رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: صادرات استان در سال ۱۴۰۲ بر خلاف کل کشور رشد افزایشی ۲۰ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته است.
به گزارش سرویس اقتصادی ایصال نیوز، حسین محمدیان در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: رشد صادرات در استان دلایل متنوعی را در بر میگیرد که از جمله این اقدامات میتوان به تعامل و همفکری اتاق بازرگانی، اداره صمت، متولیان صادرات و دیگر دستگاههای مربوطه اشاره کرد که این همدلی برای افزایش رشد صادرات بسیار موثر بودهاست. البته خراسانرضوی تا نقطه آمال و آرزوهای خود فاصله دارد و در تلاشیم تا به نقطه اهداف تعیین شده خود برسیم.
وی با اشاره به اهمیت موقعیت جغرافیایی استان اظهار کرد: هممرز بودن خراسان رضوی با چندین کشور از جمله افغانستان، ترکمنستان، همچنین نزدیکی با پاکستان، شرایط مناسبتری برای صادرات کالاها فراهم آورده است و یک مزیت محسوب میشود، همچنین از دیگر ویژگیهای استان میتوان به همزبانی با کشورهای افغانستان و تاجیکستان اشاره کرد.
بالا بردن صادرات ریلی استان، نیازمند تلاشهای بیشتری است
محمدیان ادامه داد: از طرفی صادرات استان به کشورهای سیآیاس (CIS) که از طریق مسیر ریلی انجام میشود، در کاهش هزینهها و سرعت رسیدن کالا به مقصد بسیار تاثیرگذار بوده و باعث رونق صادرات شده است. مزیت وجود خطوط مرزی مشترک بهعنوان یک ویژگی جغرافیایی همواره جای تحقیق و پژوهش برای بالا بردن صادرات استان را دارد و نیازمند تلاشهای بیشتر برای استفاده حداکثری است.
وی افزود: در سال گذشته بالغ بر ۱۰ جلسه تخصصی در کمیسیون صادرات برگزار شد و در تمام این جلسات معمولا مدیران مربوط به صادرات حضور داشته و از نزدیک مشکلات و مسائل صادرکنندگان مطرح شده و برای رفع آنها اقدامات مناسبی صورت گرفته است. از دیگر اقدامات موثر در رشد صادرات میتوان به کالاهای پربازده و استراتژیک مانند زعفران، پسته و انواع محصولات باغی و درختی در خراسانرضوی اشاره کرد.
رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: تقریبا بیش از ۵۰ درصد صادرات استان به افغانستان است. علاوه بر این میزان صادرات کل کشور به افغانستان در حدود همین میزان از خراسان رضوی تامین میشود، همچنین بخش عمدهای از کالاهای مورد نیاز افغانستان در خراسان رضوی تولید میشود.
وی خاطرنشان کرد: افغانستان بهعنوان شریک اول تجاری ما در صادرات با اختلاف بسیار زیاد از سایر کشورهای هدف است و از دلایل بسیار مهم برای صادرات به این کشور میتوان به داشتن خطوط مرزی مشترک اشاره کرد.
محمدیان درخصوص افزایش صادرات موثر به کشور افغانستان بیان کرد: ظرف چند سال اخیر با تلاشهای مداوم توانستیم اتاق مشترک ایران و افغانستان را به مشهد منتقل کنیم که اتفاق بسیار مبارکی است و پیشبینی میشود وجود دفتر اتاق مشترک ایران و افغانستان، همچنین هیأت مدیره خراسانی میتواند برای افزایش صادرات به این کشور نقش بسیار موثری در آینده داشته باشد.
رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به رشد صادرات در دو ماهه اول سال ۱۴۰۳ نسبت به دو ماهه اول ۱۴۰۲ یادآور شد: نکته قابل تامل در افزایش صادرات استان، کاهش ارزش هر تن کالای صادراتی استان از ۶۲۶ دلار به ۵۵۶ دلار است که کاهش ۱۱ درصدی میزان ارزش هر تن کالای صادراتی استان در سال جاری را نشان میدهد.
وی درباره عمده اقلام صادراتی استان تصریح کرد: سیب تازه با وزن بیش از ۴۵ میلیون کیلوگرم با ارزش بیش از ۲۴ میلیون دلار در رتبه اول صادرات قرار دارد، پس از آن به ترتیب پسته، کامپاند پلی اتیلن و زعفران در رتبههای بعدی قرار میگیرند. زعفران نسبت به دوماهه اول سال ۱۴۰۲ نسبت به امسال رشد کاهشی داشته، ولی همچنان جزو کالاهای موثر در صادرات با ارزآوری بیش از ۱۵ میلیون دلار برای فروش بیش از ۱۸ هزار کیلوگرم است.
محمدیان ادامه داد: سه کشور هدف استان در ۲ ماهه اول ۱۴۰۳ به ترتیب افغانستان با ارز آوری بیش از ۱۳۲ میلیون دلار، تاجیکستان با ارزآوری بیش از ۳۱ میلیون دلار و ترکمنستان با ارزآوری بیش از ۲۸ میلیون دلار هستند.
وی در خصوص آمار و مقایسه دو ماهه اول سال ۱۴۰۳ با دو ماهه اول ۱۴۰۲ بیان کرد: افزایش شدید صادرات به قرقیزستان به دلیل افزایش شدید صادرات پسته به این کشور است. کاهش قابل محسوس صادرات به امارات، چین و اسپانیا به دلیل کاهش صادرات زعفران به این سه کشور است، همچنین صادرات به یکباره پلی استیرن به بلغارستان باعث جهش شدید صادرات به این کشور شده است.