وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به تصویب قطعنامه ارائه شده از سوی آمریکا و تروئیکای اروپایی در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، بیانیه ای صادر کرد.
قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده آمریکا و تروئیکای اروپا علیه ایران، روز چهارشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ به رغم مخالفت چین و روسیه در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با سی رای موافق و سه رای ممتنع به تصویب رسید.
یک عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس تاکید کرد: اگر شورای حکام قطعنامه شدید تری علیه ایران صادر کند یا پرونده فنی ایران را دستخوش مسائل امنیتی و سیاسی کرده جمهوری اسلامی نیز گزینه جدید خود را بر روی میز می گذارد.
چند روز پس از سفر مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اراضی اشغالی، نخستوزیر رژیم صهیونیستی با تهدید ایران، از آژانس خواست که به ایران هشداری آشکار بدهد.
یک کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به تلاش سه کشور اروپایی و آمریکا به منظور تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام گفت: امکان تغییر رویه شورای حکام آژانس انرژی اتمی در قبال ایران که کم و بیش در سالهای اخیر ثابت بوده ، نگران کننده است و خطر بزرگی برای احیای برجام محسوب می شود .
گمانه زنی ها، حاکی از آن است، امریکا و شرکای اروپایی اش، در آستانه اجلاس شورای حکام، در تلاش اند تا پیش نویس قطعنامه ای به اصطلاح تنبیهی علیه ایران را به این اجلاس برسانند. از سوی دیگر به نظر می رسد انتشار چنین اخباری از سوی جریان رسانه ای غرب، تلاش در جهت اخذ امتیازات بیشتر از ایران در چارچوب مذاکرات احیای برجام باشد.
بیانیه اتحادیه اروپا درباره راستیآزمایی و نظارت بر فعالیتهای اتمی جمهوری اسلامی ایران با توجه به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد (۲۰۱۵) در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) صادر شد و کشورهای اروپایی بر لغو تحریم ها به عنوان بخش مهمی از توافق تاکید کردند.
نماینده آمریکا در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ایران را به عدم همکاری با آژانس متهم و تهدید کرد چنانچه این روند ادامه داشته باشد این شورا برای «رسیدگی به بحران» جلسه فوقالعاده تشکیل خواهد داد.
نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز چهارشنبه با حضور ۳۵ کشور عضو این شورا در حالی آغاز به کار کرد که موضوع ایران و برجام همچنان در کانون توجه این نشست قرار دارد.
نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با حضور ۳۵ کشور عضو این شورا با سخنرانی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی آغاز شد. گروسی بار دیگر ادعای نگرانی از عدم دسترسی به تأسیسات هستهای ایران را مطرح کرد.
نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی در وین اتریش در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرد که احیای برجام به نفع جامعه بینالملل است.
نماینده ایران، گزارش اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را معتبر ندانست و از این نهاد خواست که از هرگونه دستورکار سیاسی فاصله بگیرد و افزود: رویکرد یکطرفه آژانس میتواند به مانعی برای تعاملات آتی تبدیل شود.
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی با اشاره به برگزاری جلسه شورای حکام آژانس در روز دوشنبه، تاکید کرد اطمینان از پیش بردن مباحث به گونهای که بر تلاشها برای احیای کامل برجام تاثیر منفی نگذارد وظیفه همه اعضای این نهاد است. آمریکا از ارائه یک قطعنامه پیشنهادی به شورای حکام خبر داد.
رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: اگر آژانس بینالمللی انرژی اتمی طبق تعهدات، درخواستی از ایران داشته باشد، با انجام آن مشکلی نداریم؛ یعنی باید خواستههای آژانس بینالمللی در چهارچوب موافقتنامه پادمان یا پروتکل الحاقی باشد و متقن، منطقی و دارای توجیه ارزیابی شود.