هشدار گروسی درباره وضعیت اضطراری نیروگاه هستهای اوکراین
رئیس سازمان انرژی اتمی در مورد بحرانی شدن وضعیت بزرگ ترین نیروگاه اتمی جهان هشدار داد. دو طرف در مورد تشدید اخیر درگیریها در اطراف تاسیسات هستهای، یکدیگر را مقصر می دانند.
به گزارش ایصال نیوز و به نقل از خبرگزاری فرانسه، رافائل گروسی دیروز پنجشنبه به شورای امنیت گفت که آژانس باید اجازه داشته باشد تا نیروگاه هسته ای زاپوریژژیای اوکراین را بازرسی کند و درگیری در نزدیکی این سایت باعث ایجاد یک بحران "وخیم" شده است.
رافائل گروسی در نشست اضطراری شورای امنیت از طریق ارتباط ویدیویی گفت: «این برهه ای جدی است و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید اجازه داشته باشد تا در اسرع وقت ماموریت خود را در زاپوریژژیا انجام دهد».
درگیری در زاپوریژژیا و اطراف آن منجر به درخواستهای بینالمللی فوری برای پایان دادن به نبرد در اطراف بزرگترین نیروگاه اتمی در اروپا شده است.
واشنگتن روز پنجشنبه اعلام کرد که از درخواست های سازمان ملل و دیگران برای ایجاد یک منطقه غیرنظامی در اطراف نیروگاه حمایت می کند.
بانی جنکینز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات و امنیت بینالملل، از ایده ماموریت آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اوکراین حمایت کرد.
او در شورای امنیت سازمان ملل گفت: «این جریان نمیتواند بیش از این طول بکشد.» و افزود که تنها راه برای تضمین ایمنی هستهای پایان دادن به جنگ خواهد بود.
جنکینز تاکید کرد: "ایالات متحده از فدراسیون روسیه می خواهد که فورا نیروهای خود را از خاک اوکراین خارج کند. این عمل به اوکراین اجازه میدهد تا عملکرد ایمنی، امنیت و پادمانی را که برای چندین دهه در تاسیسات حفظ کرده بود، بازگرداند. "
اما واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، تقصیر درگیری خا در اطراف زاپوریژژیا را متوجه نیروهای اوکراینی کرد.
نبنزیا به اعضای شورای امنیت گفت: «ما از کشورهایی که از رژیم کی یف حمایت میکنند میخواهیم که نیروهای نیابتی خود را تحت کنترل درآورند و آنها را مجبور به توقف فوری و یکبار برای همیشه حملات به نیروگاه هستهای زاپوریژژیا، برای تضمین شرایط امن برای انجام مأموریت آژانس بینالمللی انرژی اتمی کنند».
نبنزیا افزود: «این تنها راه برای جلوگیری از یک فاجعه رادیواکتیو بزرگ در قاره اروپا است که خطر آن اکنون بیش از هر زمان دیگری واقعی به نظر می رسد. اگر حملات نیروهای مسلح اوکراین ادامه پیدا کند، این فاجعه ممکن است در هر زمانی رخ دهد.»
روسیه - یکی از اعضای دائم شورای امنیت با حق وتو - خواستار برگزاری نشست اضطراری برای رسیدگی به بحران در این خصوص شده است.
اوکراین و روسیه از زمانی که مسکو در اواخر بهمن به همسایه غربی خود حمله کرد، درگیر جنگ هستند.