اتحادیه اروپا: میتوان با نابرابری در جهان مقابله کرد اگر میلیاردرهای جهان «مالیات» بدهند
رصدخانه مالیاتی اتحادیه اروپا در تازهترین گزارش خود اعلام کرد که «اگر ۳ هزار میلیاردر ساکن کره زمین تنها ۲ درصد مالیات بر ثروت خود را بپردازند، با همین درآمد میتوان با نابرابری موجود در جهان مقابله کرد»، بر اساس این گزارش، به دلیل روشهای فرار مالیاتی، نرخ مالیات موثر میلیاردرها به طور قابل توجهی پایینتر از سایر گروههای جمعیتی به نظر میرسد.
به گزارش سرویس بین الملل ایصال نیوز، رصدخانه مالیاتی اتحادیه اروپا تخمین زده است که اعمال تنها ۲ درصد مالیات بر ثروت میلیاردرهای جهان میتواند به تولید ثروتی حدود۲۵۰ میلیارد دلار (معادل ۲۳۵.۶ میلیارد یورو) منجر شود.
در گزارشی که این رصدخانه روز دوشنبه بیست و چهارم اکتبر منتشر کرده آمده: «این اقدام کمتر از سه هزار نفر را در بر میگیرد. اما همین درآمد میتواند به دولتها کمک کند تا در حوزههای کلیدی از جمله سلامت و بهداشت، آموزش، تغییرات آبوهوایی و محیط زیست سرمایهگذاری کنند.»
بر اساس محاسبات این رصدخانه، مالیات شخصی میلیاردرها در ایالات متحده حدود نیم درصد از ثروت آنها است.
در فرانسه، کشوری که به طور کلی مالیات به نسبت بالایی بر درآمدها وضع میشود، این رقم نزدیک به صفر درصد است.
میلیاردرها پایینتر از سایر گروههای جمعیتی مالیات میدهند
بر اساس این گزارش به دلیل روشهای فرارمالیاتی «نرخ مالیات موثر میلیاردرها به طور قابل توجهی پایینتر از سایر گروههای جمعیتی به نظر میرسد.»
این گزارش به تعدادی از راههای اجتناب افراد ثروتمند از پرداخت مالیات اشاره میکند.
برخی از اشکال فرار مالیاتی غیرقانونی هستند، مانند عدم اعلام درآمدهای به دست آمده در خارج از کشور.
در عین حال برخی میلیاردرها نیز ممکن است به سادگی تصمیم بگیرند که به کشورهایی با میزان مالیات پایینتر نقل مکان کنند.
دیگر روشهای فرار مالیاتی میتواند در یک «منطقه خاکستری قانونی» رخ دهد، مانند استفاده از شرکتهای صوری برای رسیدن به یک رفتار مالیاتی مطلوب.
شرکتهای صوری به کسبوکارهایی گفته میشود که در واقع مالک هیچ دارایی نیستند و پروژه کاری خاصی نیز ندارند.
با این حال شرکتهای صوری کاربرد قانونی دارند و میتوان از آنها برای پنهان کردن درآمد مشمول مالیات استفاده کرد.
شکست سیاست اعمال مالیات ۱۵درصدی بر شرکتهای چندملیتی
در بخش دیگری از گزارش رصدخانه به شکست سیاست اعمال مالیات ۱۵درصدی بر شرکتهای چندملیتی اشاره دارد. این برنامه در سال ۲۰۲۱ توسط بیش از ۱۴۰ کشور در دستور کار قرار گرفته بود.
در حالی که در ابتدا انتظار میرفت این سیاست درآمدهای مالیاتی شرکتهای چندملیتی را نزدیک به ۱۰ درصد افزایش دهد، این گزارش میگوید که رقم مورد نظر به دلیل وجود برخی خلاءها به نصف کاهش یافته است.
بدین ترتیب درآمد برآورد شده از مسیر این مالیات در سال ۲۰۲۳ از ۲۷۰ میلیارد دلار به حدود ۱۳۶ میلیارد دلار کاهش یافته است.
«شرکتها برای رفتن به بهشتهای مالیاتی انگیزه فراوانی دارند»
از آنجایی که همه کشورها با اعمال نرخ ۱۵درصد مالیات بر شرکتهای چند ملیتی موافقت نکردند، این رصدخانه توضیح داده که «شرکتها برای رفتن به بهشتهای مالیاتی انگیزه فراوانی دارند.»
یکی دیگر از ابزارهای اجتناب از پرداخت مالیات این است که آنها به فعالیتهایی مانند انجام تحقیقات و سرمایه گذاری در کارخانههای محلی روی میآورند. این سیستم به این معنی است که دولتها میتوانند نرخهای مالیاتی را کمتر از ۱۵ درصد کاهش دهند، در حالی که همچنان از توافقنامه ۲۰۲۱ پیروی میکنند.
میزان «فرار مالیاتی فراسرزمینی» در دهه گذشته کاهش یافته است
با وجود برجسته کردن نقاط ضعف نظارتی، این گزارش نکات مثبتی نیز در بردارد.
از جمله اینکه میزان «فرار مالیاتی فرا سرزمینی» در دهه گذشته کاهش یافته است. این کاهش به لطف تبادل اطلاعات بانکی میان کشورها محقق شده است.
این گزارش همچنین نشان میدهد که «اگر اراده سیاسی برای انجام این کار وجود داشته باشد، میتوان در برابر فرار مالیاتی پیشرفت سریعی داشت.»
به گزارش این رصدخانه اگرچه فرار مالیاتی اجتنابناپذیر است اما این مساله به میزان زیادی با انتخاب خط مشیها و تدابیر کشورها و نهادها مرتبط است./یورو نیوز
انتهای پیام/*