پیشبینیها نشان از آن دارد که هفته آینده از جمله سردترین هفتهها در طول ۵۰ سال اخیر باشد.
به گزارش سرویس اجتماعی ایصال نیوز، از روز جمعه ۲۳ آذرماه ابتدا در شمال غرب و از روز شنبه تا دوشنبه در بیشتر مناطق کشور کاهش محسوس دما رخ خواهد داد و این امر از یک سو به افزایش میزان مصرف گاز منجر میشود و از سوی دیگر، مصرف انرژی برق را افزایش خواهد داد.
لازم به ذکر است که به ازای هر یک درجه، کاهش دمای هوا، ۲۵۰ میلیون مترمکعب به مصرف گاز کشور افزوده میشود و پیشبینیها نشان از آن دارد که هفته آینده از جمله سردترین هفتهها در طول ۵۰ سال اخیر باشد.
بر همین اساس احتمال میرود میزان مصرف گاز در بخش خانگی تا ۷۰۰ میلیون متر مکعب افزایش یابد که رقم بسیار زیادی محسوب میشود.
در این میان، اگرچه در هفتههای گذشته شاهد قطع برق در برخی شهرها به دلیل توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه کشور بودیم اما این بار قطعی برق از ناترازی در تولید و مصرف گاز حکایت دارد.
از صبح روز پنجشنبه - ۲۲آذر - شهروندان تهرانی از خاموشی اعلام نشده برق در برخی مناطق تهران خبر دادند و پس از آن اختلال هایی نیز در شبکه اینترنت و مخابرات کشور از سوی مردم اعلام شد.
داستان تکراری قطعی برق تازگی نداشت اما این بار با رکورد شکنی مصرف گاز خانگی رخ داده بود.
البته از روزهای گذشته و با ورود موج جدید سرما به کشور، شاهد روند تصاعدی مصرف گاز در کشور بودهایم حتی عباس علی آبادی وزیر نیرو ۲۰ آذرماه این هشدار را داد که به دلیل تامین نشدن سوخت مورد نیاز، ۵ نیروگاه از مدار خارج شده است.
اگرچه بخش پالایشگاهی کشور با تمام توان در حال تولید و تزریق گاز مورد نیاز به شبکه گاز کشور است اما همچنان مصرف بالا و کنترل نشده است.
مصرف خانگی گاز همچنان رو به افزایش است و اگر مردم مشارکت نکنند، در هفته های آتی که سرما شدت بیشتری می یابد، ممکن است با شرایط بدتری از قطعی بیشتر برق گرفته تا حتی قطع مقطعی گاز روبرو باشیم.
به همین سبب شرکت توانیر از روز شنبه ( ۲۴ آذر) جدول جدید خاموشی ها را منتشر خواهد کرد و شرکت گاز نیز از مردم خواسته ۲ درجه دمای خانه خود را کمتر کنند تا بتوان گاز مورد نیاز گرمایش همه هموطنان را تامین کرد.
این قطعی برق با اینکه به صورت مقطعی رخ داد، اما زندگی مردم را متأثر کرد.
یکی از مشکلات پیش آمده برای عموم مردم بخاطر اختلالی بود که در شبکه ارتباطی مناطقی رخ داد که برق آنجا قطع بود.
از شامگاه ۲۱ آذر که برخی از مناطق تهران با قطعی برق مواجه شد، این اختلالهای مقطعی نیز شروع شد؛ به موازات این قطعی پلتفرمهای شرکت متا (واتساپ، فیسبوک و اینستاگرام) نیز دچار اختلال جهانی شدند.
البته تمامی سایتهای مخابراتی مجهز به باطری هستند که تا چند ساعت میتواند پوشش شبکه را حفظ کند اما با این وجود، برخی شهروندان تهرانی از صبح امروز از اختلال در شبکه شکایت داشتند.
وقتی اینترنت نباشد، بسیاری از ابزارها کارایی ندارد؛ مثال ساده آن اختلال در تماس ها و ارتباطات مردمی و حتی خریدها و یا استفاده از تاکسیهای اینترنتی است و در مراحل بالاتر اختلال در تبادلات مالی و تراکنشهای بانکی است.
یکی از شهروندان تهرانی که کارشناس فناوری اطلاعات است، به خبرنگار ایرنا میگوید: قطعی برق و به دنبال آن اختلال در اینترنت نتوانستم کارهایم را انجام دهم. به صورت دورکار مدیریت شبکه یک شرکت را بر عهده دارم اما به دلیل قطعی مجبور شدم مرخصی بگیرم.
با اینکه ادارات، مدارس و دانشگاهها در روز پنجشنبه تعطیل بود، اما کسی و کارهای آزاد و اصناف با قطعی برق دچار مشکل شدند.
حسین یکی از کسبه غرب تهران که کابینت ساز است، از اینکه به دلیل قطعی برق نتوانسته کارها و سفارش های مردم را آماده کند، گلایه دارد؛ میگوید، در هفتههای بعدی که به سمت سفارشهای شب عید نزدیک می شویم، اگر برق قطع شود، مشکلاتم بیشتر میشود. اگر برق نباشد هیچکدام از ابزارهایم کار نمیکند.
زهرا خیاط است؛ او هم کسی و کارش یا برق گره خورده؛ میگوید، وقتی برق میرود عملا یعنی بیکار است.
برق نه فقط با زندگی شهری بلکه با زندگی صنعتی و اقتصادی عجین شده است؛ کمتر میتوان کسب و کاری یافت که بی نیاز از انرژی برق باشد و همین مسأله بر اهمیت پایداری شبکه توزیع برق می افزاید.
از صنایع بزرگی چون فولاد تا کسب و کارهای خرد همه به برق وابسته هستند و این وابستگی ایجاب می کند که هر نوع خاموشی مدیریت شده و با اعلام قبلی باشد.
اگرچه کارشناسان راه حل رفع ناترازی را در انجام سرمایهگذاری های جدید، استفاده از آن ژی های جایگزین همچون انرژی خورشیدی جستوجو میکنند اما راه حل سادهتر، مدیریت مصرف گاز از سوی هموطنان است.
در این راستا سعید توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ضمن درخواست از شهروندان برای کم کردن دو درجه دمای منازلشان، گفت: درصورت تحقق کاهش دو درجهای محیط زندگی هموطنان، ۵۰ میلیون متر مکعب به شبکه گاز کشور کمک خواهد شد.
بر همین اساس احتمال میرود در صورت عدم همکاری در کاهش مصرف، میزان مصرف گاز در بخش خانگی تا ۷۰۰ میلیون متر مکعب افزایش یابد که رقم بسیار زیادی محسوب میشود.
باید در نظر داشت که تصمیم هموطنان برای همراهی با مسئولان صنعت برق و گاز برای گذر از اوج مصرف طی روزهای آینده راهگشا خواهد بود. ا یر نا