رئیسی: جمهوری اسلامی ایران در رسیدن به توافق جدی است
ما به دنبال سلاح اتمی نیستیم
رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت: ما به چیزی کمتر از حقوق خود رضایت نمیدهیم. جمهوری اسلامی ایران در رسیدن به توافق جدی است، اگر طرفهای مقابل بر رفعِ واقعی و موثر تحریم ها جدی باشند.
به گزارش ایصال نیوز از ریاست جمهوری، رئیس جمهور کشورمان در جریان برنامههای سفر خود به روسیه، با حضور در دومای روسیه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به دنبال "تعامل حداکثری" با همه کشورهای جهان، بخصوص کشورهای همسایه و همپیمان خود است، گفت: هدف و مبنای این همکاری و تعامل، منافع متقابل ملتها و شکلدهی فزاینده به یک "جامعهی جهانی متمدن" است.
متن کامل سخنان حجة الاسلام سید ابراهیم رئیسی به شرح زیر است؛
بسمالله الرحمن الرحیم
جناب آقای والودین
رییس محترم دومای دولتی روسیه!
نمایندگان محترم !
خانمها و آقایان !
در آغاز مراتب خرسندی خویش را از دولت و ملت کشور دوست، فدراسیون روسیه، برای استقبال و میزبانی گرم از اینجانب و هیات همراه، در شهر زیبای مسکو ابراز می دارم.
فرصت را غنیمت میشمارم و میلاد حضرت مسیح (ع) و سال نو میلادی را به ملت و دولت روسیه تبریک میگویم. ملت ایران و جهان اسلام احترام ویژهای برای حضرت عیسی (ع) و مادر پاک وی مریم مقدس قائل است و بر اساس آموزههای قرآن، اعتقاد دارد که مهمترین پیام مشترک همه ادیان ابراهیمی، تکامل معنوی بشریت از طریق عبادت پروردگار جهانیان است که خود موجب ترویج صلح و صمیمیت و ظهور جامعهای الهی و در نتیجه انسانی میشود. در عین حال، عبادت خداوند همواره در کنار اجتناب از اطاعت و عبادت غیر خداوند، معنا دارد.
بسیار خوشحالم که در برنامههای این سفر، فرصت حضور در دومای دولتی و دیدار با شما نمایندگان مردم با فرهنگ و تمدن دیرینه روسیه فراهم شد. در همین راستا از جناب آقای والودین، رییس محترم دومای دولتی روسیه، معاون دوما، رییس کمیته روابط خارجی و سایر اعضای دومای دولتی برای تنظیم این برنامه و فراهم کردن فرصت سخنرانی تشکر میکنم.
همانگونه که در دیدار صمیمی و گفتگوهای سازنده با جناب آقای والودین، به هنگام شرکت هیات سیاسی روسیه در مراسم تحلیف اینجانب، اشاره کردم؛ جمهوری اسلامی ایران از اراده و آمادگی لازم برای توسعه و گسترش روابط با فدراسیون روسیه برخوردار است.
امروزه خوشبختانه، افقهای بسیار روشنی برای همکاریهای دو کشور در سطوح دوجانبه، منطقهای و بینالمللی مشاهده میشود. تقویت روابط ایران و روسیه در قالبهای دوجانبه و چندجانبه موجب رونق اقتصاد دو ملت و تقویت امنیت منطقهای و بینالمللی میشود. ظرفیتهای اقتصادی و تجاری فراوان و مکمل دو کشور، در کنار قدرت و اثرگذاری هر یک از دو کشور ما در مناطق جغرافیایی خود، میتواند همگرایی بین مناطق را تقویت کند.
جمهوری اسلامی ایران به دنبال "تعامل حداکثری" با همه کشورهای جهان، بخصوص کشورهای همسایه و همپیمان خود است. هدف و مبنای این همکاری و تعامل، منافع متقابل ملتها و شکلدهی فزاینده به یک "جامعهی جهانی متمدن" است. این مسیر، از طریق همکاری کشورهای مستقل و صاحب فرهنگهای متعالی و توجه به اصول "عدالت، اخلاق و معنویت"، قابل تحقق است. بدون تردید ریشه آنچه جامعه بشری کنونی از آن رنج میبرد جدایی سیاست از اخلاق و معنویت است. خشونت، تروریسم، فروپاشی نهاد خانواده و گسترش مواد مخدر از اندیشه معنویتگرا بر نمیآید. هر بنایی که بر اساس این انفکاک ایجاد شود مصائب بشریت را تشدید می کند و بجای ترویج عدالت، ظلم را ساختارمند میکند و موجبات سلطه را پدید میآورد.
