کره شمالی روز جمعه بار دیگر اقدام به شلیک یک موشک بالستیک تازه کرد که به گفته توکیو در آبهای ساحلی شمال ژاپن فرود آمده است.
به گزارش ایصال نیوز، موشک شلیک شده به گفته مقامات ژاپنی از نوع بالستیک قارهپیما است و این قابلیت را دارد که ایالات متحده را نیز هدف قرار دهد.
فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن با «غیرقابل قبول» خواندن اقدام پیونگیانگ آنرا محکوم کرد و گفت موشک بالستیکی که روز جمعه توسط کره شمالی شلیک شد در آبهای منطقه انحصاری اقتصادی این کشور درنزدیکی جزیره شمالی هوکایدو فرود آمده است.
مقامات سئول نیز پیش از این از شلیک دومین موشک بالستیک توسط کره شمالی طی بیست و چهار ساعت گذشته خبر داده بودند.
کره جنوبی پس از پرتاب روز جمعه پیونگ یانگ، خواستار تحریمهای بیشتر شورای امنیت علیه همسایه شمالی و اقداماتی برای اعمال بازدارندگی گسترده شد.
پیونگ یانگ روز پنجشنبه نیز در واکنش به تاکید سران ایالات متحده، ژاپن و کره جنوبی بر تقویت اتحاد نظامی میان این سه کشور در جریان اجلاس گروه ۲۰ اقدام به شلیک یک موشک بالستیک کرده بود.
چوئه سون هوی، وزیر امور خارجه کره شمالی روز پنجشنبه همزمان با شلیک تازه موشک بالستیک از سوی کشورش رایزنیهای اخیر رهبران آمریکا، ژاپن و کره جنوبی بر سر تقویت همکاریهای نظامی میان خود را برای شبه جزیره کره خطرناک خوانده و محکوم کرده بود.
وی سپس با لحنی تهدیدآمیز یادآور شده بود که هرچه واشنگتن بیشتر در جهت تقویت اتحاد امنیتی خود با توکیو و سئول تلاش کند «واکنش نظامی کره شمالی شدیدتر خواهد بود.»
به گفته یک مقام کاخ سفید، کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری آمریکا قرار است امروز جمعه ۱۸ نوامبر در حاشیه اجلاس همکاریهای اقتصادی آسیا-پاسیفیک با رهبران ژاپن، کره جنوبی، کانادا، استرالیا و نیوزلند دیدار و با آنها در خصوص تهدیدهای موشکی کره شمالی گفتگو کند.
هریس در بحبوحه تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی بر سر جنگ در اوکراین و دیگر نقاط مستعد بحران مانند تایوان و شبه جزیره کره، برای شرکت در نشست کشورهای سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا-پاسیفیک (اپک) به تایلند سفر کرده است.
تهدید هستهای کرهشمالی با موشکهای بالستیک قاره پیما پرتاب روز جمعه، آزمایشهای موشکی کره شمالی طی سال جاری میلادی را از این حیث که پیونگ یانگ برای نخستین بار پس از سال ۲۰۱۷ دست به شلیک یک موشک بالستیک قاره پیما زده است، وارد مرحله تازهای کرده است.
کره شمالی در پی توقف مذاکرات خلع سلاح هسته ای به صورت یکجانبه تصمیم به تعلیق آزمایش موشکهای بالستیک دور گرفته بود. رئیس جمهور ایالات متحده پیشتر در پاسخ به تهدیدهای کره شمالی بار دیگر بر تعهد کشورش به کره جنوبی و ژاپن برای تقویت بازدارندگی گسترده و دفاع از دو متحد آسیایی با «طیف کاملی از قابلیتها، از جمله سلاحهای هستهای» تاکید کرده بود.
به گفته یک محقق کرهای در سئول: پیونگ یانگ در تلاش است تا با تشدید تنشهای نظامی، همکاری بینالمللی علیه خود را مختل کند. از سوی دیگر، به نظر میآید که کره شمالی با شلیک موشک بالستیک قارهپیما بنا دارد بار دیگر این توانایی را به رخ بکشد که در صورت لزوم شهرهای آمریکا را در معرض خطر حمله هستهای قرار خواهد داد. این در حالیست که ایالات متحده روز پنجشنبه هشدار داد در صورتی که کره شمالی به نخستین آزمایش هستهای خود پس از سال ۲۰۱۷ و یا به عبارتی هفتمین آزمایش از این دست مبادرت کند با پاسخی «قوی و محکم» روبرو خواهد شد.
مقامات کره جنوبی و ایالات متحده گفتهاند که کره شمالی مقدمات چنین آزمایشی را که انتظار می رود زیرزمینی باشد از پیش مهیا کرده است.
آزمایش های موشک بالستیک کره شمالی به موجب قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد که این کشور را به دلیل برنامه های موشکی و تسلیحات هستهای تحریم کرده، ممنوع و غیرقانونی است.