plusresetminus
تاریخ انتشارجمعه ۲۴ دی ۱۴۰۰ - ۰۰:۰۱
کد مطلب : ۲۰۸۶۲

توافق شورای همکاری خلیج فارس و چین برای ایجاد منطقه آزاد تجاری

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در حالی امروز پنج‌شنبه ۱۳ سپتامبر عازم چین شده که پکن از روز دوشنبه ۱۰ ژانویه میزبان هیات‌هایی از دیپلمات‌های ارشد کشورهای غرب آسیا است.
توافق شورای همکاری خلیج فارس و چین برای ایجاد منطقه آزاد تجاری
به گزارش ایصال نیوز، وزرای خارجه ۴ کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس و دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس روز دوشنبه ۱۰ ژانویه وارد پکن شدند و قرار است تا روز جمعه به سفر خود به چین ادامه دهند.

مولود چاووش اوغلو، وزير خارجه تركيه هم روز چهارشنبه ۱۲ ژانویه با وزير خارجه چين ديدار کرده است.

به نظر برخی از تحلیلگران سیاسی، سفر تقریباً هم‌زمان وزرای خارجه ایران، ترکیه، عربستان سعودی، کویت، عمان و بحرین به چین، نشان از رویکرد جدید سیاست خارجی چین در غرب آسیا دارد. چین که برای تأمین نفت خام مورد نیازش به دنبال انعقاد قراردادهای بلند مدت با کشورهای نفت‌خیز است، به این کشورها به عنوان شرکای مهم خود می‌نگرد.

تخمین زده می‌شود که حجم مناسبات تجاری کشورهای جنوب خلیج فارس با چین که بخش عمده آن را نفت تشکیل می‌دهد، از حجم مناسبات تجاری ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا با پکن بیشتر باشد. البته در این مراوده اقتصادی باید تحریم‌های اقتصادی علیه تهران و کاهش خرید نفت از ایران را هم در نظر گرفت که بر وابستگی چین به کشورهای نفت‌خیز کشورهای جنوب خلیج فارس افزوده است.

بر اساس گزارش موسسه «اس‌اندپی‌گلوبال»، حجم مبادلات نفتی چین با ۱۰ کشور تولید کننده نفت از جمله عربستان سعودی، امارات عربی متحده، عمان و کویت در سال ۲۰۲۱ میلادی ۲۶ درصد نسبت به سال ۲۰۲۰ رشد داشته است.

حجم مبادلات نفتی چین با ۱۰ کشور تولید کننده نفت خام در سال ۲۰۲۰ معادل ۵۰ میلیارد دلار بوده است. البته رابطه چین و کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس فقط به موضوع نفت و گاز منتهی نمی‌شود.

مدتی پیش شبکه خبری «سی‌ان‌ان» در گزارشی از انتقال فناوری تولید موشک‌های بالستیک چین به عربستان سعودی خبر داد. همچنین برخی منابع خبری گفته‌اند که امارات عربی متحده در سال‌های گذشته واردات پهپادهای چینی را افزایش داده است.

انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح بین‌المللی استکهلم در گزارشی اعلام کرد که ارزش صادرات تسلیحاتی چین به عربستات سعودی و امارات عربی متحده در بازه زمانی سال ۲۰۱۶ تا سال ۲۰۲۰ نسبت به دوره پنج ساله پیشین یعنی از سال ۲۰۱۱ تا سال ۲۰۱۵ به ترتیب ۳۸۶ درصد و ۱۶۹ درصد افزایش داشته است.

شورای همکاری خلیج فارس و وزارت خارجه چین در بیانیه مشترکی که پس از دیدار مقام‌های ارشد دو طرف منتشر شد، بر امضای برنامه «اقدام مشترک برای گفتگوهای راهبردی» که قرار است بین سال‌های ۲۰۲۵-۲۰۲۲ انجام شود، تأکید کردند.

دو طرف همچنین بر ضرورت تکمیل مذاکرات بر سر «توافقنامه تجارت آزاد میان شورای همکاری خلیج فارس و چین و ایجاد منطقه تجارت آزاد میان دو طرف» تأکید کردند.

حال باید دید که آیا تسریع در روابط سیاسی، نظامی و اقتصادی چین با کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس به سود همه کشورهای منطقه خواهد بود یا خیر.

انتهای پیام/*
۲
مرجع : یورونیوز
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما