سخنگوی پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: تا زمانی که پرونده در شورای حکام باشد، ما می توانیم پرونده سالم خود را رفع نقص کنیم و خودمان مسئول پرونده مان هستیم ولی اگر این پرونده به شورای امنیت برود آن موقع سرنوشت آن متاثر از اما و اگرهای ناشی از تعاملات بین دولت های بزرگ خواهد بود.
یک کارشناس مسایل بینالملل گفت: رای منفی روسیه و چین به قطعنامه شورای حکام درباره ایران این پیام را برای آمریکا داشت که دستور کار بعدیاش با موضوع تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت را با این پیش فرض تنظیم کند
اکنون شرايط براي تشديد تنش به شدت مهياست، چون در پس ناکاميهاي دونالد ترامپ، هم در مواجهه با ويروس کرونا و هم در در خصوص اعتراضات گسترده ايالات متحده آمريکا به واسطه قتل جورج فلويد، وي اکنون ديگر چيزي براي باختن ندارد.
آمریکا از یکسو برجام را حفظ کرده است و از سوی دیگر رسماً از تمامی تعهدات برجامی خود خارج شده است. بازی «برد - برد» این است نه آنچه دولت محترم شعارش را میداد و خروج ما از NPT بازی دو سر برد آمریکا و اروپا را به دو سر باخت تبدیل خواهد کرد.
به هيچوجه صلاح نيست كه در شرايط حاضر ايران با آژانس وارد مناقشه شود. بهتر است كه تهران با درايت و تدبير، بازياي را كه امريكا و اسراييل طراحي كردهاند، از طريق مذاكره با آژانس حل وفصل كند.
حرکت بر مدار عصبی تهران، کارویژه دولت ترامپ در سالهای خروج از برجام بوده است. اکنون نیز کوشیده میشود با ایجاد تنش میان ایران با نهادهای بینالمللی، بستر لازم برای جلوگیری از لغو تحریم تسلیحاتی ایران در اکتبر آینده(مهرماه) فراهم شده و تهران از کمترین دستاورد برجامی خود محروم شود.
ترامپ میکوشد با ترغیب تهران به گفتوگو، برای رقابت انتخاباتی و برونرفت از ناکامیهای جاری دولتش، محملی فراهم کند. نیاز او به این اتفاق پنهان نیست. تهران نیز به پشتوانه ایستادگی در برابر فشارهای روزافزون دولت ترامپ، نمیتواند با چشمپوشی از حقوق خود به او امتیاز گفتوگو دهد.
سید عباس موسوی با بیان اینکه دستگاه دیپلماسی برای آزادی شهروندان ایرانی تمام تلاش خود را انجام داده است، عنوان کرد: با کمک دولت سوئیس این مبادلات انجام شده و به همین خاطر، ضروری است از کمکهای دولت سوئیس تشکر کنم. اینها مسئولیت مذاکره در این رابطه را برعهده داشتند وگرنه هیچ مذاکره مستقیمی میان جمهوری اسلامی ایران و دولت ایالات متحده انجام نشده است.
نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: گزارش جدید آژانس درباره برجام، هم حاکی از تداوم فعالیتهای راستی آزمایی این سازمان بوده و هم اقدامات ایران در اجرای تصمیمات خود مبنی بر تعلیق تعهدات برجامی را به تصویر میکشد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ساعاتی پس از پیشنهاد تلویحی دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا به تهران برای مذاکره، اعلام کرد که ایران و دیگر طرفهای برجام هیچگاه میز مذاکره را ترک نکردند.
دولتمردان در ایام مذاکرات برای توجیه راهی که در پیش گرفته بودند صحبت از ارقام نجومی میکردند. یکی وعده آزادسازی 100 میلیارد دلار میداد و دیگری از بلوکه بودن 180 میلیارد دلار که قرار است با برجام آزاد شود میگفت.
تا همین امروز هم، ایران، در شرایط تحریم تسلیحات، نقش کلیدی در شکست داعش، احیای بازدارندگی علیه امریکا بعد از حمله موشکی به پایگاه عین الاسد و حفظ موازنههای نظامی در منطقه داشته و از این پس نیز صرفنظر از آنکه چه پیش آید، میتوان همان نقش آفرینیها را ادامه داده و این قابلیتها را ارتقا دهد.
آمریکا سعی میکند بار ديگر به برجام بازگردد تا نقش تخريبی موثرتری را در توافقنامه برجام ايفا کند که با قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل مورد تاکيد قرار گرفته است.
رییس دفتر رییس جمهوری در رشته توئیتی با تاکید بر اینکه دشمنی با برجام، آشکارترین شناسهی ایرانستیزی در منطقه و جهان است، گفت: دولت ایالات متحده حتی با کارزار فشار حداکثریاش، در برابر استحکام درونی برجام ناکام مانده است.