روحانی در خصوص دو اقدام جدید ایران در برجام گفت: ما به یک معنا دو فروش را انجام نمیدهیم؛ اورانیوم غنیشده و آب سنگینمان را از امروز نمیفروشیم. البته این اعلام برای 60 روز است؛ به طرف مقابل یعنی 5 کشور اعلام کردیم اگر آنها ظرف 60 روز پای میز مذاکره آمدند و با آنها صحبت کردیم و به نتیجه رسیدیم و به منافع اصلیمان مخصوصاً نفت و بانک به عنوان دو مورد از منافع مهم دست یافتیم، به نقطه اول و به شرایط 17 اردیبهشت 98 برمیگردیم. ولی اگر در پایان 60 روز به نتیجه نرسیدیم دیگر سطحی برای ما در غنی سازی مطرح نیست.
به گزارش ایصال نیوز، با اعلام رسمی شورای عالی امنیت ملی ایران به کشورهای عضو برجام، مبنی بر اینکه «جمهوری اسلامی ایران از امروز ۱۸ اردیبهشت ۹۸ برخی اقدامات خود در توافق برجام را متوقف می کند»، یورونیوز اعلام کرد، شماری از مقامات کشورهای دنیا به این اقدام ایران واکنش نشان دادند.
آمریکا
وزیر خارجه آمریکا گفت: «منتظر میمانیم ببینیم ایرانی ها عملا چه میکنند. ایالات متحده صبر خواهد کرد تا ببیند آنها چه میکنند.» مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا می گوید بیانیه ایران در مورد برجام به عمد «مبهم» تنظیم شده بود. وی در نشست خبری مشترک با جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا اعلام کرد که کشورش و بریتانیا دید مشترکی برای مقابله با «تهدید ایران» دارند. وی تاکید کرد که آمریکا و بریتانیا ارزشهای مشترک «دموکراسی» و «آزادی» را در مواجهه با تصمیم اخیر ایران دنبال می کنند.
وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که کشورش فعلا منتظر می ماند تا نتیجه تصمیم های اخیر ایران را به طور عینی دریابد. به گفته مایک پمپئو واشنگتن در مورد اینستکس با پاریس، برلین و لندن گفتگو کرده است.
روسیه
وزیر امور خارجه روسیه در پی اقدام ایران برای کاهش سطح تعهدات برجامی خود، وضعیت توافق هستهای را غیرقابل قبول خواند و آن را نتیجه سیاستهای غیرمسئولانه آمریکا دانست. لاوروف در نشستی با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که شخصاً نامهای از دولت ایران برای اطلاعرسانی به روسیه درباره آخرین تصمیم ایران درباره توافق هستهای آورده است، آمریکا را مورد انتقاد قرار داد.
وی گفت: " تا جایی که من میدانم، کار اصلی ما در اینجا مذاکره درباره این وضعیت غیرقابل قبول است که در نتیجه رفتار غیرمسئولانه آمریکا برای برجام ایجاد شده است". وزیر امور خارجه روسیه همچنین از پایبندی مداوم ایران به برجام علیرغم آن که آمریکا از این توافق خارج شده است قدردانی کرد.
انگلیس
از سوی دیگر وزیر خارجه بریتانیا توافق هسته ای با ایران را «دستاوردی مهم» ارزیابی کرد. او هشدار داد که خروج ایران از برجام تبعات زیادی برای این کشور در پی خواهد داشت.
جرمی هانت، وزیر خارجه انگلیس اقدام ایران در کاهش برخی از تعهداتش ذیل «برجام» را اقدامی «نامبارک» توصیف کرد اما گفت تا زمانی که ایران به تعهداتش ذیل برجام پایبند بماند، لندن هم پایبند خواهد بود. هانت که در لندن در کنفرانس خبری مشترک با «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا حضور داشت گفت: «برجام یکی از دستاوردهای مهم دیپلماسی غربی است که موجب شده ایران به رغم تمام مشکلاتی که در خاورمیانه وجود دارد سلاح هستهای نداشته باشد.»
