اگر احمدینژاد در 1400 نامزد شود، هم بدنه اجتماعی تندروها به وی رای میدهند و هم کسانی که او برايشان شخصيتی پوپوليست است که به او عشق میورزند و علاقه دارند.
کانديداتوری احمدی نژاد چقدر جدی است؟
صادق زیباکلام*
آرمان ملی , 22 خرداد 1399 ساعت 10:06
اگر احمدینژاد در 1400 نامزد شود، هم بدنه اجتماعی تندروها به وی رای میدهند و هم کسانی که او برايشان شخصيتی پوپوليست است که به او عشق میورزند و علاقه دارند.
از جمله کساني بودهام که از مدتها قبل اين بحث را مطرح کردهام که محمود احمدينژاد گزينه بسيار جدي تندروها براي انتخابات 1400 است. چند دليل اصلي براي اين انتخاب وجود دارد.
اولين و مهمترين آن اين واقعيت تلخ است که بسياري از اصولگراها ميدانند هيچ چهره و شخصيت اصولگرا شانسي براي اينکه مردم را به پاي صندوقهاي راي بکشاند، نخواهد داشت.
نه آقاي علي لاريجاني، نه عزتالله ضرغامي، نه محمدباقر قاليباف، نه احمد توکلي، نه مهندس باهنر و نه هيچ يک از چهرهها و شخصيتهاي سنتي اصولگرا شانسي براي اينکه مردم را به پاي صندوقهاي راي بياورند، ندارند.
تکليف اصلاحطلبان هم که روشن است. بدنه اجتماعي آنها در انتخابات اسفندماه نشان داد که فعلا حاضر نيست به پاي صندوقهاي راي بيايد.
بنابراين تنها لايه اجتماعي که هنوز به صندوق راي باور داشته و از نظر عقيده و تمايلات همچنان به صندوق راي وفادار است، لايههاي اجتماعي هستند که در سمت تندروها قرار ميگيرند.
لذا چارهاي نيست جز اينکه شخصيتي تندرو در سال آينده نامزد شود تا اصولگرايان بتوانند روي درصدي از مشارکت مردم حساب کنند. دليل دوم آن است که احمدينژاد در حقيقت جدا از آنکه بسياري از تندروها به وي راي ميدهند خود داراي يک محبوبيت پوپوليستي است.
بسياري از اقشار و لايههاي محرومتر از نظر اقتصادي و بسياري از اقشار و لايههاي کمتر تحصيلکرده به احمدينژاد علاقه دارند. بنابراين صرفنظر از اينکه احمدينژاد در دوران 8 سال رياستجمهورياش چقدر موفق بوده، آنها همچنان از او طرفداري ميکنند.
بنابراين اگر احمدينژاد در 1400 نامزد شود، هم بدنه اجتماعي تندروها به وي راي ميدهند و هم کساني که او برايشان شخصيتي پوپوليست است که به او عشق ميورزند و علاقه دارند. اما مشکل از اينجا شروع ميشود که اصولگرايان سنتي چندان تمايلي به احمدينژاد ندارند و حتي نهاد نظارتي هم به احتمال زياد صلاحيت وي را تاييد نخواهد کرد.
بنابراين تصميم بسيار دشواري در برابر اصولگرايان قرار گرفته است. اگر احمدينژاد وارد انتخابات نشود، آنها با مساله مشارکت مواجه هستند. چون همانطور که گفتيم نه تنها بدنه اجتماعي اصلاحطلبان در خرداد سال آينده به سبک سابق پاي صندوق راي نخواهند آمد، بلکه کم نيستند اصولگراياني که نگاه آنها هم به صندوق راي تغيير کرده است.
بنابراين احمدينژاد تنها گزينهاي است که ميتواند راي قبالتوجهي براي اصولگرايان جمع کند. منتها اين سوال براي اصولگرايان باقي ميماند که اگر احمدينژاد در 1400 رئيسجمهور شود تکليف اصولگرايان با او چگونه خواهد بود؟
تجربه قبلي احمدينژاد به اصولگرايان نشان داده است که به هيچوجه نميتوانند روي کنترل او حساب باز کنند. آنها مطمئن بودند که مرحوم آيت ا...هاشميرفسنجاني، رئيس دولت اصلاحات قابل کنترل بودند و حسن روحاني نيز قابلکنترل است.
تمام چهرهها و شخصيتهاي ديگر اعم از اصلاحطلب يا اصولگرا قابلکنترل هستند اما احمدينژاد به اصولگرايان نشان داده که به هيچوجه نميتوانند روي کنترل کردن او حساب کنند و او به آساني ميتواند تمام مناسبات و موازنههاي قدرت را بههم بريزد. اصولگرايان با انتخاب بسيار دشواري مواجه هستند.
اگر احمدينژاد بيايد صندوق راي حد نصاب قابلقبولي خواهد آورد اما در عين حال با اين مشکل مواجهند که 4 سال با احمدينژاد چه کنند. اگر احمدينژاد نيايد هر فرد ديگري اعم از سعيد جليلي يا هر فرد ديگري به صحنه انتخابات ورود کند، اصولگرايان از نظر کنترل وي و اينکه او حرف گوشکن باشد، مشکلي ندارند. منتها پرسش اين است که آن وقت چگونه ميخواهند مردم را به پاي صندوقهاي راي بياورند؟
*استاد دانشگاه و تحلیل گر مسائل سیاسی
انتهای پیام/*
کد مطلب: 10164