خطیب زاده: بسیاری از جداول مذاکرات وین آماده شده، واشنگتن باید تصمیم بگیرد
سفر رییس جمهور به روسیه در مسیر سیاست خارجی متوازن دولت است
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه بسیاری از جداول و ستونهای جداول در مذاکرات وین آماده شده و بخشی از پرانتزها نیز پاکسازی شده است، گفت: آنچه که مانده است موضوعات مهم و تصمیمات سیاسی خاص است و واشنگتن باید تصمیم خود را بگیرد و اعلام کند.
به گزارش ایصال نیوز، «سعید خطیب زاده» امروز دوشنبه در نشست خبری در پاسخ به سوالی در مورد آخرین روند مذاکرات وین گفت: طی روزهای اخیر هیاتها گفت و گوهای فشرده ای در وین داشتند و برای تنفسی به تهران برگشتند. تمرکز جلسات در چهار مورد بوده است و در این تنفس هم جلسات کارشناسی در وین قطع نبود.
وی ادامه داد: آخرین وضعیت گفتوگوها در این جا قرار دارد که بسیاری از جداول آماده شده و ستونهای این جداول نیز آماده هستند. بخشی از پرانتزها پاکسازی شدند و توافقات درباره ایدهها تا حدود زیادی انجام شده و در حال تبدیل شدن به کلمات و جملات هستند.
خطیبزاده تاکید کرد: البته آنچه باقی مانده موضوعات کلیدی است که به طور ویژه تصمیمات خاص سیاسی را میطلبد و واشنگتن باید تصمیمات خود را درباره مسائل باقیمانده و رفع تحریم ها اعلام کند.اگر این اتفاقات در بازگشت از پایتخت ها بیفتند، می توان گفت با سرعت خوبی در حال حرکت به یک توافق قابل اتکا و پایدار هستیم.
خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره اظهارات وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه برای نجات توافق هستهای تنها چند هفته فرصت باقی است و در صورت شکست مذاکرات واشنگتن سایر گزینه ها را هم بررسی خواهد کرد، گفت: من به وزیر امور خارجه آمریکا توصیه میکنم که تمام تلاش، همت و اگر ابتکاری دارندآن را به کار ببرند که همین پلن A که در دست هست به نتیجه برسد.
وی اضافه کرد: پلن B برای هیچ کشوری جذابیت لازم را ندارد , آقای بلینکن بهتر از هر کس دیگری می داند که هر کشوری برای خودش پلن B دارد و شاید پلن B جمهوری اسلامی ایران هم خیلی جذابیتی برای آنها نداشته باشد.بنابراین تمام همت و تلاش خود را بگذارند برای اینکه نشان بدهند برای پلن A اراده لازم را دارند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص برخی ددلاین های ساختگی مقاماتآمریکایی اظهار کرد: رییس جمهور فعلی ایالات متحده، تیم سیاست خارجی و مذاکره کنندگانش در وین میدانند که اگر امروز برجام زنده است، به خاطر جمهوری اسلامی ایران است نه به خاطر ایالات متحده که از برجام خارج شد و تمام تلاشش را کرد که این برجام را همان موقع از بین ببرد آنها اگر آنها دچار فراموشی هستند نظام بین الملل دچار فراموشی نیست و بهتر است از مسیری که رفتند برگردند.
خطیب زاده اضافه کرد: ما امروز همچنان شاهد پیگیری همان مسیر اشتباه هستیم و مادامی که ما در رفتار آنها تغییری نبینیم، واقعاً نمیتوانیم بگوییم به نقطهای رسیدیم که توافق پایدار و قابل اتکا در دسترس است.
خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره حاکمیت ملی سوریه گفت: حاکمیت ملی سوریه باید برای همه کشورها مورد احترام واقع شود، ما سازوکاری در مورد سوریه داریم که بر اساس آن همه اختلافات حل و فصل میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد سفر رییس جمهور به روسیه گفت: سفر رییس جمهور به روسیه بسیار حائز اهمیت است و در مسیر سیاست خارجی متوازن دولت است .آقای رییسی در این سفر با همتای خود ملاقات خواهند داشت و در مورد مسایل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی رایزنی و گفت و گو خواهند کرد.
