معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اصفهان با بیان اینکه حجم منبع آبی سد زایندهرود فقط 26 درصد است، گفت: ذخیره مخزن این سد امروز به 334 میلیون مترمکعب رسید.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اشاره به پیشروی فرونشست زمین در دشت اصفهان-برخوار و ایجاد کانونهای گرد و غبار و کم آبی، گفت: نسخه اصلی برای رفع این مشکلات، تامین آب برای حوضه زاینده رود تا تالاب گاوخونی است.باید طرحهای تامین آب استان تسریع شود.
دوران ترسالی در ایران مدتهاست که به سر آمده و خشکسالی و کم آبی سایه خود را بر سر فلات ایران گسترانده است. بلایای خشکسالی اما به نام کوتاهش ختم نمیشود و پشت تک تک حروف این ابرچالش زیست محیطی، مشکلات ریز و درشت دیگری پنهان شده است.
یک کارشناس حوزه آب با اشاره به بحران کمآبی در کشور تاکید کرد: لازم است بهسرعت با تغییر پارادایم و با بهرهگیری از همه ظرفیتهای ملی اعم از بخش خصوصی ، دانشگاهها و خبرگان علمی ، جوامع محلی و به دور از نگاه سیاسی و حزبی برای مقابله جدی با بحران پیش رو آماده شویم.
معاون سیاسی امنیتی اجتماعی استانداری اصفهان گفت: لازم است که رسانههای این استان موضوع کم آبی، خشکسالی و خشکی رودخانه زاینده رود، راهکارهای جاریسازی همیشگی آن و فرونشست زمین را به طور مستمر و جدی پیگیر باشند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با استناد به تولید ۲ میلیون تن برنج ایرانی و واردات حدود ۸۰۰ هزار تن از خارج، گرانی مجدد برنج در این مقطع زمانی را غیر منطقی خواند و نتیجه نبود نظارت بر بازار دانست. اما سخنگوی دولت علت گرانی برنج را خشکسالی و سوداگری دانست.
استاندار اصفهان گفت: اگرچه با بحران فرونشست زمین مواجهیم اما از سوی دیگر بدلیل آمار بالای بیکاری و ضرورت تسهیل مسیر اشتغالزایی، نمیتوان راه توسعه استان را هم بست بنابراین ما با یک تیغ دولبه در اصفهان روبهرو هستیم.
آمار دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور نشان میدهد با سپری شدن ۱۱۵ روز از سال آبی، تا ۲۵ دی ماه (سال آبی ۱۴۰۱-۱۴۰۰) میزان کل حجم آب در مخازن سدهای کشور حدود ۱۹.۶ میلیارد متر مکعب است که نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته ۲۷ درصد کاهش نشان میدهد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی وزارت نیرو را مکلف کردند تا زمینه سرمایهگذاری برای برداشت آب، نمک زدایی و انتقال آب از دریای عمان با اولویت انتقال آب به استان سیستان و بلوچسستان را فراهم کند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اصفهان گفت: در سالهای اخیر و به دلیل کاهش چشمگیر بارشها و آبهای زیرزمینی ۱۲۴ حلقه تامین آب آشامیدنی در این استان خشک و از مدار بهره برداری خارج شده است.
مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی اصفهان گفت: سرعت فرونشست زمین در استان از پنج سال گذشته تاکنون دو برابر شده است و اگر وضعیت به همین منوال پیش رود، در آینده باز هم افزایش خواهد یافت.
معاون محیط زیست دریایی و تالاب سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بررسیها نشان میدهد که ۵۵ درصد از کاهش جریان ورودی آب به سد زایندهرود ناشی از تغییرات آب و هوایی و ۴۵ درصد ناشی از فعالیتهای انسانی است.
به اعتقاد محقق ایرانیِ دانشگاه توکیوی ژاپن، تغییر اقلیم هر چند یکی از پارامترهای وضعیت موجود آب کشور است، ولی باید در جایگاه خودش قرار گیرد و بیبرنامگیها و کاستیها نباید به گردن تغییر اقلیم انداخته شود. علت وضعیت فعلی زاینده رود عدم همخوانی میزان مصرف با میزان ذخیره است.
استاندار اصفهان در جمع مدیران رسانه ها و تشکل های مطبوعاتی به نقش وحدت آفرین رسانه در طرح مشکلات استانی به ویژه مشکل آب تاکید کرد و گفت: استان های اصفهان، چهار محال و بختیاری و یزد یک پیکر هستند و ما نباید اجازه دهیم افرادی با نگاه بیرونی از خارج کشور با قصد ناکارآمدی، کشور و مردم را تضعیف کنند.
دانشگاه اصفهان اعلام کرد: بر اساس نتایج فراخوان و جمعآوری دیدگاه صاحبنظران، مواردی مانند مداخلات سیاسی برای بارگذاری صنایع آببَر و طرحهای بزرگ کشاورزی، نبود مدیریت یکپارچه و بروز رقابت برای استفاده هرچه بیشتر از منابع آب، از عوامل بروز مشکلات در حوضه آبریز زایندهرود است.
وزیر کشور در آیین معارفه استاندار جدید چهارمحال و بختیاری، با اشاره به خشکسالی و کمآبی در کشور گفت: دولت و استانداران در تلاشند تا موضوع کمآبی را به خوبی مدیریت کنند؛ در این حوزه فکر و تدبیر میشود و مشکلات با صبر و تحمل حل خواهد شد.
رئیس جمهور با اشاره به مشکل کم آبی و خشکسالی در کشور تصریح کرد: رسیدگی به مشکل کم آبی صرفاً به وزارت نیرو منحصر نمیشود و همه دستگاههای مرتبط، وظیفه دارند در مشورت با جوامع دانشگاهی راه حل ملی برای برای خشکسالی بیابند.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه از نزدیک وضعیت زایندهرود و مناطق کشاورزی استان را دیدهام و میدانم که شرایط سختی است، گفت: دولت به جد به دنبال این است که مسئله زایندهرود را به هر نحوی که هست مدیریت کند تا بتوان این دوره سخت را پشت سر گذاشت.