وزیر امور خارجه ایالات متحده در حاشیه نشست وزرای خارجه ناتو با همتایان خود از آلمان، فرانسه و انگلیس درباره توافق هستهای ایران و جدیدترین تحولات اوکراین رایزنی کردند.
وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای به محورهای برجامی دیدار و رایزنی وزیر امور خارجه این کشور با وزرای امور خارجه کشورهای اروپایی عضو توافق هستهای اشاره کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است: آنها توافق داشتند، راهکاری دیپلماتیک که موجب بازگشتی دوجانبه به اجرایی کردن کامل برجام شود، بهترین نتیجه است.
تروئیکای اروپا در بیانیهای مشترک با بیان این که درخواست روسیه از آمریکا برای ارائه تضمین کتبی، درخواستی خارج از برجام است، خواستار نهایی شدن هرچه سریعتر توافق به دست آمده در جریان مذاکرات وین شد.
مذاکرات وین پس از هفته دوم در حالی به ایستگاه وقفه کوتاه تا آخرین روزهای سال جاری میلادی رسید که راهبرد دولت ایران همچنان بر لزوم رفع همه تحریم ها و بهره مندی ایران از مزایای برجام است، اما طرف های اروپایی مذاکره، از اجرای تعهدات خود همچنان شانه خالی می کنند.
کشورهای آلمان، انگلیس و فرانسه طی بیانیهای با انتقاد از ایران و ادعای همکاری حداکثری در وین برای حصول توافقی جهت نجات برجام، گفتند اکنون درهای دیپلماتیک برای ایران جهت انجام یک توافق کاملاً باز است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص بیانیه ضدایرانی روز پنجشننبه کارگروه خودخوانده آمریکا، تروئیکای اروپا و کشورهای شورای همکاری گفت: این نشست و بیانیه تنظیم شده، آنچنان ساختگی، نمایشی و فاقد مشروعیت است که ارزش پاسخگویی ندارد.
رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه و نخست وزیر انگلیس و صدر اعظم آلمان طی بیانیه مشترکی نگرانی خود را از پیشرفتهای برنامه هستهای ایران ابراز کردند و از رئیس جمهور ایران خواستند با حسن نیت اقدام کند تا مذاکرات فورا به نتیجه برسد.
وزارت خارجه سه کشور اروپایی طرف برجام، بدون اشاره به اینکه از تعهداتشان در برجام عدول کردهاند در بیانیهای مشترک از گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره غنیسازی ایران ابراز نگرانی کردهاند.
نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین اعلام کرد که برنامه سازمان انرژی اتمی ایران برای تولید صفحه سوخت سیلیساید جهت استفاده در رآکتور تهران، ۹ روز قبل به اطلاع آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسیده و بلافاصله امور عملیاتی آن آغاز شده است.
سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین، در پاسخ به سوال خبرنگاران در مورد بیانیه سه کشور اروپایی راجع به دلیل توقف فرایند قطعنامه در شورای حکام، گفت: سه کشور در واقع، به خودشان یک فرصت دیگری دادهاند تا در پرتو بی اقدامی و عدم پایبندی به تعهداتشان تحت برجام از یکسو، و عدم تخریب فضای دیپلماسی و همکاری ایران و آژانس از سوی دیگر، ...
وزیران خارجه آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان با صدور بیانیهای ضمن ابراز نگرانی از کاهش تعهدات هستهای توسط جمهوری اسلامی، از ایران خواستند به برجام پایبند بماند. سه کشور اروپایی و آمریکا تاکید کردند در صورت بازگشت ایران به تعهدات برجامی، ایالات متحده نیز به توافق هستهای بازمیگردد.
وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به بیانیه اخیر تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) که طی آن ایران به نقض تعهدات برجامی خود متهم شده است، این سؤال را مطرح کرد که آیا طرفهای اروپایی هرگز بند ۳۶ برجام و نامههای ایران در این خصوص را خواندهاند؟
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اقدامات جبرانی ایران که در واکنش به خروج آمریکا از برجام برداشته شده را «گامهای خطرناک» توصیف کرد. سه کشور اروپایی امضاء کننده برجام نیز در بیانیه ای مدعی شده اند که ایران «فرصت» پدید آمده برای «دیپلماسی هسته ای» را زیر سوال برده است.