تعریف آقای تئو از فیزیک کوانتوم این است: «یک شی، یک اتم یا یک فوتون یا یک ذره از نور.» دانشمندان حالا آموختهاند كه این شی را كنترل و دستكاری كنند تا به برخی فنآوریهای جدید و دیدنی منجر شود. در آینده یک تراشه کوچک میتواند در تلفنهای هوشمند ادغام شده و در بسیاری برنامهها مورد استفاده قرار گیرد و از دادههای مالی و سلامتی شما محافظت کند و حتی میتوان از آنها برای تأمین امنیت شبکههای برق یا شبکههای حمل و نقل استفاده کرد.
فناوری مبتنی بر دانش کوانتوم، دستیابی به تلفنهای غیرقابل هک و شبکههای بسیار امن در آیندۀ نزدیک را وعده میدهد. دوران تلفنهای غیرقابل هک به زودی فرا خواهد رسید. دنیای فیزیک کوانتوم رو به رشد است و در آینده خلق امنترین شبکهها را نوید میدهد. در این برنامۀ «جهان آینده»، از طرح یک میلیارد یورویی فناوری کوانتوم به عنوان یکی از طرحهای پیشرو در اتحادیه اروپا سخن خواهیم گفت.
این طرح نویدبخش انقلابی در حریم خصوصی زندگی دیجیتال ما خواهد بود. به ژنو و بارسلون رفتیم تا نگاه نزدیکتری به این پدیده بیندازیم.
*فیزیک کوانتوم؛ علم ذرات ریز
فیزیک کوانتومی علم ذرات ریز است که به روشهای غیرقابل پیش بینی رفتار میکنند.
راب تئو، فیزیکدان دانشگاه ژنو میگوید: «کوانتوم برای خیلیها معناهای متفاوتی دارد. کوانتوم همیشه عجیب و غریب بوده است؛ به ویژه اگر شما خارج از جهان علم فیزیک باشید و بخواهید از آن سر در بیاورید.» تعریف آقای تئو از فیزیک کوانتوم این است: «یک شی، یک اتم یا یک فوتون یا یک ذره از نور.»
دانشمندان حالا آموختهاند كه این شی را كنترل و دستكاری كنند تا به برخی فنآوریهای جدید و دیدنی منجر شود.
*کامپیوترها و هکرهای رمزگشا
تمام امنیت کامپیوترها به اعداد تصادفی متکی است اما محاسبات معمولی قادر به تولید اعداد تصادفی با درجه خلوص مشابه ذرات کوانتومی نیست. این بدان معنی است که هکرهای رمزگشا میتوانند نتایج را پیشبینی کرده و موانع امنیتی را بشکنند.
هوگو زبیندن، فیزیکدان کوانتومی در دانشگاه ژنو مدیریت پروژهای به نام «کرانج» را برعهده دارد که تلاش میکند اعداد تصادفی کوانتومی کوچکتر، سریعتر و ارزانتر تولید کند تا بتوان آن را به راحتی به دستگاههای دیجیتال ادغام کرد. آقای زبیندن یک تراشه کوچک را به ما نشان می دهد، او در توصیف این تراشه میگوید: «این تراشه میتواند در تلفنهای هوشمند ادغام شده و در بسیاری برنامهها مورد استفاده قرار گیرد.»
والریو پرونر، هماهنگ کننده پروژه سیویک میگوید: «دادههای شما مهم است و فناوری فیزیک کوانتوم میتواند به عنوان مثال از دادههای مالی و سلامتی شما محافظت کند. از رویکرد امنیتی نیز این دادهها مزیت قابل توجهی خواهد داشت و میتوان از آنها برای تأمین امنیت شبکههای برق یا شبکههای حمل و نقل استفاده کرد.»
*در آینده فناوری کوانتومی همهجا خواهد بود
مشاغل زیادی در اطراف فناوری کوانتومی در حال شکلگیری هستند . آقای پرونر میگوید: «باید انتظار داشته باشیم در آینده فناوری کوانتومی همه جا باشد. یک نمونه آن ادغام این تراشهها برای تامین امنیت سرورها در مراکز داده است. نمونههای دیگر آن شامل اتومبیلهای شبکهای، اینترنت و حتی تلفنهای همراه است که به تدریج شاهد ادغام این فناوری خواهند بود.»
به گفته راب تئو «فرآیند تحقیق، توسعه و استقرار فناوری کوانتومی را به فرصتی مساعد برای رشد و ارتقا تبدیل کرده است. شما واقعا میتوانید یک روز به آزمایشگاه بروید و چیزی را در سطح کارایی کوانتومی درست کنید. میتوانید برنامهای را اجرا کنید که بر زندگی شخصی افراد تاثیر واقعی داشته باشد. به باور من این فرآیند به سرعت در حال پیشرفت است. فکر میکنم پتانسیل موجود در آن بسیار هیجان انگیز است.»
انتهای پیام/*