رصد نوسانات قیمت لیر در چند ماه اخیر حاکی از آن است که ارزش این ارز در ۶ ماه گذشته نزدیک به ۱۴ درصد سقوط کرده است.
با روی کار آمدن بایدن در سمت ریاست جمهوری ایالات متحده گمانه زنی ها در خصوص مناقشات ترکیه و آمریکا بالا گرفته است و از طرف دیگر برکناری رییس بانک مرکزی ترکیه توسط رییس جمهور این کشور در ماه های گذشته باعث افزایش نگرانی ها از اعمال مجدد تمایلات شخصی اردوغان در عرصه سیاست های بانک مرکزی ترکیه شده است که به ریزش قیمت لیر در ماه های اخیر دامن زده است.
گفتنی است که رجب طیب اردوغان پس از برکناری رئیس بانک مرکزی ترکیه خواستار کاهش نرخ بهره در این کشور شد و موجبات ریزش بیشتر لیر را در برابر دلار آمریکا فراهم کرد؛ از زمانی که اردوغان رئیس بانک مرکزی را از کار برکنار کرده است ارزش لیر در بازارهای جهانی بیش از ۱۶ درصد سقوط کرده است.
دولت فعلی ترکیه در دو سال اخیر نزدیک به سه بار رئیس بانک مرکزی را تغییر داده است؛ سیاست دولت حذب حاکم در ابتدا کاهش نرخ بیکاری در ترکیه است که طبق آمارهای رسمی ۱۳.۱ درصد تخمین زده شده است و در بین جوانان اما نرخ بیکاری به بیش از دو برابر می رسد.
دولت اردوغان بر این باور است که با کاهش نرخ بهره و افزایش وام دهی به رونق تولید در این کشور کمک خواهد کرد اما اقتصاد دانان بر این باورند که کاهش ناگهانی نرخ بهره نه تنها موجبات رونق تولید را فراهم نخواهد کرد بلکه منجر به رشد افسارگسیخته نقدینگی و افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش لیر در مقابل دلار آمریکا خواهد شد. همان طور که در سال ۲۰۱۳ سیاست های پولی اردوغان مبنی بر کاهش نرخ بهره منجر به ریزش چشمگیر ارزش لیر در مقابل دلار آمریکا شد.
پیش بینی ها حاکی از آن است که با توحه به روابط تیره و تار آمریکا و ترکیه بر سر مسائل موشکی و همچنین سیاست های پولی رئیس جمهور این کشور، لیر ترکیه در ماه های آینده وضعیت مناسبی را تجربه نکند.