plusresetminus
تاریخ انتشارشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۱۷
کد مطلب : ۲۰۲۳
به مناسبت 25 ماه مه، روز جهانی تیروئید

نوع کارکرد غده تیروئید در زمان‌های مختلف از زندگی، اثرات متفاوتی دارد

خانم‌ها در دوره بارداری نیاز بیشتری به مصرف ید دارند
وجود هورمون تیروئید برای انفعالات و سوخت‌و ساز درست سلول‌ها ضروری است. نیاز روزانه ید در هر فرد به طور متوسط بین 70 تا 100 میکروگرم است که 5 تا 10 درصد آن از آب آشامیدنی تامین می‌شود. بهترین و غنی‌ترین منابع غذایی حاوی ید، ماهیان و سایر مواد غذایی دریایی و نیز سیب زمینی، پیاز، تخم مرغ و شیر است، به دلیل اینکه بارش موجب شسته شدن ید سطحی ارتفاعات و دامنه‌ها می شود و با سرازیر شدن آب‌ها به دریا، به تدریج فرآورده‌ها و محصولات غذایی دریایی، ید بیشتری جذب می‌کنند، منابع دریایی بهترین ید را دارا می باشند.
نوع کارکرد غده تیروئید در زمان‌های مختلف از زندگی، اثرات متفاوتی دارد
رئیس انجمن غدد درون‌ریز ایران به بررسی عوامل کم‌کاری و پرکاری تیروئید پرداخت و نسبت به کنترل میزان ید مصرفی در مادران باردار هشدار جدی داد. دکتر فریدون عزیزی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه نوع کارکرد غده تیروئید در زمان‌های مختلف از زندگی، اثرات متفاوتی بر انسان می‌گذارد، گفت: یکی از مواقعی که کارکرد این غده اهمیت زیادی دارد، زمان جنینی و کودکی است که عملکرد درست آن تأثیر مستقیمی در رشد جسمی و ذهنی جنین و کودک دارد.
عزیزی افزود: مادرانی که در زمان بارداری دچار کمبود ید بوده‌اند یا نوزاد آنها با کمبود ید مواجه است، ضریب هوشی کمتری دارند و دچار اختلالات ذهنی، عصبی و روانی می‌شوند. وی با بیان این‌که اگر شدت کمبود ید افزایش یابد می‌تواند منجر به «کراتنیسم» شود، گفت: بیماری‌هایی نظیر عقب‌افتادگی ذهنی، کوتاهی شدید قد و… از نتایج کمبود شدید ید است. البته این نارسایی امروزه با مصرف نمک‌های یددار در کشورها کاهش چشم‌گیری داشته و میزان ید موجود در نمک توسط کارخانجات به نحوی کنترل می‌شود که نیاز بدن تمام افراد برطرف شود. البته خانم‌ها در دوره بارداری نیاز بیشتری به مصرف ید دارند و به همین دلیل باید در زمان بارداری از قرص ید استفاده کنند.
دکتر عزیزی در ادامه با بیان این‌که برای تولید هورمون تیروئید به ید نیاز است افزود: البته نمی‌توان از ایفای نقش صحیح غده تیروئید برای جلوگیری از ایجاد سایر اختلالات در بدن غافل بود. وجود هورمون تیروئید برای انفعالات و سوخت‌و ساز درست سلول‌ها ضروری است و کمبود آن در بدن باعث ابتلاء به کم‌کاری تیروئید و زیادی آن در بدن باعث پرکاری تیروئید می‌شود.
وی با اشاره به علائم کم‌کاری و پرکاری تیروئید در بدن گفت: از آنجایی که این هورمون سوخت‌وساز سلول‌های بدن را کنترل می‌کند، بدیهی است که کاهش میزان آن باعث چاقی، افسردگی، ضعف و بی‌حالی فرد شده و افزایش میزان آن سبب کاهش وزن، اضطراب و تپش قلب می‌شود.
این فوق تخصص غدد درون‌ریز ادامه داد: رشد ناهنجار برخی قسمت‌های غده تیروئید می‌تواند منجر به ایجاد تومور شده که با توجه به اینکه غده تیروئید معمولاً در گردن وجود دارد، هرگونه رشد نامتعارف در گردن به راحتی قابل مشاهده است و فرد در صورت مشاهده باید سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کند تا در صورت مشاهده علائم توسط پزشک، معالجه دارویی یا عمل جراحی انجام شود.
عزیزی یادآور شد: البته تنها پنج درصد این تومورها بدخیم است که نیاز به جراحی دارد و ۹۵ درصد مابقی با درمان دارویی قابل کنترل است که خوشبختانه در این زمینه کشور هیچ مشکل و کمبودی ندارد و روند درمان این بیماران به خوبی طی می‌شود.
جالب است بدانید که ور طب سنتی، پیاز یکی از قدیمی ترین سبزیجات شناخته شده مورد استفاده حتی برای تنظیم تیروئید انسان است و پیاز می تواند به عنوان یک درمان طبیعی برای بسیاری از بیماری ها و حفظ سلامت بدن استفاده شود. د راین ماده غذایی مواد مغذی کربوهیدرات، پروتئین های گیاهی و اندکی چربی به وفور دیده می شود. اما دلیل واقعی خوردن پیاز آن است که پیاز منبع غنی از ویتامین ها و مواد معدنی است که آن را به یک گنج خوراکی تبدیل کرده است.
مهم است بدانید، اگر شما جز افرادی هستید که اختلال در عملکرد غده تیروئید دارید باید بدانید که مواد غذایی وجود دارند که نباید مصرف شوند و این غذاها می تواند بر روی سلامت کلی و انرژی و وزن بدن شما تاثیر گذار باشند. اگر اختلال غده تیروئید دارید باید یک رژیم غذایی متناسب با بیماری تان انتخاب کنید.
*شکر: افرادی که مبتلا به کم کاری تیروئید هستند به راحتی چندین کیلو وزن اضافه می کنند. شکر و موادی که دارای شکر هستند معمولا هیچ گونه ارزش غذایی ندارند و در عوض سرشار از کالری هستند. اگر می توانید شکر را از رژیم غذایی تان حذف کنید وگرنه در کمترین حد از ان استفاده کنید.
*غذاهای سرخ کرده و پرچربی:  چربی ها نه تنها مانع از ترشح هورمون های تیروئیدی می شوند بلکه مانع از جذب این هورمون ها از داروهای جایگزین نیز می شوند. افرادی که دچار کم کاری تیروئید هستند باید غذاهای سرخ کردنی و چرب مانند کره و سس مایونز را به کلی از برنامه غذایی خود حذف کنند.
*قهوه: افرادی که کم کاری تیروئید دارند باید مصرف کافئین را به حداقل برسانند. کافئین موجود در قهوه بر روی غدد فوق کلیوی تاثیر گذاشته و موجب ایجاد خستگی و دیگر علائم ناشی از کم کاری تیروئید می شود. همچنین خوردن داروهای جایگزین هورمون تیروئید با قهوه موجب بی اثر شدن این داروها می شود. حداقل یک ساعت پس از مصرف قرص تیروئید قهوه مصرف نکنید و رفته رفته میزان قهوه مصرفی تان در طول روز را به حداقل و حتی صفر برسانید.
انتهای پیام/*
۹
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما