روحانی: پایان ترامپ پایان شکست سیاستِ تروریزم اقتصادی علیه یک ملت بزرگ است
قیمت امروز دلار واقعی نیست
رئیس جمهور، شکست و سقوط دولت ترامپ در آمریکا را نشانگر عدم پایان خوب قلدرمآبی، نژادپرستی و زیر پا گذاشتن قانون در دنیا دانست و تاکید کرد که این روزها در واقع پایان یک دولت نیست بلکه شکست سیاستِ فشار حداکثری و تروریزم اقتصادی علیه یک ملت بزرگ است.
به گزارش ایصال نیوز از ریاست جمهوری، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت با بیان اینکه "امسال در ایام سالروز فرار شاه معدوم، با یک حادثهای شبیه آن حادثه در سطح دیگری از جهان مواجه هستیم"، اظهارداشت: آن روز در بیست و ششم دی ماه فرار آن مزدور، نمادی برای رسوایی و پایان استبداد و استعمار خارجی در ایران بود و امروز هم با یک پدیده کم نظیری از سقوط یک مستبد دیگر در آمریکا مواجه هستیم و آنجا هم امروز بحث پایان یک دولت و آغاز یک دولت جدید نیست در آنجا هم امروز یک سقوطی همراه با سرافکندگی و رسوایی از سوی کاخ سفید را شاهد هستیم.
دکتر روحانی تصریح کرد: مردم عزیز و صبور ما طی سه سال گذشته در برابر این تروریست بزرگ تاریخ مقاومت کردند و علیرغم اینکه آنها میخواستند سه ماهه نظام را سرنگون کنند خودشان با رسوایی سرنگون شدند.
وی با اشاره به شکست سیاستهای فشار حداکثری و تروریسم اقتصادی دولت ترامپ گفت: آنها میخواستند زندگی مردم را به هم بریزند اما اکنون در پایان این سه سال جنگ و خشونت و اقدامات تروریستی، شاهد احیای اقتصاد کشورمان هستیم و امروز در پایان سال 99 شاهد یک حرکت باثبات در اقتصاد کشور هستیم و مردم یک افق روشنتری را در پیش چشم خود میبینند.
رئیس جمهور با برشمردن شاخص رشد اقتصادی کشور در بخشهای مختلف افزود: همه این حقایق این واقعیت را به ما میگوید که سیاست فشار حداکثری و تروریزم اقتصادی آمریکا با شکست قطعی و حتمی مواجه هست.
دکتر روحانی گفت: حالا غیر اینکه طراحان این سیاست هم در حال سرنگونی هستند و حیات سیاسی آنها برای همیشه تمام شده است. یک رئیس جمهوری که فهم سیاسی نداشت، بر کشور مسلط شده بود و متاسفانه یک وزیر خارجه سفیه و یک مشاور امنیت ملی افراطی نادان هم در کنارش قرار گرفته بود و خودش هم که تفکرش تفکر تاجرمآبی و قماربازی بود و با این تفکر کار را پیش میبرد و اکنون پایان کار آنها را دیدیم.
وی اظهارداشت: این خیلی مهم است، در روزی که مردم ایران احساس پیروزی در برابر این فشار و این تروریزم را شاهد هستند مردم آمریکا شاهد یک شکست بزرگ در زندگی اجتماعی و سیاسی خودشان هستند، شاهد یک شکاف بزرگ در داخل آمریکا و آنچه که ما میگفتیم یک آدم قانونشکن وقتی نسبت به ملتهای مظلوم و مستقل دنیا قانونشکنی میکند یک روزی نوبت خودِ ملت آمریکا هم فرامیرسد. کسی باور نمیکرد که این انسان قانونشکن نسبت به ملت خود، نسبت به امنیت خود، نسبت به مرکزی که مرکز قانونگذاری خودشان در کنگره میدانند آنجا هم دستور آشوب بدهد، آنجا هم مردم را علیه همان دموکراسی که خودشان معتقد هستند در همان چارچوبی که معتقد هستند تحریک کند.
