مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با استقبال از گفتوگوهای میان ایران و عربستان، گفت چنانچه بتوان از حفظ برجام و اجرای کامل آن اطمینان حاصل کرد میتوان آن را نخستین گام برای پرداختن به سایر مسائل دانست.
بورل: حفظ برجام نخستین گام برای رفع نگرانی های امنیت منطقه ای خواهد بود
فارس , 11 مهر 1400 ساعت 8:31
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با استقبال از گفتوگوهای میان ایران و عربستان، گفت چنانچه بتوان از حفظ برجام و اجرای کامل آن اطمینان حاصل کرد میتوان آن را نخستین گام برای پرداختن به سایر مسائل دانست.
به گزارش ایصال نیوز، «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبهای با پایگاه «عربنیوز» که شنبه منتشر شده از گفتوگوهای میان ایران و عربستان سعودی استقبال کرده است.
وی تصریح کرد: «دیپلماسی تنها مسیر واقعی برای رسیدگی به مسائل مطرح در خلیج [فارس] و مسائل میان همسایگان است. من نمیتوانم درباره مقاصد دولتهای دیگر اظهارنظر کنم اما مشخص است که گفتوگوهای بیشتری میان کشورها در منطقه در جریان است.»
این مقام اتحادیه اروپا اضافه کرد: «کنفرانس بغداد که روز ۲۸ آگوست برگزار شد و گفتوگوهای دوجانبه میان عربستان سعودی و ایران مصداقهای چنین گفتوگوهایی هستند. اینها تحولات مبارکی هستند و من از شرکت کردن در رویدادهای پس از این کنفرانس در نیویورک خرسندم.»
او اضافه کرد: «اتحادیه اروپا آماده حمایت از کشورها در منطقه خلیج [فارس] برای ایجاد احساس امنیت و همکاری است. در این زمینه توافق هستهای ایران هم از اهمیت حیاتی برخوردار است.»
او سپس گفت: «من هنوز معتقدم اگر ما موفق شویم برجام را حفظ کنیم و از اجرای کامل آن اطمینان داشته باشیم این میتواند به نخستین گام برای رفع سایر نگرانیهای مشترک از جمله نگرانیهای مرتبط با امنیت منطقهای تبدیل شود.»
بورل هفته گذشته هم در مصاحبهای با «الشرقالاوسط» گفته بود که تلاشهای فعلی برای بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) «گام اول» در رسیدگی به مسائلی از جمله مداخلاتی است که به ادعای وی ایران در امور داخلی دیگر کشورها انجام میدهد.
دولت آمریکا به ریاست «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکراتی که در وین، پایتخت اتریش انجام شده زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند.
تا کنون ۶ دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرفهای برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است.
طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پارهای اختلافات کماکان باقی است. یکی از زمینههای اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریمهایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچگونه ضمانتی نمیتواند درباره عدم خروج دوباره دولتهای بعدی آمریکا از برجام بدهد. مضاف بر این، مقامهای دولت آمریکا پیش از این تصریح کردهاند که قصد دارند از ورود به برجام به عنوان «سکویی» جهت پرداختن به سایر اختلافات از جمله مسائل موشکی و منطقهای استفاده کنند.
اخیراً مقام معظم رهبری در جلسهای تأکید کردند آمریکاییها خواستن گنجاندن بندی در توافق هستهای برجام برای ملزم کردن ایران به گفتوگو بر سر مسائل موشکی و منطقهای هستند. رهبر انقلاب اسلامی در آخرین دیدار با دولت دوازدهم خاطرنشان کردند: «آمریکاییها در زبان و وعده میگویند تحریمها را بر میداریم اما تحریمها را برنداشتند و برنمیدارند، ضمن آنکه شرط هم میگذارند و میگویند که باید در همین توافق جملهای بگنجانید که بعداً درباره برخی موضوعات صحبت شود و گرنه توافقی نخواهیم داشت.»
حضرت آیتالله خامنهای گفتند: «آنها میخواهند با گذاشتن این جمله، بهانهای برای دخالتهای بعدی خود درباره اصل برجام و مسائل موشکی و منطقهای فراهم کنند و اگر ایران حاضر به بحث درباره آنها نشود بگویند توافق را نقض کردهاید و توافق، بیتوافق.»
جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریمها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستیآزمایی قرار گیرد.
انتهای پیام/*
کد مطلب: 19043