دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه دولت اوباما ضمن اذعان به افزایش توانمندی هستهای ایران و همچنین دشوار بودن تحقق وعده ترامپ برای توافق با تهران، گفت که دونالد ترامپ قصد مذاکره با ایران و دستیابی به یک توافق بهتر را دارد.
به گزارش سرویس بین الملل ایصال نیوز، وندی شرمن مذاکرهکننده ارشد دولت وقت آمریکا در گفتوگو با «پادکست وان دسیژن» با اشاره به تلاش فشرده آمریکا، اتحادیه اروپا، روسیه و چین برای دستیابی به توافق برجام در دوره اوباما گفت: زمانی که دونالد ترامپ (در سال ۲۰۱۶) به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد، از این توافق خارج و اکنون اوضاع از بد به بدتر تبدیل شده است.
وی مدعی شد: ایران اکنون امکان غنی سازی ۶۰ درصدی داشته و احتمالاً میتواند این سطح غنی سازی را به ۹۰ درصد برساند. ایران در عرض ۲ هفته می تواند اورانیوم غنی شده کافی برای سلاح هسته ای به دست آورد. این همان چیزی است که ما به آن زمان «گریز هستهای» میگوییم. در موقعیت بسیار بدی قرار داریم.
شرمن افزود: بسیار جالب است که تروئیکای اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) با مجید تخت روانچی معاون وزیر امور خارجه ایران دیدار کرده و در مورد چگونگی آغاز دوباره مذاکرات صحبت کردند.
این مقام پیشین وزارت امور خارجه آمریکا مدعی شد که در اکتبر ۲۰۲۵ می توان با توسل به مکانیزم ماشه، "در سازمان ملل برجام را لغو و همه تحریم ها علیه ایران را بازگرداند. "
وی افزود: بنابراین، فرجه اکتبر ۲۰۲۵ می تواند عامل فشاری برای انجام مذاکرات باشد.
شرمن با اشاره به اینکه دونالد ترامپ قصد مذاکره با ایران و دستیابی به یک توافق بهتر را دارد، گفت: این توافق ها بسیار پیچیده بوده و بسیار زمانبر هستند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه دولت باراک اوباما گفت: اکنون فشار زیادی وجود دارد که اگر مذاکره ای صورت می گیرد، فقط در مورد برنامه هسته ای ایران نبوده و حضور ایران در خاورمیانه، اقدام های آنها در سوریه، یمن، غزه، لبنان و نیروهای نیابتی آن را نیز شامل شود. مذاکره در مورد تمامی این موضوع ها بسیار پیچیده تر و دشوارتر است.
شرمن گفت: وقتی تمامی این موضوع ها روی میز باشد، مذاکرات بسیار پیچیدهتر می شود و به عنوان مثال ایران می تواند بگوید "ما پول کمتری به حزب الله خواهیم داد، اما می خواهیم توانمندی بیشتر در زمینه غنی سازی داشته باشیم."
امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل به تازگی در نامه ای به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل درباره اتهامات تروئیکای اروپا علیه تهران اعلام کرد: هرگونه تهدید به اجرای «مکانیسم ماشه» نه تنها سازنده نیست، بلکه با واکنش قاطع ایران مواجه خواهد شد.
سه کشور اروپایی در نامه مورخ ۶ دسامبر ۲۰۲۴ (۱۶ آذر ۱۴۰۳) ادعا کرده بوند که برای فعال کردن اسنپ بک (سازوکار بازگشت خودکار تحریمها علیه ایران) در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل آماده هستند.
جمهوری اسلامی ایران هشدار داده است که اگر طرفهای مقابل از سازوکار اسنپبک برای مقاصد سیاسی کوتهبینانه خود استفاده کنند، این احتمال وجود دارد که دکترین هستهای ایران نیز تغییر کند. سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در همین پیوند گفت: اگر کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل تحریمها را مجدداً علیه ایران اعمال کنند، همه در ایران متقاعد خواهند شد که دکترین هستهای اشتباه بوده و باید تغییر مسیر بدهیم.