یروهای اوکراینی در حالی خود را برای آغاز عملیات ضدتهاجمی در شرق این کشور آماده میکنند که کمکهای غرب به نظامیان اوکراین محدود به تحویل سلاح نبوده است و نیست.
به گزارش سرویس بین الملل ایصال نیوز، روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» در گزارشی تفصیلی به آموزش نیروهای اوکراینی توسط نظامیان ناتو طی ماههای گذشته پرداخته است. در این گزارش آمده که هدف از این آموزشهای نظامی تبدیل ارتش اوکراین به یک نیروی نظامی مدرن و با مهارت است تا سربازان اوکراینی بتوانند از پیشرفتهترین تدابیر جنگی نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) استفاده کنند.
در این گزارش به یکی از یگانهای ارتش اوکراین اشاره شده که در پایگاه ناتو در آلمان برای مراحل بعدی جنگ آموزش دیده و سپس در جبهههای شرق این کشور مستقر شده است. نیروهای این یگان در حالی که همرزمانشان در جبهههای نبرد در شرق اوکراین با ارتش روسیه در حال جنگ بودند در مقر ناتو آموزش دیدند.
نظامیان ناتو در جریان این نشستهای آموزشی با استفاده از رایانههایی که موقعیتهای پیچیده جنگی را شبیهسازی کرده است به فرماندهان این یگان نحوه رویارویی با چنین وضعیتهایی را آموزش دادند.
فرماندهان اوکراینی در جریان این نشستهای آموزشی میتوانند طرح ضدحمله خود را به برنامه رایانهای اطلاع دهند و سپس نتیجه شبیهسازی شده آن را مشاهده کنند. در همین راستا واکنش احتمالی نظامیان روسیه، فرصتهای احتمالی برای پیشروی و نقاط ضعفی که منجر به تحمیل تلفات خواهد شد به اوکراینیها نشان داده میشود.
ایوان شالاماها، معاون فرمانده یگان اوکراینی درباره آموزش در پایگاه ناتو میگوید: «تصویری کلی به دست میآورید و در مییابید ماجرا از چه قرار است. درک میکنید که کمبودهایتان کجا بوده است. به آنچه که در جریان شبیهسازی نتوانستیم دست پیدا کنیم توجه میکنیم.»
در ادامه گزارش «واشنگتن پست» به حضور این یگان در جبهههای نبرد پس از آموزش در پایگاه ناتو اشاره شده است. نیروهای این یگان با سلاحهایی که از کشورهای غربی دریافت کردهاند در نزدیکی خط مقدم نبرد مستقر شدهاند تا پس از صدور دستور از فرماندهی عملیات ضدتهاجمی خود را آغاز کنند.
این عملیات مهمترین آزمایش برای راهبرد واشنگتن در جنگ اوکراین محسوب میشود. راهبردی که در چهارچوب آن نیروهای اوکراینی از سوی ناتو آموزش میبینند و سلاحهای غربی دریافت میکنند تا خودشان از کشورشان دفاع کنند.
الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین از این راهبرد به عنوان «مرحله دیگری» از کمکهای غرب به کشورش یاد کرده است. بریتانیا از تابستان سال گذشته آموزشهای پایهای نظامی برای هزاران سرباز اوکراینی را آغاز کرد. با این حال اخیرا کل اعضای واحدهایی از نظامیان اوکراینی رهسپار آلمان و دیگر کشورها شدند تا به گفته الکسی رزنیکوف «انجام عملیات همزمان با یکدیگر مانند همکنشپذیری در میان واحدهای مختلف را آموزش ببینند.»
خودروهای زرهی رزمی ساخت آمریکا از جمله سلاحها و تجهیزاتی است که نیروهای این یگان در اختیار دارند.
با این حال منتقدان رویکرد کشورهای غربی بر این باور هستند که ارتش اوکراین از عناصر کلیدی مورد نیاز برای موفقیت در عملیات خود از جمله هواپیماهای جنگنده بیبهره است. هر چند اوکراین قرار است در پی چراغ سبز آمریکا جنگندههای «اف-۱۶» ساخت این کشور را دریافت کند اما این جنگندهها پیش از عملیات ضدتهاجمی پیشرو به کییف تحویل داده نخواهند شد.
یکی از چالشهای پیشروی نیروهای اوکراینی عدم تسلط آنها بر تاکتیکها و عملیات تهاجمی است. اوکراین مدتها تنها برای دفاع از خاک خود آماده شده بود و حتی سربازانی که پیش از آغاز تهاجم نظامی روسیه در شرق این کشور با جداییطلبان مورد حمایت مسکو جنگیده بودند چندان تجربهای در زمینه عملیات تهاجمی ندارند.
عملیات تابستان سال گذشته نیروهای اوکراینی که طی یک هفته موفق به بازپسگیری منطقه خارکیف در شمال شرقی کشور شدند اولین عملیات تهاجمی آنها محسوب میشد.
بسیاری بر این باور هستند که موفقیت عملیات خارکیف و دفاع از کییف در ابتدای جنگ مدیون نیروها و فرماندهان آموزشدیده از سوی ناتو بود. ناتو پس از الحاق شبهجزیره کریمه به خاک روسیه در سال ۲۰۱۴ آموزش نیروهای اوکراینی را آغاز کرد. بسیاری از فرماندهان نظامی اوکراین که اکنون در ردههای بالا فعالیت میکنند، در آن دوره از سوی ناتو آموزش دیدند.
یکی از فرماندهان اوکراینی که تنها ۲۹ سال دارد و نام او به دلایل امنیتی فاش نشده است درباره دوره آموزشی اخیر خود به «واشنگتن پست» گفت: «ما مترجم همراه داشتیم و در نتیجه هر سوالی را میتوانستیم بپرسیم. با موقعیتی که سوالی را مطرح کنیم و پاسخی به آن داده نشود روبرو نشدیم. همه چیز در سطح بالا بود. ما آن مرحله دیگر و بعدی را به چشم دیدیم و حالا باید به آن برسیم.»یورونیوز