وزیر خارجه انگلیس اضافه کرد: «من و پامپئو اتفاق نظر داریم که اگر ایران هستهای شود، خسارت عظیمی خواهد بود. برجام، یک توافق است. ایران در ازای کاهش تحریمها موافقت کرده که به این توافق پایبند بماند. اگر آنها این توافق را زیر پا بگذارند، تبعات خواهد داشت.»
هانت در ادامه گفت: «از ایران میخواهیم قبل از اینکه این توافق را نقض کنند به مدت طولانی در این باره فکر کنند. به نفع آنها نیست که این توافق را نقض کنند. چون لحظهای که این اتفاق بیفتد و آنها هستهای شوند، همسایگانشان هم هستهای خواهند شد.»
فرانسه
در فرانسه، «فلورانس پارلی» وزیر دفاع فرانسه، روز چهارشنبه ساعتی پس از اعلام تصمیم تازه تهران گفت: اروپا خواهان حفظ برجام است اما اگر ایران اقدام به نقض توافق اتمی کند مسئله وضع تحریمهای اروپایی قابل طرح خواهند بود.خانم پارلی که در استودیوی تلویزیون بافام تیوی حضور پیدا کرده بود درباره اقدام ایران در تعلیق بخشی از محدودیتهای برجام گفت: تلاش اروپا بر این بوده است تا برجام را حفظ کند و به همین دلیل کانال ویژهای برای داد و ستد با ایران راه اندازی کرده است. هیچ چیز بدتر از آن نخواهد بود که ایران برجام را ترک کند. وی در پاسخ به این سوال که آیا در واکنش به تصمیم تهران اروپا قصد دارد تحریمهایی را علیه این کشور اعمال کند یا خیر گفت: تا امروز ایران به تعهدات خود درباره توافق اتمی پایبند بوده است. اما اگر ایران به تعهدات خود پایبند نماند، مسئله تحریمهای اروپایی قابل طرح خواهند بود.
چین
در چین، وزارت خارجه چین در واکنش به اقدام ایران در کاهش اجرای برجام اعلام کرد: توافق اتمی باید به صورت کامل پیاده شود و همه طرفها مسئولیت دارند تا از اجرایی شدن آن اطمینان حاصل کنند. این اظهارات را ژانگ شونگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، در جریان کنفرانس مطبوعاتی روز چهارشنبه خود بیان داشت و تاکید کرد ایران تاکنون وظایفش در برجام را بخوبی انجام داده است.
آلمان
استفان سیبرت، سخنگوی دولت آلمان طی یک نشست خبری در برلین درباره تصمیم ایران برای کاهش تعهد خود به برجام گفت: ما خواهان حفظ برجام و پایبندی ایران به تمام تعهداتش در قبال این توافق هستیم. وی ضمن ابراز تاسف نسبت به اقدام اخیر ایران همچنین تصریح کرد: کشورهای آلمان، انگلستان و فرانسه این تصمیم را با تمام جزئیات بررسی خواهند کرد. تصمیم ایران درباره گامهایی که لازم است برداشته شود مشورت خواهیم کرد. ایران از انجام تندرویی که باعث افزایش تنش در منطقه می شود اجتناب کند. در خصوص سازو کار مالی ویژه موسوم به اینستکس پیشرفتهایی را حاصل کرده ایم. در حال حاضر جهت اجرای این مکانیسم تدابیر لازم نهایی را اتخاذ می کنیم، از جمله مقدماتی که لازم است طرف ایرانی نیز فراهم کند. بیش از آنچه که می خواستیم به زمان نیاز داریم".
رژیم صهیونیستی
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی،نیز در واکنش به اقدام تهران گفت اسرائیل به ایران اجازه نخواهد داد به سلاح اتمی دست پیدا کند. نتانیاهو که روز چهارشنبه در مراسم روز بزرگداشت اسرائیل شرکت کرده بود گفت: «امروز صبح در مسیر آمدنم به اینجا شنیدم که ایران قصد دارد برنامه اتمی اش رادنبال کند. ما به ایران اجازه نخواهیم داد به سلاح اتمی دست یابد. ما به نزاع با کسانی که میخواهند ما را بکشند ادامه خواهیم داد.»
انتهای پیام /*