کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

انتخابات آمریکا، بازگشت به برجام و شروط ایران

مرتضی مکی*

آرمان ملی , 5 مهر 1399 ساعت 7:48

حتي اگر دونالد ترامپ در انتخابات هم پيروز شود، با يک فضاس سياسی متفاوتی در آمريکا روبه‌رو خواهيم بود و اين فضايی متفاوت می‌تواند به صورت شورش‌ها و ناآرامی‌هايی در بسياری از ايالت‌های آمريکا ظهور و بروز پيدا کند.


اظهارنظرهايی که پيش از برگزاري انتخابات رياست‌جمهوري آمريکا هم از طرف آمريکا و هم از طرف ايران اعلام مي‌شود در فضاي رقابت‌هاي انتخاباتي مطرح مي‌شود و قطعا بعد از انتخابات و مشخص شدن نتيجه آن، با توجه به موقعيتي که دو طرف دارند، تصميماتي اتخاذ خواهد شد.

به‌هرحال جو بايدن در مواضعي که چندي پيش درخصوص روابط با ايران و برجام گرفت، پيش‌شرط‌هايي مطرح کرد که چگونه به برجام برخواهد گشت و چگونه به دنبال احياي برجام است.

قطعا ايران نيز خود را آماده مي‌کند که اگر بايدن پيروز شد و آنها خواستند پيش‌شرط‌هايي درخصوص بازگشت به برجام و احياي تعهدات ايران در برجام مطرح کنند، ايران هم پيش‌شرط‌هايي دارد و اينگونه نيست که آمريکايي‌ها بخواهند دست برتر در بازگشت به برجام داشته باشند و با پيش‌شرط‌هايي که مطرح مي‌کنند، ايران را در حالت انزوا و عقب‌نشيني در قبال آمريکا قرار دهند.

در واقع سخنان نماينده ايران در سازمان ملل درخصوص پيش‌شرط‌هاي ايران از جهت انعکاسي که در آمريکا دارد، بايد مورد توجه قرار بگيرد.

اما انتخابات رياست‌جمهوري 2020 آمريکا همچون انتخابات 2016 با توجه به حضور ترامپ انتخابات متفاوتي است.

چون رفتارها، مواضع و ديدگاه‌هايي که طي چهار سال گذشته به اجرا گذاشته و در رقابت انتخاباتي سال 2016 مطرح کرد، به‌گونه‌اي بوده که پيش از اين، به اين شدت از سوي نامزدها حتي رئيس‌جمهور حاکم آمريکا ديده نشده که بخواهند در برابر نتيجه انتخابات ايستادگي کنند و سازوکار انتخاباتي و نحوه برگزاري انتخابات از سوي دو جناح دموکرات و جمهوريخواه به رسميت شناخته مي‌شد.

حتي انتخابات سال 2000 که ال‌گور پانصدهزار راي بيشتر آورده بود، در ايالت فلوريدا به‌عنوان اصلي‌ترين ايالت مورد مناقشه جمهوريخواهان و دموکرات‌ها، اتهاماتي عليه جورج بوش و برادرش که شرايط و موقعيت لازم سياهپوستان اين ايالت را فراهم نکرده بودند که پاي صندوي‌هاي راي بيايند، مطرح کرد و همين باعث پيروزي جمهوريخواهان در فلوريدا شد و عملا نتايج انتخابات به نفع جورج بوش رقم خورد ولي ال‌گور، نامزد دموکرات‌ها پس از سه هفته مناقشه و نهايتا با راي ديوان عالي آمريکا که جورج بوش را به‌عنوان رئيس‌جمهور انتخاب کرد، اين نتيجه را پذيرفت و به جورج بوش تبريک گفت!

اما در اين دوره از انتخابات فضاي به‌شدت پرمناقشه و شکاف عميقي در عرصه سياسي آمريکا ايجاد شده که از يک طرف، دونالد ترامپ خود را پيروز قطعي انتخابات تصور و اعلام کرده نتيجه‌اي غير از اين مي‌تواند خلاف واقعيت‌هاي سياسي آمريکا باشد و از طرف ديگر، مواضع دموکرات‌ها و شخص خانم کاملا هريس، نامزد معاونت رياست‌جمهوري را داريم که اعلام کرده اگر دونالد ترامپ پيروز شود، به احتمال زياد روسيه نقش موثري در پيروزي او خواهد داشت.

در واقع پيش‌بيني وقايع آينده بسيار پيچيده و دشوار شده و لحن دو طرف در رقابت‌هاي انتخاباتي، همانند لحن رقابت‌هاي انتخاباتي سال‌هاي پيش نيست و اگر با همين لحن انتخابات رياست‌جمهوري آمريکا برگزار شود و دونالد ترامپ بخواهد همچنان بر مواضع خود پابرجا بماند، حتي اگر در انتخابات هم پيروز شود، با يک فضاي سياسي متفاوتي در آمريکا روبه‌رو خواهيم بود و اين فضاي متفاوت مي‌تواند به صورت شورش‌ها و ناآرامي‌هايي در بسياري از ايالت‌هاي آمريکا ظهور و بروز پيدا کند.

*تحلیلگر مسائل بین‌الملل

انتهای پیام/*


کد مطلب: 12172

آدرس مطلب :
https://www.isalnews.ir/fa/note/12172/انتخابات-آمریکا-بازگشت-برجام-شروط-ایران

ایصال نیوز
  https://www.isalnews.ir