیز و دفاع از اشرار پاسخگوی خلف وعدههای خود نسبت به مردم ایران باشد.
در پايان نيمه اول قرن بيستم، سياستمردان اروپايي، خسته از جنگ و كشتار و فقر كه با اجراي برنامه مارشال مشغول احياي صنايع خود بودند به اين فكر افتادند كه به جاي رقابت همكاري كنند و در قالب يك گروه بر بازار جهاني فولاد استيلا يابند.