نمایندگان محترم
تجربه نظامِ بینالمللی مبتنی بر استیلا و سلطه نشان میدهد که برونداد آن چیزی جز جنگ و خشونت و ناامنی و تفرقه میان ملتها نبوده است. شکست سیاست لشگرکشی و اشغال و مجبور شدن آمریکا به فرار از عراق و افغانستان، ناشی از یک مفهوم است؛ مقاومت ملتها. اندیشه مقاومت، در خدمت استقلال کشورهاست. در دوران جدید، مفهوم مقاومت، نقش محوری در معادلات بازدارندگی ایفا میکند. الگوی موفق همکاری ایران و روسیه در سوریه نیز در ادامهی مقاومتِ ملت و دولت سوریه، تضمینکنندهی استقلال کشورها و قوامبخش امنیت منطقهای بوده است. در این مسیر، از همکاری فدراسیون روسیه با راهبری هوشمندانه جناب آقای پوتین برخوردار بودهایم که جای قدردانی دارد و میتواند الگویی کارآمد، برای توسعه همکاریها در عرصه های مختلف، قلمداد گردد.
با این حال، جنگ علیه تروریسم بخشی از جنگ علیه سلطهطلبی بوده است؛ چرا که تروریسم، یکی از محصولات جانبی سلطهطلبی است. اکنون راهبرد سلطهگری شکست خورده است و آمریکا در ضعیفترین وضعیت خود قرار دارد و قدرت کشورهای مستقل در رُشدی تاریخساز قرار دارد. مسالهی مهم در این دوران که نیازمند هوشیاری است، آنست که امیال سلطهطلبانه از بین نرفته و شکلهای جدیدی از سلطهگری در دستور کار قرار گرفته است. مهمترین هدف این دستور کار، تضعیف حکومتهای مستقل از درون است؛ که از طریق تحریم اقتصادی، بیثباتسازی، ترویج ناامنی و روایتسازیهای جعلی از وقایع دنبال می شود؛ به گونهای که تلاش میکنند جای ظالم و مظلوم را در افکار عمومی تغییر دهند.
"ائتلافِ شیطانی" آمریکا با تروریستها، برای جهانیان به خصوص ملتهای غرب آسیا از سوریه تا افغانستان چون روز، روشن است. اکنون برنامههای پیچیدهای برای اعزام تروریستهای تکفیری به ماموریتهای جدید از قفقاز تا آسیای مرکزی در جریان است. تجربه نشان داده است که این اندیشه ناب اسلامی است که توان ممانعت از شکلگیری افراطگرایی و تروریسم تکفیری را دارد.
از سوی دیگر، ناتو به دنبال نفوذ در حوزههای جغرافیایی مختلف، با پوششهای جدید است که منافع مشترک کشورهای مستقل را با تهدید مواجه میکند. ترویج حکومتهای غربگرا و مقابله با دموکراسیهای مستقل و مبتنی بر هویت و سنتهای ملی، بخشی از پروژههای ناتو فرهنگی است که بیانگر ریاکاری موجود در این الگویِ رفتاریِ در حالِ افول، میباشد.
خانم ها و آقایان !
تحریم ملتها، یکی از شکل های رایج سلطهگری جدید است، و مقابله با آن نیازمندِ همکاریِ کشورهایِ مستقل و پاسخ دستهجمعی است؛ در غیر اینصورت، تحریم به بهانههای مختلف گریبان همه کشورها، حتی متحدین آمریکا را نیز خواهد گرفت. آمریکا ادعا میکند که تحریم، به علت فعالیتهای هسته ای جمهوری اسلامی ایران است. همه میدانند این فعالیتها، قانونی و تحت نظارتِ مستمرِ آژانسِ بینالمللی انرژیِ اتمی است. اما واقعیت آن است که در ادوار مختلف تاریخی پیشرفت ایران، هر زمان ملت ما پرچم ملیگرایی، استقلالخواهی، یا توسعه علمی را برافراشته است، با تحریم و فشار دشمنان ملت ایران مواجه شده است.
