سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس خواستار پایبندی کامل ایران به برنامه جامع اقدام مشترک شدند. آنها از ایران خواستند تا تمامی اقدامات ناسازگار با توافق را بازگردانده و به اجرای کامل توافق بازگردد.
رئیس جمهور در تماس تلفنی نخست وزیر انگلیس ، با تاکید بر اینکه اگر تلاش های سپهبد شهید قاسم سلیمانی نبود شما امروز در لندن امنیت نداشتید ، از دولت انگلیس خواست نسبت به مواضعی که در خصوص ترور شهید سلیمانی اتخاذ کرده است، به طور جدی تجدید نظر کند.
سه کشور اروپایی گروه موسوم به "E3" در بیانیه مشترکی با طرح ادعای واهی «انجام اقدامات خشونت آمیز توسط ایران» خواستار پرهیز از آنها شده و خواستند «رعایت مفاد گنجانده شده در توافق هستهای سال 2015 با قدرتهای جهانی را از سر بگیرد.»
وزیر امور خارجه ایران گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی ایران را در چارچوب برجام خواند و گفت: به همکاری کامل خود با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه میدهیم.
دولت جمهوری اسلامی طی بیانیهای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات ایران در برجام را اعلام کرد. جمهوری اسلامی ایران دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
رئیس جمهور هدف توطئه های دشمنان را شکستن ابهت و عظمت ملت ایران و تسلیم در برابر آنها دانست و با اشاره به مقاومت ملت و تداوم روند شتابان طرح های توسعه ای کشور به رغم تحریمها و فشارها ، تاکید کرد که «این کار شدنی نیست و دشمنان باید از این اقدام غلط و نادرست خود بازگردند».
بازخواني تجربه ايران در همکاري با کشورهاي اروپايي و رفتار گذشته اروپا نشان داده است که نميتوان به اقدام جدي آنها اميدوار بود، مگر آنکه معجزهاي اتفاق بيفتد.
رئیس جمهور تصریح کرد: مطمئناً این شرایط گذراست و آمریکا ناگزیر است دیر یا زود، قبل یا بعد از انتخابات ریاست جمهوریاش دست از فشار حداکثری بر ایران بردارد.
سخنگوی هیات دولت با تاکید بر اینکه ما همه طرفهای برجام را دعوت میکنیم به جای تهدید به طور کامل به تعهداتشان عمل کنند، گفت: در این صورت نیازی به نگرانی از کاهش قانونی و مجاز تعهدات ایران برابر عدم اجرای تعهدات دیگران به وجود نمیآید.
دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین در واکنش به موضع وزیر خارجه انگلیس برای مقابله با گامهای کاهشی ایران تاکید کرد: اگر اروپا همچنان به انجام تعهدات خود پایبند نباشد، ایران گام پنجم کاهش تعهدات برجامی خود را برخواهد داشت.
معاون رئیس جمهور در دولت اصلاحات میگوید: متاسفانه مسئولان مردم را در بیخبری میگذارند، به جای اینکه وضع خود و جامعه را شرح دهند و برای خروج از آن راهکارهای مشخص و کارشناسی شده ارائه دهند و بگویند که با این شرایط آینده خوبی نداریم و باید مقاوت کنیم میگویند که کارها درست میشود.
بديهي است که حل اين معادله، تنها در گروي بازگشت ايالاتمتحده آمريکا به برجام، اجرايي شدن کامل و مطلق توافق هستهاي، عذرخواهي رسمي ترامپ از ملت ايران و جبران خسارات ناشي از خروج کاخ سفيد از برجام خواهد بود.
در حالی که محاسبات عقلانی حکم میکند چماق خروج از برجام را بالا نگه داشته و راه را برای چانهزنی بیشتر در میدان مذاکرات باز کنیم متأسفانه رئیسجمهور بار دیگر با اظهار نظراتی نسنجیده دیپلماسیاش را بیاعتبار و دیپلماتهایش را خلع سلاح کرد.
رویترز مدعی شد طرفهای اروپایی برجام قصد دارند مکانیزم در نظر گرفته شده در شرایط نقض این پیمان را از ماه ژانویه فعال کنند. احتمالا این تهدید، جنگ روانی و رسانه ای برای باز داشتن ایران از برداشتن گامهای بعدی کاهش تعهدات برجامی در برابر نقض عهد مکرر اروپایی ها باشد.
نخستوزیر ژاپن در دیدار با حسن روحانی نسبت به کاهش تعهدات برجامی ایران ابراز نگرانی کرد. شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن از تهران خواست تا به برجام وفادار بماند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد تصریح کرد: درخواست گفتوگو با ایران و همزمان اصرار بر اعمال «سیاست فشار حداکثری» علیه مردم ایران قابل جمع نیست. ایران زیر تهدید شمشیر مذاکره نخواهد کرد.
توکیو روابط 90 ساله خود با تهران را قربانی تشرهای آمریکا کرد و افزون بر به صفر رساندن واردات نفت از کشورمان، با هدف نشان دادن همبستگی خود با واشنگتن برای حضور در ائتلاف دریایی این کشور در غرب آسیا، حاضر شد یک ناوشکن و یک هواپیمای شناسایی به این منطقه اعزام کند.
یکی از وجوه حائز اهمیت برای ژاپن که این کشور را برای نقشآفرینی و میانجی گری میان ایران و امریکا ترغیب میکند، نگرانی و ترس این کشور از شدت گرفتن نا امنی در منطقه خلیج فارس است.