به نام خداوند جان و خرد
ستایش کنم ایزد پاک را/ که دانا و بینا کند خاک را
با توجه به اهمیت بخش کشاورزی در دستیابی به امنیت غذایی، حفظ اشتغال پایدار، تأمین بخش قابل ملاحظهای از مواد اولیه صنایع به عنوان پایدارترین بخش اقتصادی بوده و جایگاه ویژه آن در توسعه ملی همواره مورد توجه تمامی دولتها و جوامع میباشد.
بدینخاطر توجه و مراقبت از دستاوردهای این بخش در سر لوحه اقدامات ملی قرار دارد. در بخش کشاورزی، تأمین امنیت غذایی به مفهوم تولید و عرضه غذای کافی و مقرون به صرفه است.
در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در اصول سوم، بیست و نهم و چهل و سوم، ضرورت تأمین نیازهای اساسی، رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت در زمینه تغذیه، رفاه فردی و اجتماعی مورد تأکید قرار گرفته است.
تبلور این رویکرد در سیاستگذاریهای ملی در قالب «سند چشمانداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 هجری شمسی» برنامههای مختلف توسعه از جمله برنامه ششم بخوبی بیانگر اهمیت موضوع و تعهد جمهوری اسلامی ایران به مقوله امنیت غذایی میباشد.
موضوع قابل توجه در امنیت غذایی فرابخشی بودن آن است که نیازمند ارتباط، تعامل و اجرای مشترک توسط بخشها و زیربخشهای مختلف است. لذا مجموعهای از عوامل همچون سیاست ارتقای بهرهوری در تولیدات کشاورزی و اصلاح الگوی کشت، نظام فرآوری و توزیع مواد غذایی، مدیریت منابع تولید، الگوی مصرف، نظام یارانه کالاهای اساسی، وضعیت اشتغال و توزیع درآمد، تجارت خارجی و بالاخره فرهنگ تغذیهای بر امنیت غذایی اثر میگذارد.
گستردگی بخش کشاورزی و پراکندگی واحدهای تولید موجب گردیده که امر خدماترسانی و تأمین و تدارک نهادهها و بازار محصولات کشاورزی و همچنین تشکیل سرمایه در این بخش با وجود گستردگی و پراکندگی بخش از مزرعه تا سفره، امری دشوار، پیچیده و نیازمند همکاری بخشهای خصوصی و پشتیبانی دولت باشد.
در این راستا ایجاد زنجیرههای تولید و مراقبت از روند تولیدات و بازارهای هدف در کنار توسعه زیرساختهای بخش کشاورزی بویژه صنایع تبدیلی و همچنین تقویت تشکلها و برنامههای دانش بنیان، میتواند به ثبات قیمتها و ایجاد بازار امن برای حمایت از تولیدکنندگان و نیز مصرفکنندگان کمک نماید.
حاصل برنامهها و تلاشهای بخش کشاورزی با تکیه بر پتانسیل بینظیر بهرهبرداران این بخش در حوزه امنیت غذایی، تولید بیش از 120 میلیون تن محصول کشاورزی و افزایش ظرفیت سردخانهها به بیش از پنج میلیون تن و استمرار خودکفایی گندم و صادرات سالانه بیش از شش میلیارد دلار محصولات کشاورزی و غذایی میباشد و تلاش برای پایداری تولید از ضروریات بخش کشاورزی است.
توسعه گلخانهها، توسعه تولید ماهی در قفس، افزایش بهرهوری آب و افزایش ضریب مکانیزاسیون از جمله موضوعاتی است که پایداری و سلامت تولید را به دنبال خواهد داشت.
اکنون در آستانه سی و چهارمین دوره معرفی و تجلیل از نمونههای ملی بخش کشاورزی، ضمن تبریک به عزیزانی که به عنوان قهرمانان تولید، تلاشهایشان در شرایط تحریمهای ظالمانه به بار نشسته و ثمره شیرین آن در رشد مثبت اقتصادی کشور به ظهور رسیده، از خداوند منان برای جامعه بزرگ فعالان، بهرهبرداران و کشاورزان، آرزوی توفیق روزافزون داریم.
*سرپرست وزارت جهاد کشاورزی
انتهای پیام/*