دکتر روحانی تصریح کرد: این مساله روشن شد که مسیر شکست قانون، مسیر زیر پا گذاشتن تعهدات و مسیر زیرپا گذاشتن مقررات بینالمللی نه پایان آن به نفع ملتهاست نه پایان آن به نفع خودِ ملت آمریکا بود. خودِ ملت آمریکا هم شاهد بود که این فرد چه صدمههایی زد، حیثیت آمریکا در دنیا تا بخواهد به روز قبل از ترامپ برگردد سالیان دراز طول میکشد. اعتماد جهانی بخواهد به آمریکا برگردد سالها طول میکشد و این خسارت بسیار عظیم و بزرگی بود که مردم آمریکا در این روزها برایشان ملموس است و شاهد هستند.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تلاش رسانه هایی ضد ایرانی خارج از کشور، گفت: این رسانه ها به جای روایت ظلم ها و جنایات آمریکا دنبال نادیده انگاری همه این ظلم ها و فشارها هستند و با پرده پوشی جنایات آمریکا مدام می گویند مدیران ایران ضعیف هستند.
دکتر روحانی با بیان اینکه عملکردها در سال 95 و 99 باید به عنوان یک معیار در کنار هم قرار گیرد، افزود: در هر دو این مقاطع مدیران این دولت کشور را با روحیه، تجریه و توان اداره کرده اند، هر تفاوتی بین سال 95 با 99وجود دارد به جنایت و تروریسم آمریکا و فشارهای اقتصادی غلط و نابجای این کشور مربوط می شود.
رئیس جمهور با تاکید بر ناموفق بودن فشارهای حداکثری و تحریم های آمریکا علیه ملت ایران در طول سه سال گذشته، گفت: البته تحریم و فشار حداکثری در طول این سال ها رنج فراوانی بر ملت ایران تحمیل کرد اما ملت ما ایستاد و مقاومت کرد و زانویش خم نشد.
دکتر روحانی با بیان اینکه اطمینان دارم مقاومت و ایستادگی پایان روشنی دارد و از ماه های آینده مردم نتیجه این صبر خود را خواهند دید، افزود: دولت بعدی آمریکا به هر سیاستی معتقد باشد به خوبی می داند که سیاست فشار حداکثری صد درصد شکست خورده و ادامه این مسیر امکان پذیر نیست و حتی اگر ترامپ هم موفق می شد، حداقل این را به خوبی می دانست با راهی که در پیش گرفته بود، موفق نخواهد شد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه صبر مردم، درایت رهبری، تلاش دولت و همکاری و همراهی قوای دیگر ما را به این نتیجه رسانده است، افزود: در مخیله دشمنان ما این بود که سه ماه بعد از اعمال فشار حداکثری، نظام ایران دیگر نیست اما نمی فهمیدند که سه سال بعد از آن، خودشان هستند که سرنگون می شوند و پایان غم انگیز زندگی سیاسی خود را رقم می زنند.
دکتر روحانی در ادامه بااشاره به موفقیت های بدست آمده در مقابله با ویروس کرونا، ادامه داد: همکاری مردم در رعایت نکات بهداشتی و مقاومت آنها در برابر مشکلات و تلاش و فداکاری کادر درمان باعث شده که امروز از نظر کرونا در وضعیت بهتری هستیم و درمورد تهیه و تولید واکسن مطمئن نیز دولت همه تلاش خود را انجام می دهد تا واکسیناسیون هرچه زودتر براساس اولویت های تعیین شده انجام شود.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به بررسی لایحه بودجه 1400 در مجلس شورای اسلامی، ضرورت همکاری دولت و مجلس درخصوص این لایحه مهم برای سرنوشت مردم را مورد تاکید قرار داد و افزود: لایحه بودجه یک لایحه تقنینی معمولی نیست و لایحه ای است که بیشتر رنگ اجرایی دارد و در قانون اساسی نیز در مورد آن با لحن خاصی صحبت شده است.
دکتر روحانی با بیان اینکه تهیه و تدوین لایحه بودجه با دولت است و مجلس باید آن را رسیدگی و تصویب کند، اظهار داشت: همکاری دولت و مجلس در مسیر تصویب لایحه بودجه بسیار مهم است و خواست ما این است که لایحه بودجه مطلوب جامعه و به نفع مردم تصویب و برای اجرا در سال آینده آماده باشد.
رئیس جمهور تاکید کرد: امور برنامه و بودجه کشور بر اساس قانون اساسی مستقیم برعهده رئیس جمهور است و هیچ جایی قانونگذار تعبیری به این محکمی ندارد، بودجه از اموری است که مربوط به رئیس جمهور است و با قوانین عادی فرق می کند. انچه باید در مجلس تصویب شود لایحه دولت است نه طرح مجلس، البته در مسیر بررسی و تصویب بودجه اصلاحات و تغییراتی هم صورت می گیرد که معمولا بین 2 تا 3 درصد بوده است .
