سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد معتقدیم تا زمانی که بازگشت متقابل به برجام در راستای منافع ملی واشنگتن باشد، احیای آن را پیگیری میکنیم.
به گزارش ایصال نیوز، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر پنجشنبه به وقت محلی در تداوم ادعاهای واشنگتن نرسیدن به توافق را به گردن ایران انداخت و مدعی شد: ارزیابی ما این است دلیل اینکه هنوز به توافق نرسیده ایم، این است که تهران مبنای معقول بازگشت متقابل را که در پیشنویس اتحادیه اروپا آمده، نپذیرفته است.
این مقام وزارت خارجه آمریکا با تکرار مواضع قبلی خود و دیگر مقامات آمریکایی اضافه کرد: اختلاف ها و شکافهایی میان ایران و آمریکا و دیگر اعضای گروه ۱+۵ همچنان وجود دارد.
وی مدعی شد: از زمان پاسخ های ایران، این شکافها همچنان پابرجا است. پاسخ های ایران ما در جایگاهی قرار نداد که توافق را به نتیجه برسانیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه واشنگتن همچنان مذاکرات غیرمستقیم را ادامه میدهد، ادامه داد: آمریکا بر این باور است که هنوز برای به نتیجه رسیدن این توافق دیر نیست.
وی تصریح کرد: معتقدیم تا زمانی که بدانیم پیگیری و تحقق برجام در چارچوب منافع امنیت ملی ماست، احیای آن را پیگیری و دنبال خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره بیانیه ضد ایرانی آمریکا و سه کشور اروپایی نیز ادعا کرد مانند آژانس بین المللی انرژی اتمی ابراز نگرانی میکنیم.
این مقام آمریکایی ادامه داد: ما کاملا به اقدامات آژانس بین المللی انرژی اتمی و مدیر کل آن اعتماد داریم و با مشورت و همکاری نزدیک با شرکای خود در آژانس، درباره مناسب ترین پاسخ به عدم پاسخگویی رضایت بخش ایران به پرسش هایی که از سوی آژانس مطرح شده است، ادامه خواهیم داد.
وی درباره وضعیت زندانیان دو تابعیتی در ایران با توجه به وضعیت توافق احتمالی با تهران نیز ادعا کرد که آزادی آنها از اولویت های دولت بایدن بوده و آن را با مذاکرات وین گره نزده است وی افزود: ما همواره این دو موضوع را در دو مسیر جداگانه پیگیری کردهایم و تلاش خود را برای آزادی آنها ادامه می دهیم.
در همین راستا یک مقام ارشد دولت آمریکا چهارشنبه شب به وقت محلی به یک رسانه آمریکایی گفت که ما هنوز علاقه مند هستیم که ببینیم که آیا می توانیم با ایران به توافق برسیم یا خیر. وی مدعی شد از این رو، دولت بایدن آمادگی ادامه عقب گرد و پیشرفت در این مذاکرات را دارد.
این مقام آمریکایی همچنین ادعا کرد برای رسیدن به توافق، ایران باید موضع اخیر خود را درباره مسائل پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی تعدیل کند.
در همین حال، آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل روز چهارشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران گفت: از ایران و سایر کشورها درشرایط مشابه می خواهم که گفتگوی جدی را با آژانس برقرار کنند تا فضای یک همکاری موثر فراهم شود و این امر لازمه قابل اعتبار بودن هر توافقی است.
گوترش با بیان اینکه پرسش های دشواری روی میز مذاکرات قرار دارد، اظهار داشت: از همه طرف ها می خواهم که نسبت به حل و فصل این مشکلات اطمینان حاصل کنند.
این در حالی است که جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه با اشاره به شرایط سیاسی آمریکا و آنچه او «جهت گیریهای» توصیف کرد که به جمعبندی منجر نمیشود، افزود: اکنون در یک نوع بن بست قرار داریم.
نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره موضوع راستیآزمایی و نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران روز چهارشنبه بدون صدور قطعنامه پایان یافت.
با این حال، سه کشور اروپایی عضو برجام و آمریکا روز چهارشنبه در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بیانیه مشترکی را علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران صادر کردند.
این بیانیه که از سوی نماینده آلمان قرائت شد و ایران را به عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم کرده است، به گفته وال استریت ژورنال از سوی ۵۶ کشور که ۲۳ طرف آن عضو شورای حکام آژانس هستند، تایید شده است.
«لورا هویلگیت» سفیر آمریکا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در این باره مدعی شد که حدود ۵۰ کشور نگرانی خود را از عدم همکاری ایران با آژانس ابراز داشته و این مساله نشان میدهد که جامعه بینالملل همچنان از ایران میخواهد که برای انجام تعهدات قانونی خود بر اساس فوریت عمل کند و با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای شفافسازی و حل و فصل همه موضوعات پادمان باقیمانده بدون تأخیر همکاری کند.
وی ادعا کرد: به رغم اعلام آمادگی آژانس برای تعامل با ایران، چنین تعاملی صورت نگرفته است و گزارش مدیرکل آژانس به این نتیجه رسیده است که مسائل پادمان باقی مانده است.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در گفتوگوی تلفنی با همتای عمانی خود در واکنش به این بیانیه سیاسی گفت: صدور بیانیه غیرسازنده در نشست وین هیچ ثمری ندارد.
امیرعبداللهیان در این گفتگوی تلفنی با تاکید بر پایبندی جمهوری اسلامی ایران به روند گفتگو و تبادل پیام برای رفع تحریم ها و با اشاره به تلاش همه طرفها طی چند ماه گذشته، رمز رسیدن به نقطه مطلوب توافق در شرایط حاضر را تمرکز ایالات متحده بر واقع بینی و نشان دادن داشتن اراده لازم دانست.
وزیر امور خارجه ایران در این گفتگو بار دیگر بر اراده و حسن نیت لازم از سوی ایران برای رسیدن به گام نهایی توافق خوب، قوی و پایدار تاکید کرد.
بدر البوسعیدی وزیرخارجه عمان نیز در این گفتگوی تلفنی با تاکید بر اهمیت رسیدن به توافق و بازگشت همه طرفها به تعهدات، ضمن قدردانی از نقش سازنده تهران در روند مذاکرات، بر ضرورت تلاش جهت نتیجه گیری مثبت از ماهها مذاکره، تاکید کرد.
دور جدید مذاکرات رفع تحریمهای ایران پس از وقفهای پنج ماهه ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات پس از چهار روز ۱۷ مرداد ماه با بازگشت هیات ها به پایتخت ها پایان یافت.
برگزاری این دور از مذاکرات در پی آن صورت گرفت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه فایننشالتایمز ادعا کرد بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که شامل راهکارهای به روز درباره رفع تحریمها و گامهای هستهای ایران است./العا لم