علت بارش برف در صحرای آفریقا به رغم گرم شدن روز افزون زمین چیست؟
بر اساس مطالعهای علمی که نتیجه آن در مجله ساینس منتشر شده، رویداد نادر سرمایش شدید در این گونه مناطق را میتوان به گرم شدن قطب شمال نسبت داد.
این هفته تصاویر جدیدی از صحرای بزرگ آفریقا در حالی که پوشیده از برف است، در شبکههای اجتماعی همرسان شد. در طول ۴۰ سال گذشته، این پنجمین بار است که در این بیابان که دمای آن اغلب به بالای ۵۰ درجه سانتیگراد میرسد، برف میبارد.
این منطقه به همراه صحرای موسوم به «دره مرگ» در کالیفرنیا و چند شهر مانند دلول در شمال اتیوپی و وادی هالفا در جنوب سودان، از گرمترین مکانهای روی زمین است.
این بیابان عظیم خشک و بیآب و علف ۱۱ کشور شامل الجزایر، چاد، مصر، لیبی، مالی، موریتانی، مراکش، نیجر، صحرای غربی، سودان و تونس را در بر میگیرد. ارتفاع تپههای شنی آن تا ۱۸۰ متر میرسد و آب در آن بسیار کمیاب است.
بنابراین هنگامی که عکسهایی با نمای زیبا از تپههای شنی در این منطقه را میبینید، ممکن است این پرسش برای شما ایجاد شود که چگونه چنین چیزی امکان دارد؟
این تصاویر که اوایل ژانویه به دست عکاسی به نام کریم بوشطاطه گرفته شده، برف و یخ را در نزدیکی شهر عین صفرا در شمال غربی الجزایر نشان میدهد.
این منطقه در ۴۰ سال گذشته تنها چند بار برف به خود دیده است. تنها موارد ثبت شده قبلی برف در عین صفرا در سالهای ۱۹۷۹، ۲۰۱۷، ۲۰۱۸ و ۲۰۲۱ میلادی بوده است.
عین صفرا در کوههای اطلس و در ارتفاع هزار متری از سطح دریا قرار دارد و از آن به عنوان دروازه صحرا یاد میشود. این شهر در استان نعامه الجزایر و نزدیک مرز مراکش واقع شده است.
زمانی که عکسها گرفته شده، دمای هوا ۲- درجه بوده است.
آیا تغییرات آب و هوایی باعث بارش برف در صحرا شده است؟
بارش برف در صحرای بزرگ آفریقا بسیار نادر است زیرا اگر چه ممکن است دما در شب بسیار سرد شود، اما معمولاً آب کافی در هوا برای تشکیل ابر برفی وجود ندارد.
بحران آب و هوا پیشبینیناپذیر و اگرچه فرآیند گرمایش زمین در بسیاری از کشورهای آفریقایی نابودکننده است، ولی با این حال میتواند پدیدههای نادر دیگری مانند سرمای شدیدی در منطقه صحرا را به همراه داشته باشد.
بر اساس مطالعهای علمی که نتیجه آن در مجله ساینس منتشر شده، رویداد نادر سرمایش شدید در این گونه مناطق را میتوان به گرم شدن قطب شمال نسبت داد.
این مطالعه اگرچه در ایالات متحده انجام شده، اما در آن پیشبینی شده که در نتیجه گرم شدن کره زمین، احتمال ایجاد امواج سرما نیز در سراسر جهان بیشتر میشود.
به گفته مجمع جهانی اقتصاد، نتایج این مطالعه «ضرورت کاهش سریع انتشار گازهای گلخانهای را که منجر به گرم شدن کره زمین میشود، به ما نشان میدهد».
این نهاد میافزاید که «در عین حال برای مدیریت رویدادهای آب و هوایی شدید، چه گرمایش، چه سرمایش، نیاز به پیادهسازی راهبردهای کارآمدتر وجود دارد.»
تغییرات آب و هوایی با عاملیت انسانی همچنین باعث گسترش صحرای آفریقا شده است، به طوری که مساحت این پهنه خاکی در حال حاضر حدود ۱۰ درصد بزرگتر از ۱۰۰ سال پیش است.
بر اساس گزارش سازمان زمینشناسی ایالات متحده، نام بیابان به مکانهایی بر روی زمین که کمتر از ۱۰ اینچ (۲۵ سانتی متر) در سال بارندگی دارند، اطلاق میشود. بنابراین اگر صحرا به گسترش ابعاد خود ادامه دهد، احتمال خشکسالی در کشورهای اطراف بیشتر میشود.