منابع عربی از پیشرفت کویت برای میانجیگری میان قطر و چهار کشور عربستان سعودی ، امارات، بحرین و مصر خبر داده و گفتند که در این راستا نشستهای اعلام نشدهای نیز در سطح وزرای خارجه برگزار شده است.
به گزارش ایصال نیوز، پس از گذشت بیش از سه سال از آغاز بحران در روابط میان قطر و چهار کشور عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر، برخی منابع از پیشرفت میانجیگری کویت برای پایان این بحران خبر میدهند. به نوشته روزنامه الاخبار، پیشنویس طرح کویت برای حل بحران مذکور به مراحل نهایی خود رسیده و به گونهای است که تمامی طرفها بتوانند خود را پیروز ماجرا معرفی کنند.
توافق برای کاهش تنشهای رسانهای نیز در این پیش نویس مطرح شده و دولت سعودی نیز از این طرح استقبال کرده است.
به نوشته این روزنامه، کویت مدتهاست برای وساطت تلاش میکند، اما این بار احتمال موفقیت آن بیش از گذشته است.
کویت سعی دارد تا پیش از نشست سالانه سران شورای همکاری خلیج فارس در منامه که ماه آتی برگزار میشود، طرفهای بحران را راضی کند تا به طور علنی اختلافات را حل و فصل کنند و در این راستا هر یک از کشورها باید از برخی مواضع خود کوتاه بیایند.
الاخبار در ادامه نوشت که «نواف الاحمد» امیر جدید کویت از سه هفته گذشته میانجیگری خود را شدت بخشیده و در این راستا نشستهای محرمانهای در سطح وزرای خارجه انجام گرفته است.
در این راستا «سامح شکری» وزیر خارجه کویت سه روز در کویت مانده است تا در خصوص طرح مورد نظر کویت به گفتوگو بپردازد. طرحی که از قاهره میخواهد موضع خود را در قبال اخوانالمسلمین و همچنین شبکه الجزیره تلطیف کند. از این شبکه قطری نیز خواسته شده تا از شدت بیان خود در قبال دولت مصر بکاهد و رسانههای مصری نیز باید اقدام متقابل انجام دهند.
طرح کویت همچنین شامل بازگشت روابط به پیش از آغاز بحران در تمامی سطوح است. در این راستا باید پروازها از سر گرفته شود و شهروندان قطری بتوانند آزادانه به چهار کشور سفر کنند و فعالیتهای تجاری از سرگرفته شده و مرزها بازگشایی شوند. همچنین قطر کمک مالی به بحرین برای عبور از بحران اقتصادی ارائه دهد.
منابع مطلع به روزنامه الاخبار گفتهاند که کویت به تمامی کشورهای دخیل در بحران برای پذیرش توافق فشار میآورد و پیشنویسی توافق شده با «سامح شکری» در ماه جاری، به قاهره ارسال شده تا بررسی بیشتری روی آن صورت گیرد.
عبدالفتاح السیسی نیز در دیدار با «احمد ناصر الصباح» وزیر خارجه کویت که برای پیشبرد طرح به قاهره رفته بود، از بازگشت وحدت عربی استقبال کرده، اما گفته است که باید مراقب «کارشکنی» قطر بود و دوحه را به بی صداقتی در خصوص این توافق متهم کرده است.
الاخبار در ادامه نوشت که کویت در حالی نقش میانجیگری را بر عهده گرفته که تلاش زیادی میکند که حد میانه را نگه دارد. به خصوص اینکه اسلامگراها در پارلمان این کشور، بر روی سیاست خارجی کویت تأثیرگذار هستند و کویت تنها کشوری عربی حاشیه خلیج فارس است که پارلمان تا حدودی در تصمیمگیریها نقش دارد.
از سوی دیگر، یکی از دلایل تمایل عربستان و امارات برای حل بحران، سوگیری عمان به سمت قطر است و «هیثم بن طارق» سلطان جدید عمان به دلیل بحران اقتصادی کشورش بیش از گذشته به دوحه نزدیک شده است.
این روزنامه لبنانی همچنین نوشت که عربستان سعودی بیش از امارات و مصر به پایان این بحران علاقهمند است تا از این رو ضمن اینکه میتواند تمرکز خود را بر روی بحران یمن بگذارد، موجبات رضایت دولت «جو بایدن» را نیز فراهم سازد. دولتی که سعودیها از رفتار احتمالی وی در قبال «محمد بن سلمان» بیم دارند.