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه در لایحه بودجه نباید قانونگذاری انجام شود، گفت: شورای نگهبان هم در این زمینه بسیار و درمورد مسائل مالی حساس است، دولت و مجلس باید در تصویب لایحه بودجه با یکدیگر همکاری و همراهی کنند.
رئیس جمهور افزود: خطر این است که در بررسی لایحه بودجه از سوی نمایندگان درآمدهایی در نظر گرفته شود که تورم ایجاد کند و تاکید دولت بر این است که قدرت خرید مردم را در سال آینده تا 25 درصد بالاببریم و فشار جدیدی به مردم وارد نشود.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه مالیات باید متعادل باشد زیرا فشار آن در نهایت بر دوش مردم و مصرف کنندگان خواهد بود، افزود: باید دقت کنیم که فشار نهایی در افزایش مالیات ها بر کجا وارد می شود.
رئیس جمهور تقویت ارزش پول ملی را از نکات مهم برای دولت در لایحه بودجه عنوان کرد و افزود: در لایحه بودجه 1400موضوع مهم برای دولت این بود که ارزش پول ملی را بالا ببریم به همین خاطر با توجه به اینکه افق آینده را روشن می بینیم قیمت دلار در لایحه بودجه را 11 هزار و 500تومان در نظر گرفتیم.
دکتر روحانی با تاکید بر تلاش دولت برای کاهش قیمت دلار در سال آینده، افزود: قیمت امروز دلار واقعی نیست و اگر همین امروز منابع ارزی ما در خارج از کشور آزاد شود، قیمت دلار به 15 تا 16 هزار تومان کاهش خواهد یافت، البته امروز شرایط ما نسبت به گذشته بهتر است و اطمینان دارم که در آینده هم بهتر از این خواهد شد.
رئیس جمهور همچنین با اشاره به اهمیت موضوع امنیت در اقتصاد کشور، گفت: اقتصاد مردم و حرکت جامعه وابسته به امنیت است و امنیت به این است که قانون و مقررات، تثبیت باشد و مردم و سرمایه گذاران اطمینان خاطر و اعتماد داشته باشند که می توانند بر مبنای قانون سرمایه گذاری در تولید را انجام دهند.
دکتر روحانی با بیان اینکه امنیت سرمایه گذاری با قوانین مجلس و دولت و همراهی قوه قضائیه تامین می شود، اظهار داشت: در مجلس چیزی تصویب شود که امید و اعتماد مردم در سرمایه گذاری دچار مشکل نشود، باید به این امنیت توجه کنیم و چیزهایی که دولت، مجلس و قانون به مردم قول داده دچار تغییرات نشود.
رئیس جمهور در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد با همکاری و همراهی دولت و مجلس لایحه بودجه به بهترین شکل ممکن تصویب و برای اجرا در اختیار دولت قرار گیرد و سال آینده شرایط خوبی در انتظار مردم باشد.
متن کامل سخنان دکتر روحانی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
امسال در ایام سالروز فرار شاه معدوم با یک حادثهای شبیه آن حادثه در سطح دیگری از جهان مواجه هستیم، آن روز در بیست و ششم دی ماه فرار آن مزدور نمادی برای رسوایی و پایان استبداد و استعمار خارجی در ایران بود و امروز هم با یک پدیده کم نظیری از سقوط یک مستبد دیگر در آمریکا مواجه هستیم.
آنجا هم امروز بحث پایان یک دولت و آغاز یک دولت جدید نیست در آنجا هم امروز یک سقوطی را همراه با سرافکندگی و رسوایی از سوی کاخ سفید میبینیم و نشانِ اینکه در دنیا قلدرمآبی، نژادپرستی و زیر پا گذاشتن قانون پایان خوبی نخواهد داشت.
در طول این سه سال گذشته که مردم عزیز و صبور ما در برابر این تروریست بزرگ تاریخ مقاومت کردند، علیرغم اینکه آنها میخواستند سه ماهه نظام را سرنگون کنند، خودشان با رسوایی سرنگون شدند و این روزها در واقع پایان یک دولت نیست و ما شاهد شکست یک سیاست هستیم. سیاستِ فشار حداکثری نسبت به یک ملت بزرگ، شکست سیاست تروریزم اقتصادی که آنها میخواستند زندگی مردم را به هم بریزند و داریم میبینیم که در پایان این سه سال جنگ و خشونت و اقدامات تروریستی، امروز در کشور شاهد احیای اقتصاد کشورمان هستیم.
