مهمترين اتفاقی كه سر و صدای زيادی نيز به پا كرد، افتتاح طرح هر ايرانی يك تلويزيون اينترنتی بود. اين رويداد از اين جهت حايز اهميت است كه میتواند انحصار صدا و سيما را بشكند و تلويزيونهای اينترنتی را بيش از گذشته رواج دهد.
روز پنجشنبه هشتم خرداد ماه يكسري از پروژههاي پيشران اقتصاد ديجيتال با حضور رييسجمهور افتتاح شد و رونمايي از بسته حمايتي از استارتآپها نيز صورت گرفت.
براي نخستينبار در كشور بيش از هزار كاربر با استفاده از پلتفرم و بستر بومي به نام «ويدئو كيك» بر بستر شبكه ملي اطلاعات شركت كردند.
در اين جلسه با دستور رييسجمهور سه پروژه بزرگ توسعه زيرساخت شبكه ملي اطلاعات و همينطور ارتقاي محتواي داخلي بر بستر اين شبكه و يك طرح حمايتي از استارتآپها افتتاح شد.
شايد يكي از تحولات بزرگ در جريان اين رخداد، افتتاح يكي از بزرگترين ديتاسنترهاي ايران بود كه با ايجاد آن، داده چهارصد «رك» با سرمايهگذاري هزار و صد ميليارد تومان ايجاد شد كه ظرفيت مراكز داده كشور كه اطلاعات و سرورها در داخل آن قرار دارند را تا 25 درصد افزايش ميدهد.
به گفته كارشناسان براي ساخت اين «ديتاسنتر» يا «مركز داده» از آخرين فناوري روز دنيا نيز استفاده شده است.
اين مركز ميتواند در كلاس مراكز داده مقياس بزرگ قرار گيرد كه اصل سرمايهگذاري بخش خصوصي براي آمادهسازي، بسيار قابل اهميت است.
با راهاندازي اين پروژه يكي از مهمترين اركان زيرساختهاي شبكه ملي اطلاعات با هدف توسعه محتوا، كسب و كار و خدمات داخلي پايهگذاري شده است كه اقتصاد ديجيتال را در سطح بسيار بالايي توسعه خواهد داد.
دومين اتفاق، افتتاح پروژه خدمات ابري بود. «خدمات كلود يا ابري» ميتواند در شبكه ملي اطلاعات كاربرد داشته باشد. فاز نخست اين جريان توسط بخش خصوصي، آسياتك با ظرفيت حافظه 100 ترابايتي و ظرفيت ذخيرهسازي سه پتابايتي است كه يكي از مراكز ذخيرهسازي ابري توزيع شده نيز در برج ميلاد وجود دارد.
ميتوان گفت در فاز نهايي اين پروژه 850 ميليارد تومان سرمايهگذاري انجام خواهد شد كه مزاياي زيادي از جمله خودكفايي در تامين نيازهاي كشور به خدمات ابري، حفظ اطلاعات درون كشور، افزايش تابآوري در برابر تحريمها، تامين نيازمندي كسب و كارهاي ديجيتالي داخلي به خدمات ابري، اجراي بخشي از تكاليف دولت و... دارد.
بسته حمايتي از كسب و كارها نيز با ابتكار سازمان فناوري اطلاعات به همراهي صندوق نوآوري و شكوفايي رييسجمهوري به منظور حمايت از كسب و كارهاي نوپا و خرد ارايه شده كه بر اساس اين طرح نيز حدود 250 ميليارد تومان بخش دولتي و خصوصي به شركتهايي كه مشمول طرح نوآفرين (چند ماه قبل مطرح شد) شده و از شيوع كرونا هم آسيب ديدند، كمك ميكنند.
در اين راستا به 5 هزار استارتآپ مبلغ 50 ميليون تومان پرداخت خواهد شد. اين كمك مالي ميتواند در اين اوضاع بحراني بار زيادي را از دوش استارتآپهاي آسيبديده بردارد و بتواند آنها را دوباره به ميدان فعاليت بازگرداند.
اما مهمترين اتفاقي كه سر و صداي زيادي نيز به پا كرد، افتتاح طرح هر ايراني يك تلويزيون اينترنتي بود. اين رويداد از اين جهت حايز اهميت است كه ميتواند انحصار صدا و سيما را بشكند و تلويزيونهاي اينترنتي را بيش از گذشته رواج دهد.
اين طرح به معناي ارتقاي سهم محتواي داخلي در سبد مصرفي كاربران و افزايش ضريب نفوذ خدمات دسترسي اينترنت ثابت به شبكه ملي اطلاعات با سرمايهگذاري 80 ميليارد تومان افتتاح شده است.
در اين طرح هر ايراني از طريق اينترنت ثابت خانگي ميتواند اشتراك رايگان يك ماهه برنامههاي تلويزيون اينترنتي بهرهمند شود. پس از راهاندازي پروژه هر ايراني يك تلويزيون اينترنتي، امير ناظمي، رييس سازمان فناوري اطلاعات در صفحه اينستاگرام خود سهم ارايهدهندگان مطالب محتوا را نشان دادند كه طبق آمار حلقهاي، فيليمو، نماوا و آيو در رتبههاي اول تا سوم قرار گرفتند.
در پايان لازم است به اين نكته اشاره كنم كه ارزش مجموع طرحهاي افتتاح شده حدود 2 هزار و 280 ميليارد تومان است. اميدواريم افتتاح طرحهاي اخير سبب رخدادهاي خوب براي كشورمان شود.