نمایندگان محترم و حضار گرامی !
سیاست جمهوری اسلامی ایران طبق فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی، آن است که ما به دنبال سلاح اتمی نیستیم و این سلاح در استراتژی دفاعی ما هیچ جایگاهی ندارد. آمریکا به دنبال مقابله با حقوق ملت ماست. فلسفه ما نیز روشن است: "ما از حقوق ملت خود کوتاه نمیآییم." آنهایی که شعار میدهند "آمریکا برگشته است" هنوز به تعهدات خود در توافق هستهای برنگشتهاند. ما به چیزی کمتر از حقوق خود رضایت نمیدهیم. جمهوری اسلامی ایران در رسیدن به توافق جدی است، اگر طرفهای مقابل بر رفعِ واقعی و موثر تحریم ها جدی باشند.
خانم ها و آقایان !
سیاست تعامل حداکثری جمهوری اسلامی ایران با دولتهای مستقل، اصالت دارد و فارغ از تحولات محیط بینالملل، تداوم خواهد یافت. جمهوری اسلامی ایران فاتح دو میدان جنگ علیه تروریسم و کارزار فشار حداکثری اقتصادی است.
در عین حال، جمهوری اسلامی ایران از ظرفیتهای اقتصادی گسترده، بخصوص در عرصههای انرژی، تجارت، کشاورزی، صنعت و فناوری برخوردار است که زمینهساز همکاریهای سودمند برای هر تعامل دو یا چندجانبه با کشورهای مختلف است. در همین راستا، توافقهای اساسی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه صورت گرفت که موجب جهش چشمگیر روابط اقتصادی دوجانبه به نفع رفاه دو ملت، و همکاریهای موثر منطقهای به نفع صلح و ثبات ملتها در مناطق مختلف خواهد شد. موقعیت ممتاز جغرافیایی سرزمین ایران، بخصوص کریدور شمال – جنوب، میتواند تجارت از هند تا روسیه و اروپا را کم هزینهتر و پر رونقتر کند.
پایدارسازی و سودمند کردن روابط بین دو کشور نیازمند تسری همکاریها به حوزه های علمی، اجتماعی، فرهنگی و رسانهای است و ما آماده توسعه حداکثری روابط پایدار و بلند مدت هستیم. بدین منظور معتقدیم باید روابط دو کشور، به گونهای طراحی شود که ضمن تامین منافع متقابل، از مداخلات عناصر ثالث نیز مصون باشد.
نمایندگان محترم
خوشبختانه روابط خوبی بین پارلمانهای دو کشور نیز برقرار است و تعاملاتی که در قالب کمیسیون عالی پارلمانی، بین کمیسیونها و کمیتههای مختلف و هم چنین گروههای دوستی پارلمانی وجود دارد، علاوه بر پیشبرد روابط پارلمانی، به توسعه مناسبات دوستانه دو طرف، به ویژه در حوزه اقتصادی، کمک شایانی مینماید. ما نقش پارلمانها برای توسعه روابط دو کشور را بسیار مهم میدانیم و از آن، هم در حوزه دوجانبه و هم چند جانبه استقبال میکنیم.
جمهوری اسلامی ایران، ابتکار روسیه در زمینهی برگزاری اجلاس روسای پارلمانهای ایران، روسیه، ترکیه، پاکستان و چین، در زمینهی مبارزه با تروریسم را مهم میداند و از این ابتکار حمایت میکند.
امید است با بهرهگیری هرچه بیشتر از ظرفیتها و تداوم همکاریهای دو کشور در مسائل منطقهای و بینالمللی شاهد ارتقاء روابط و بهرهمندی مردمان دو کشور از مواهب این روابط و تثبیت صلح و ثبات در منطقه باشیم.
از حسن توجه شما صمیمانه قدردانی می نمایم.