امروز در پایان سال 99 شاهد یک حرکت باثبات در اقتصاد کشور هستیم علیرغم همه فشارها، انتظارات تورمی امروز به گونهای است که شرایط دیگری پیدا کرده و مردم یک افق روشنتری را در پیش چشم خود میبینند و شاهد آن هستند.
از طرف دیگر وضعیت رشد اقتصادی ما تغییر کرده یعنی در سال 99 علیرغم فشار و کرونا شاهد اقتصاد مثبت در شش ماهه بودیم و در پایان شش ماهه دوم هم همه علائم به ما میگوید که اقتصادِ با نفت، اقتصادِ بینفت مثبت خواهد بود و از طرف دیگر حرکتی که امروز در تولید در جامعه میبینیم هم در بخش کشاورزی هم در بخش صنعت شاهد آن هستیم.
در بخش صنعت 6.5 درصد رشد داریم و این نشان میدهد که جهش و رونق تولید را داریم مشاهده میکنیم و در جامعه خودمان میبینیم و در صنعت ساختمان که شاهد یک رکود بودیم امروز شاهد یک حرکت مناسب هستیم در ساختمانهای مناطق شهری شاهد رشد 4.2 درصدی هستیم، این علامت بسیار خوبی است وقتی مسکن حرکت میکند پیشرانِ حرکت در بسیاری از مشاغل و صنایع هست و حرکت خوبی را میتوانیم شاهد باشیم.
در تجارت کشور شاهد رشد هستیم حتی شاهد رشد در صادرات در ماههای اخیر هستیم و همه این حقایق این واقعیت را به ما میگوید که سیاست فشار حداکثری و تروریزم اقتصادی آمریکا با شکست قطعی و حتمی مواجه هست حالا غیر اینکه طراحان این سیاست هم در حال سرنگونی هستند نه اینکه دولتشان تمام شده بلکه حیات سیاسی آنها برای همیشه تمام شده است.
در کشوری که یک رئیس جمهوری که فهم سیاسی نداشت، بر کشور مسلط شده بود حالا متاسفانه یک وزیر خارجه سفیه هم در کنار او قرار گرفته بود، یک مشاور امنیت ملی افراطی و نادان هم در کنارش قرار گرفته بود، خودش هم که تفکرش تفکر تاجرمآبی و تفکر قماربازی بود و با این تفکر کار را پیش میبرد، پایان کار را دیدیم.
این خیلی مهم است، در روزی که مردم ایران احساس پیروزی در برابر این فشار و این تروریزم را شاهد هستند مردم آمریکا شاهد یک شکست بزرگ در زندگی اجتماعی و سیاسی خودشان و شاهد یک شکاف بزرگ در داخل آمریکا هستند.
آنچه ما میگفتیم که وقتی یک آدم قانونشکن نسبت به ملتهای مظلوم و مستقل دنیا قانونشکنی میکند یک روزی نوبت خودِ ملت آمریکا هم فرامیرسد. کسی باور نمیکرد که این انسان قانونشکن نسبت به ملت خود، نسبت به امنیت خود، نسبت به مرکزی که مرکز قانونگذاری خودشان در کنگره میدانند آنجا هم دستور آشوب بدهد، آنجا هم مردم را علیه همان دموکراسی که خودشان در همان چارچوبی که معتقد هستند، تحریک کند.
این مساله روشن شد که مسیر شکست قانون، مسیر زیر پا گذاشتن تعهدات، مسیر زیرپا گذاشتن مقررات بینالمللی، نه پایان آن به نفع ملتهاست و نه به نفع خودِ ملت آمریکا بود، خودِ ملت آمریکا هم شاهد بود که این فرد چه صدمههایی زد، حیثیت آمریکا در دنیا تا بخواهد به روز قبل از ترامپ برگردد سالیان دراز طول میکشد. اعتماد جهانی تا بخواهد به آمریکا برگردد سالها طول میکشد و این خسارت بسیار عظیم و بزرگی بود که مردم آمریکا در این روزها برایشان ملموس است و شاهد هستند.
