باید منتظر باشیم تا موقعی که آقای گروسی به آژانس برمیگردد و گزارشی که به آژانس میدهد، در جلسهای که در نشست فصلی شورای حکام آژانس تشکیل میشود آیا این گزارش واقعا سازنده خواهد بود یا اینکه دوباره مسائل مبهم در این گزارش مطرح خواهد شد.
سفر گروسی به ایران و بازتاب آن در گزارش به آژانس
علیاصغر زرگر*
27 آبان 1403 ساعت 10:40
باید منتظر باشیم تا موقعی که آقای گروسی به آژانس برمیگردد و گزارشی که به آژانس میدهد، در جلسهای که در نشست فصلی شورای حکام آژانس تشکیل میشود آیا این گزارش واقعا سازنده خواهد بود یا اینکه دوباره مسائل مبهم در این گزارش مطرح خواهد شد.
سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران به اذعان خودش سفر سازنده و پر اهمیتی بود. هر چند که آقای گروسی پیش از این چند ادعا بر علیه ایران داشت که 3 سایت ایران همچنان محل ابهام است و آژانس پرسشهایی از این سایتها مطرح کرده که ایران به آنها پاسخ روشن نداده است.
البته این سوالات نیز بر اساس اسنادی است که دیگران به آژانس دادند، مطرح شده است. البته کل قضیه به این صورت است که آقای گروسی از سایت فردو و همچنین از نطنز بازدید کردند که دوربینها وجود دارد و کارشناسان آژانس هم حضور دارند و موارد مشکوکی در این 2 سایتی که سایتهای اصلی است وجود نداشته است.
پس از آن نیز آقای گروسی با آقای پزشکیان؛ رئیسجمهور هم دیدار و صحبت داشتند که رئیسجمهور نیز اعلام کرد که دیدار سازنده بوده و ایران میخواهد با آژانس همکاری کامل را انجام دهد.
ولی در رابطه با 3 سایتی که دیگران به آژانس دادند به نظر میآید که هنوز قطعیت لازم ندارد و ایران قول داده که اظهارات روشنی را ارائه دهد و آژانس را مطمئن کند که در آنجا اثراتی از اورانیوم وجود ندارد.
حال ایندفعه باید منتظر باشیم تا موقعی که آقای گروسی به آژانس برمیگردد و گزارشی که به آژانس میدهد، در جلسهای که در نشست فصلی شورای حکام آژانس تشکیل میشود آیا این گزارش واقعا سازنده خواهد بود یا اینکه دوباره مسائل مبهم در این گزارش مطرح خواهد شد.
اما در رابطه با سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلستان معمولاً بیشتر نظراتشان سیاسی است تا اینکه بخواهند صرفاً در رابطه با مسائل هستهای ایران صحبت کنند. لذا اینها یک سری ادعاهای خاصی بر علیه ایران دارند.
تکلیف آلمان که مشخص است که اولا در جبهه اصلی جنگ روسیه با اوکراین هست و مسائل سیاسی که در رابطه با اعدام یکی از تبعههایش در ایران اتفاق افتاد و در ادامه تعطیلی کنسولگریهای ایران در این روابط تیره و تار، نمیشود از آلمان انتظار داشت که نظر مثبتی نسبت به ایران داشته باشد.
فرانسه هم که با توجه به مسائلی که در لبنان وجود دارد و معمولاً هم سیاست خارجی فرانسه حالتی از استانداردهای دوگانه داشته و شاید بر اساس منافع ملیاش باشد ولی خیلی نمیشود روی سیاست خارجی فرانسه اعتماد کامل داشت و مطمئن بود که به واقعیت نزدیک باشد.
انگلستان هم که خوب یار غار آمریکاست. بنابراین در خصوص این سه کشور این امکان وجود دارد که با توجه به گزارشی که آقای گروسی اگر همان نکات ابهام را مجدداً مطرح کند قطعنامهای نخواهد بود ولی مجدداً هشدارهایی نسبت به ایران مطرح خواهد شد که ایران باید با آژانس هماهنگی و همکاری لازم را انجام دهد.
مگر اینکه این گزارشی که داده میشود گزارشی کاملاً مثبت بدون ابهام و در گزارشی مبتنی بر همکاری کامل ایران با آژانس باشد که اگر چنین باشد احتمالاً اینها در مقابل یک حقیقتی قرار خواهند گرفت که دیگر نمیتوانند به دنبال صدور قطعنامه یا بیانیه یا اعتراضی نسبت به ایران بر آیند.
*تحلیلگر مسائل بین الملل/آرمان ملی
انتهای پیام/*
کد مطلب: 42242