رشد مجدد دندانهای پوسیده؛ رویایی که دارد محقق میشود
دانشمندان ژاپنی موفق به کشف روشی درمانی با دارو شدند که منجر به رشد دوباره دندانهای آسیب دیده به طور طبیعی خواهد شد. این آزمایشات قرار است تا ماه ژوئیه ۲۰۲۴ وارد فاز بالینی بر روی انسان شود.
به گزارش سرویس سلامت ایصال نیوز، این پروژه تحقیقاتی که می تواند تا سال ۲۰۳۰ میلادی کاملا محقق شود، سالهاست که محققان ژاپنی به سرپرستی پروفسور کاتسو تاکاهاشی را در دانشگاه کیوتو به خود مشغول کرده است و اولین آزمایشات انسانی آن برای ژوئیه ۲۰۲۴ برنامه ریزی شده است.
ریشهی تحقیق در کشف درمان یک بیماری
همه انسانها به طور معمول ۳۲ دندان دارند. دندانهای ما در طول زندگیمان دوبار رشد میکنند، یکبار دندانهای شیری و پس از آن دندانهایی که بین ۶ تا ۱۲ سالگی رشد میکنند. اما یک درصد از جمعیت جهان از یک بیماری مادرزادی به نام «آژنزی دندانی» رنج میبرند که باعث عدم رشد یک یا چند دندان میشود. این بیماری نه تنها غذا خوردن بلکه روند تکلم و بلع بیمار را نیز دچار مشکل میکند. دانشمندان ژاپنی برای این بیماری دنبال یک درمان پیشرو بودند که با توسعه آن برای رشد دندانهای آسیبدیده انسانهای سالم نیز رسیدند.
امکان رشد مجدد دندانها به صورت نامحدود
تا کنون تمام آزمایشات بر روی موشهای مبتلا به این بیماری دندانی انجام شده است. در طی مطالعات، محققان ژنی را کشف کردند که پروتئینی را که در رشد یا عدم رشد دندان نقش دارد، رمزگذاری میکند. محققان دریافتند موشهایی که فاقد ژن خاصی هستند، تعداد دندانهایشان افزایش یافته است. پروتئینی به نام (USAG-۱) که توسط این ژن سنتز شده است، رشد دندانها را محدود می کند.
هنگامی که همه چیز طبیعی باشد، روند رشد پس از جایگزینی دائمی دندان متوقف میشود، بر این اساس دانشمندان با تمرکز بر روی این پروتئین آنتی بادی را تولید کردند که میتواند به طور موقت از عملکرد این پروتئین جلوگیری کرده و به دندانهای جدید اجازه رشد دوباره بدهد.
در آزمایشهای سال ۲۰۱۸ میلادی به موشهایی که تعداد دندانهایشان به طور مادرزادی کم بود، این نوع داروی داده شد که منجر به بیرون آمدن و رشد مجدد دندانها شد. این دارو باعث رشد دندانهای شیری و سپس دندانهای دائمی در بزرگسالی شد. نتایج تحقیقات در یک مجله علمی در ایالات متحده در سال ۲۰۲۱ منتشر شد.
آزمایشات بالینی بر روی انسان
اکنون کار برای آماده سازی دارو برای استفاده انسانی در حال انجام است. بدینترتیب محققان ژاپنی به طور خوشبینانهای به دنبال انجام این آزمایش بر روی انسان هستند.
باید بررسی شود که این درمان برای انسان بی خطر بوده و عوارض جانبی نداشته باشد.
اولین آزمایشها معمولاً در ژوئیه ۲۰۲۴ میلادی و ابتدا بر روی افراد مبتلا به آژنزی انجام خواهد شد.
پروفسور تاکاهاشی تخمین می زند که این شیوه درمان به صورت تجاری و گسترده میتواند تا سال ۲۰۳۰ میلادی به خدمت گرفته شود.یو رو نیوز