در اینجا میخواهم به یک نکته دیگر هم تاکید کنم نسبت به آن رسانههایی که در خارج ضدایران هستند و همیشه ضد منافع ملت ایران حرف میزنند، - البته ممکن است یک چند نفر هم در داخل از اینگونه حرفها تکرار کنند اما منشاء آنها هستند - به جای اینکه بگویند آمریکا چه ظلمی به ملت ایران روا داشت دنبال نادیده انگاری همه ظلمها و فشارهای آمریکا هستند.
اصلا میخواهند یک پردهای بیاندازند گویا آمریکا علیه ملت ایران ظلمی، فشاری، توطئهای و جنایتی انجام نداده و این مدیران کشور ایران بودند که یک مرتبه ضعیف شدند و این حرف ناروای غلط امروز به خوبی آشکار شده است.
من میخواهم یک معیار برای مردم ایران روشن کنم آنهایی که میگویند مدیریت چند درصد مشکل درست کرده است؟ تحریم چند درصد مشکل درست کرده است. یک معیار میخواهم بدهم مردم این معیار را مدنظر قرار دهند. سال 95، سال 99 این دو سال را کنار هم قرار بدهند.
هر چه در سال 95 بوده و همان مدیرانی که 95 کشور را اداره کردند، همان مدیران 99 را اداره میکنند با همان قدرت با روحیه بهتر با توانمندی و تجربه بیشتر. فرق 95 و 99 هر چه هست مالِ جنایت آمریکاست این تفاوت هر چه که هست به تروریزم آمریکا مربوط میشود، به تحریم مربوط میشود، به فشارهای ظالمانه و غلط و نابجا مربوط میشود.
البته در این راه ناموفق بودند اما رنج فراوانی هم برای ملت ما درست کردند، ملت ما صبوری و ایستادگی کرد، ملت ما خم به ابرو نیاورد، ملت ما در برابر این فشار زانویش خم نشد، مقاوم ایستاد اما در عین حال فشار زیادی هم به مردم وارد شد. هر چه مشکل هست نمیگویند آمریکا، اصلا چیز عجیبی است. هر مشکلی پیدا شود میگویند دولت چرا آن کار را کرد؟ دولت چرا این کار را کرد؟ این دولت همان دولت سال 95 هست این دولت همان سال پایان 94 است، این دولت همان دولت آغاز 96 هست. این دولت همان دولت است آنچه تفاوت ایجاد شده تحریم ظالمانه علیه یک ملت بزرگ بوده است.
امروز ما کاملا مطمئن هستیم که پایان مقاومت و ایستادگی مردم نمایان خواهد شد. ما در ماههای آینده نتیجه این صبر و مقاومت و ایستادگی را خواهیم دید. دولت آینده آمریکا به هر سیاستی که معتقد باشد کامل میدانند و اینهایی که حکومت آمریکا را در چند روز آینده به دست میگیرند کامل برایشان روشن است که سیاست فشار حداکثری 100درصد شکست خورده بنابراین ادامه آن راه امکان ناپذیر است. حتی اگر ترامپ هم موفق میشد او هم علیرغم اینکه مسائل سیاسی را نمیفهمد ولی این مقدار میفهمید که این سیاست غلط بوده و او را وادار به شکست کرده است.
بنابراین شرایط امروز ما شرایطی است که باید افق آینده را افق روشنتری ببینیم البته آنچه ما را به این نتیجه رسانده هم صبر مردم هم درایت رهبری بوده هم تلاش دولت و هم همکاری قوای دیگر بوده است همه با هم دست به دست هم دادیم و امروز این محصول را شاهدیم.
البته در مخیله آنها این بود که سه ماه بعد دیگر دولت جمهوری اسلامی ایران نیست اما نمیفهمیدند که این ملت سه سال بعد هم مقاوم ایستاده و آنها هستند که سرنگون میشوند آنها هستند که پایان غمانگیز برای زندگی سیاسی خودشان رقم میزنند بنابراین ما مطمئن هستیم با راهی که ملت ما انتخاب کرده، امسال خداوند هم ما را در برابر این فشارها موفق میکند و هم در برابر ویروس کرونا و انشاءالله موفقیت بدست میآوریم.
تلاشی که مردم ما در این ماههای اخیر انجام دادند و در ماه آذر یک کار بزرگی در کشور ما انجام گرفت و شاهد بودیم یک هجمه بزرگی که در کشور بود که میتوانست مردم ما را بسیار دچار مشکل کند، در دی ماه فرونشت ، اما همکاری و ایستادگی و هماهنگی مردم بود البته کادر درمان ما هم مثل همیشه فداکارانه در خط مقدم ایستادند.