به گفته خطیب زاده، وزارت امور خارجه طی هفتههای گذشته تیمی را مامور انجام این سفر کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد اجراییشدن تفاهم ۲۵ ساله بین ایران و چین، گفت: اساسا منطق این تفاهمنامه ایجاد یک نقشه راه برای همکاریهای بلندمدت جمهوری اسلامی ایران با جمهوری خلق چین است. ارتقای روابط نیازمند یک مشارکت راهبردی دو کشور است و این توافقنامه نیازمند اجرایی شدن بندهای مختلف ان در زمینههای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و پارلمانی و قضایی و مانند اینها بود که به کار جدی نیاز داشت.
وی با بیان اینکه در ۵ ماه گذشته در دولت به طور ویژه وزارتخانه های مختلف مسوول این شدند که روی قراردادهای مختلف کار کنند، اضافه کرد: از اینجا به بعد این تفاهم نامه باید وارد کار قراردادی و اجرایی میشد که با تمرکز ویژه دولت این اتفاق افتاد و دو طرف تفاهم کردند که اغاز اجرایی شدن تفاهم کردند که اجرایی شدن آن را اعلام کنند.
خطیبزاده تاکید کرد: معاون بانک مرکزی، معاون وزارت نفت و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه نیز در سفر امیرعبداللهیان به چین حضور داشتند. امیدواریم قراردادهایی که مذاکرات اجراییشدن آن آغاز شده، افقی را در روابط راهبردی دو کشور باز کند.
وی در خصوص روند پیشرفت مذاکرات در وین تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در موضوعات مختلفی که اختیار و امکان این را داشته که به حل موضوعات کمک کند، مسائل حل شده است. لذا در موضوعات فنی، پیشرفتهای قابل توجهی داشتند؛ اما در موضوعاتی مثل رفع تحریمها، گفتوگوها منوط به تصمیمات سیاسی شده است که متاسفانه در طرف مقابل همچنان معطل مانده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: ابتکاراتی که ضروری بوده، همچنان از طرف مقابل دیده نشده و بیشتر پیشرفتهایی هم که حاصل شده، به خاطر اقدامات جمهوری اسلامی ایران بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد برگزاری جلسات کارگروهها در وین، اظهار داشت: درباره جلسات کارگروهها هم بنا بر نیازی که که به وجود میآید، جلسات برگزار میشود. ما در هر چهار متن نیاز به جلسات و گفتوگوهایی داشتیم و برگزار شده است.
خطیب زاده درباره قرارداد موقت، تصریح کرد: اگر قرار بود که ایران از خطوط قرمز خودش کوتاه بیاید، در شش دور اول حتما توافقی حاصل میشد. ما برای اینکه به توافق برسیم، محورها و خطوط قرمز خودمان را فراموش نمیکنیم.
وی با تاکید بر اینکه ایران به دنبال توافقی است که قابل اتکا و پایدار باشد، افزود: ترجمه این توافق در اتاقهای مذاکره به طرفهای اروپایی و طرفهای آمریکایی گفته شده و هیچ اختلافی در مورد اصل اخذ تضامین و راستیآزمایی وجود ندارد.
خطیبزاده درباره ضامین آمریکا در گفتوگوهای وین، بیان داشت: تضمینهای سهگانه ایالات متحده در آتی این است که نظام بینالملل را به سخره نخواهد گرفت، هیچ دولتی در ایالات متحده از ساز و کارهای درونی برجام، ضد برجام استفاده نکند و انتفاع اقتصادی ایران را تضمین کند. اینها موضوعات جدی هستند که در هر توافقی که حاصل شود، قطعاً وجود دارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: اگر ما به صورت مکتوب برخی نکات را برخلاف آنچه که دوستان در ۱+۴، ارائه میکنیم، به دلیل این است که خواستههای خود را به صورت شفاف بیان کنیم.