برای چندمین بار تاکید میکنم مردم ما بدانند که همین امروز هم در دولت بحث شد که غیر از کواکس واکسنهای دیگری هم امروز در دسترس ماست و وزارت بهداشت آنها را تامین میکند. بانک مرکزی امروز در جلسه رسما اعلام کرد که مشکلی برای تامین و پرداخت ارز ندارم بنابراین همه تلاش انجام میگیرد انشاءالله، برای اینکه زودتر در کشور واکسیناسیون طبق فازبندیهایی که قبلا اعلام شده و مصوب شده آغاز شود و انشاءالله انجام میگیرد.
اما نکته دوم، در پایان امسال همکاری ما و مجلس است، برای تاثیرگذاری در سرنوشت زندگی مردم در سال آینده لایحه بودجه لایحه بسیار مهمی هست. همه مردم ما میدانند لایحه بودجه یک لایحه تقنینی معمولی نیست. در یک لایحه تقنینی که به مجلس میدهیم تا قانونگذاری کند، قانونهایی میگذراند که آن قانون هم دائمی میشود و تا قانون بعدی بیاید نسخ شود آن قانون حاکم است اما بودجه یک لایحهای است، درست است قانون هست اما بیشتر رنگ اجرایی دارد.
در لایحه بودجه پیشبینی منابع و شیوه مخارج هست. اینجا یک تاسفی در لایحه بودجه همیشه هست. در مخارج وقتی چیزی گفته میشود جا میافتد و 100درصد میشود، اما در درآمد چیزی که گفته میشود باید تلاش شود تا حاصل شود، معمولا ممکن است با کم و کسری مواجه شویم البته در یک شرایطی هم ممکن است شرایط بهتر از پیشبینی باشد اینها معمولا استثناست بنابراین حواسمان باید در بودجه جمع باشد و اینکه چگونه عمل میکنیم.
قانون اساسی در بودجه با یک لحن خاصی حرف زده و گفته، اولا بودجه لایحه هست نمیتواند طرح باشد حتما باید دولت این لایحه را بدهد لایحه هست و این لایحهای که دولت تهیه و آماده و تقدیم میکند مجلس باید رسیدگی و تصویب کند، تعبیر قانون این است.
همکاری ما و مجلس در این مقطع برای ما خیلی مهم است. ما و کمیسیون تلفیق، ما و همه نمایندگان، ما و کمیسیونهای مختلف مجلس. دولت باید فعال شود. دیروز هم بخشی از مباحث ما در جلسه روسای سه قوه راجع به بودجه بود که باید چه کار کنیم. البته باید همکاری کنیم مجلس باید با ما همکاری کند. دلمان میخواهد بودجه طوری دربیاید که مطلوب جامعه و مردم و به نفع مردم باشد.
مردم میدانند طبق اصل 126 قانون اساسی نه امور برنامه و بودجه دولت، بلکه امور برنامه و بودجه کشور مستقیما به عهده رئیس جمهور است یعنی هیچجایی قانونگذار چنین تعبیری با این قُرصی و محکمی انجام نداده است. میگوید بودجه و برنامه مستقیما به عهده شخص رئیس جمهور است.
باید به این نکته هم توجه کنیم بودجه از اموری است که مربوط به رئیس جمهور است منتها این بودجه در دولت البته بحث و بررسی و تدوین میشود به صورت لایحه درمیآید، مجلس همان را بررسی میکند و به تعبیر قانون اساسی رسیدگی و تصویب میکند همه این مراحل درست است اما حواسمان باید جمع باشد بودجه با قانون عادی فرق میکند.
لایحه بودجه با لوایح تقنینی معمولی متفاوت است و بنابراین آنچه باید در مجلس تصویب شود، لایحه دولت باید تصویب شود نه طرح مجلس، نه پیشنهاد نمایندگان یعنی ماهیت و کلیت بودجه باید این باشد هر کسی نگاه میکند بگوید لایحه تصویب شد. طبیعی است وقتی لایحه تصویب شود کنار و گوشهای اصلاحاتی هم در آن انجام بگیرد که چیزی کم یا زیاد میشود.
در آن 20 سالی که مجلس بودیم همیشه میگفتیم تغییری که مجلس میدهد نسبت به لایحه بودجه دولت بین 2 تا 3درصد است. این 2درصد و 3درصد چیزی بود که هر سال تکرار میکردیم معمولا هم وقتی مقایسه میکردیم تقریبا همین بود.
من از نمایندگان محترم مجلس خواهش میکنم که نسبت به این بودجه باز هم همکاری و هماهنگی کنیم، یک بودجه دقیقی تصویب شود اولا خطر این است، خدای ناکرده یک درآمدهایی در بودجه سبز شود که این درآمدها با واقعیت خیلی منطبق نباشد خیلی خسارتبار است چون درآمد در بودجه هزینه قطعی برای ما درست میکند و درآمدی که واهی باشد یعنی کسر بودجه، یعنی پایه پولی، یعنی تورم، معنی دیگری ندارد به هر حال همه ما خیلی باید در این جهت مراقبت کنیم.
مورد بعدی که مورد تاکید ما هست، در لایحه بودجه هم دقت کردیم اینکه قدرت خرید مردم را سال اینده بالا ببریم مثلا حدود 20 درصد، 25درصد قدرت خرید مردم را در سال آینده بالا ببریم و فشار جدیدی به مردم وارد نشود. تولید برای ما بسیار مهم است تولید باید در مسیر رونق و جهش باشد. مالیات باید متعادل باشد اگر مالیاتی در یک جایی بخواهیم اضافه کنیم، تهِ آن مالیات یعنی کجا است؟ یعنی مردم.
درست است مالیات زیاد را گاهی از تولیدکننده میگیریم و از مصرف کننده گاهی مالیات نمیگیریم ولی تولیدکننده آن را روی قیمت کالا برمیگرداند، آخر آن، به مصرف کننده برمیگردد پس خیلی مهم است هم باید از تولیدکننده مالیات بگیریم از کسی که درآمد دارد هم باید متعادل باشد هم باید ببینیم فشار نهایی به کجا وارد میشود؟ چه مقدار به مصرف کننده فشار وارد میشود؟
نکته دیگری که میخواهم تاکید کنم ارزش پول ملی است. ارزش پول ملی برای ما خیلی مهم است، یکی از مسائل بسیار مهم در لایحه بودجه 1400 این بوده که ارزش پول ملی را بالا بردیم یعنی در حالی که در کشور مثلا قیمت دلار حدود 23هزار تومان، 24 هزار تومان، همین حدود یا کمی بالاتر در همین حدود بوده، قیمت دلار را برای سال آینده حدود 12هزار تومان، 11هزار و 500 تومان دیدیم.
دولت افق آینده را این چنین دیده و روشن دیده است اگر هم این دلار کمی بیشتر باشد درآمد دولت بالا میرود ولی برعکس اگر شما قیمت دلار را بالا نگه دارید و بالا در نظر بگیرید سال آینده قیمت دلار پایین بیاید، اینکه تصمیم ما این است که قیمت دلار را پایین بیاوریم و متوازن و متعادل کنیم چون مشکلی که امسال داشتیم این بود که بانک مرکزی ما منابعی که داشت در دسترساش نبود.
این روزها راجع به یک کشوری زیاد شنیدید به مناسبتهایی که 7میلیارد دلار ما در بانک کشوری حبس است و روی آن را قفل کردند. اگر همین منابع فردا صبح در اختیار بانک مرکزی ما قرار بگیرد، نه درآمد جدید نه نفت جدید، همین منابع اگر آزاد شود قیمت دلار از 24 یا 25تومان به حدود 16تومان، 15 تومان پایین میآید. منابع در اختیار ما قرار بگیرد این قیمت واقعی نیست.
مردم ما بدانند این قیمتی که امروز در نیما هست واقعی نیست، در بازار هست واقعی نیست، منتها بانک مرکزی ما برای اینکه اعمال سیاست کند مقداری دست او بسته است، در بازار آزاد دست ما باز است هر مقدار اسکناس لازم باشد وارد بازار میکنیم دست ما باز است اما در مواردی که حواله است مقداری دست ما بسته است و البته امروز نسبت به دو هفته پیش بازتر است، شرایط ما امروز بهتر است، قطعا آینده هم بهتر میشود، من تردید ندارم شرایط ما بهتر میشود.
بنابراین از نمایندگان محترم مجلس خواهش میکنم که باز همکاری و هماهنگی را با هم انجام دهیم و یک نکته دیگر دارم که میخواهم روی آن تاکید کنم و آن در لایحه بودجه است، قانونگذاری در لایحه بودجه نباید انجام بگیرد، خودِ شورای محترم نگهبان در این زمینه بسیار حساس است. آن سالهایی که در مجلس بودیم، قانونگذاری در بودجه راحت است. شما نماینده یک پیشنهاد میدهید یک رای میگیرد قانونی که باید لایحه شود در دولت بحث شود، برود شور اول، برود شور دوم، بحث شود بعد یک دفعه با یک رای با یک قیام و قعود قانون میشود، یک بندی، یک تبصرهای را اضافه میکنند آن هم مخصوصا در ساعات آخر و آن وقتها هم که ما سه شیفته در بودجه کار میکردیم، شب و ساعت آخر شب یک نفر نماینده یک پیشنهاد میداد و آن پیشنهاد تصویب می شد و قانون میشد.
شورای نگهبان بعد روی این مساله دقت کرد و جلوی بسیاری از این موارد را گرفت، گفت در لایحه بودجه همان مسائل بودجه، مالیه است باید دخل و خرج روشن شود هیچجایی نیست که بخواهید در لایحه بودجه قانونگذاری کنید.
بنابراین باز از نمایندگان محترم مجلس خواهش میکنم، در قانون دست مجلس باز است ما لایحه میدهیم آنها هم قادر هستند طرح بدهند در آینده هر قانونی میخواهند اصلاح میکنیم، تصویب میکنیم همدیگر را یاری میکنیم، کاری کنیم که در لایحه بودجه قانونگذاری نشود.
و نکته آخر اینکه، اقتصاد مردم، تولید و حرکت جامعه وابسته به امنیت است. امنیت که میگوییم بعضیها فکر میکنند یعنی بگیر و ببند باشد، بگیر و ببند نباشد یعنی در خیابان دعوا نباشد، بمباران نشود اما امنیت مهمش این است که این قانون و مقررات تثبیت باشد یعنی قانونی که وضع میکنیم و به مردم میدهیم، وقتی به سرمایهگذار میگوییم بیایید اینجا پتروشیمی تولید کنید، خوراک و مشخصات شما اینطور هست، فردا وزارت نفت بگوید من تصمیم گرفتم که لوله گازم را از اینجا به مسیر دیگر تغییر بدهم، مگر چنین چیزی میشود؟ یعنی ناامنی بزرگ، یعنی دیگر هیچکس سرمایهگذاری در کشور نکند.
بگذاریم مردم بر آن مبانی که سرمایهگذاری را انجام دادند اطمینان داشته باشند و بر همان مبنا بتوانند ادامه دهند. یک وقتی خدای ناکرده شبی، روزی در مجلس چیزی تصویب نشود که امید ،اعتماد و امنیت مردم را در سرمایهگذاری، در تولید، در تجارت، در حرکت، حرکتهای اقتصادی دچار مشکل نکند. والا اینکه اگر دچار مشکل شود کسی حاضر نیست سرمایهگذاری کند.
امنیت سرمایهگذاری اول مال مجلس است که هر روز قانون وضع نکند، مال دولت است که هر روز آییننامهها را عوض نکند بعد هم مال قوه قضاییه است اینها هر سه باید دست به دست هم بدهیم امنیت درست شود و البته همه باید در کنار هم باشیم.
من خواهش میکنم به این امنیت هم توجه کنیم یعنی چیزهایی که به مردم قول دادیم، دولت به مردم قول داده، مجلس به مردم قول داده، قانون به مردم قول داده، یک وقتی در لایحه بودجه تغییراتی ایجاد نشود که این امنیت به هم بخورد.
انشاءالله آمادهایم یعنی دولت همانطور که به خوبی این لایحه را آماده کرده است میدانیم که در سال آینده بیش از 5 ماه - عملا یعنی تا دولت بعد روی کار بیاید تقریبا میشود شهریور، ریاست جمهوری و تحلیف و ... یک مقدار زودتر البته انجام میگیرد، اما تا دولت بعدی از مجلس رای اعتماد بگیرد و دولت سیزدهم تشکیل شود و شروع به فعالیت کند حدودا 5 ماه، 6ماه از وقت سال آینده میگذرد - بنابراین هم ما باید مجری قانون باشیم هم دولت آینده باید مجری قانون و لایحه باشد، انشاءالله امیدوارم با همکاری هم بتوانیم به بهترین وجه این لایحه در مجلس تصویب شود و ما هم بتوانیم آییننامه لازم را بنویسیم و اجرا کنیم و شرایط بهتری در انتظار مردم در سال آینده باشد انشاءالله.