به گزارش ایصال نیوز، آژانس بینالمللی انرژی اتمی شامگاه دوشنبه ۳۱ مه (۱۰ خرداد) با انتشار گزارشی اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنی سازی شده طی سه ماه اخیر با افزایش ۲۷۳ کیلوگرمی به ۱۶ برابر سقف تعیین شده در برجام رسیده است.
خبرگزاری ها و رسانههای غربی که به نسخهای از این گزارش دست یافته نوشتهاند که ایران درباره آثار اورانیوم غنی شده که بازرسان در چندین سایت مشاهده کردهاند، توضیحی نداشته است.
در گزارش رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کشورهای عضو این آژانس آمده است: «ایران پس از ماهها، درباره وجود ذراتی از مواد هستهای در هر یک از سه مکانی که آژانس دسترسیهای تکمیلی (بازرسی) را در آن انجام داد، توضیحات لازم را ارائه نداده است.»
در این گزارش با اعلام این که «مدیر كل نگران است كه بحثهای فنی بین آژانس و ایران نتایج مورد انتظار را نداشته باشد»، همچنین گفته شده: «نبود پیشرفت در شفافسازی در برابر پرسشهای آژانس پیرامون صحت و کامل بودن اظهارات پادمانی ایران، بر توانایی آژانس در ارائه اطمینان از ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران تأثیر جدی میگذارد.»
برخی کارشناسان میگویند در حالی که گفتگوهای برجامی میان تهران و غرب در جریان است، گزارش روز دوشنبه آژانس احتمالاً گره دیپلماتیک تازهای را میان دو طرف ایجاد کرده و پیشبرد این گفتگوها را دشوارتر میسازد.
سه ماه پیش بریتانیا، فرانسه و آلمان با حمایت آمریکا پیشنویس قطعنامهای را به شورای حکام ارائه دادند که به موجب آن قصد داشتند ایران را به دلیل کاهش همکاریهای برجامی و نبود توضیح کامل درباره منشا ذرات اتمی یافت شده در بازرسیها، مورد مؤاخده قرار دهند اما در همان زمان گروسی از مذاکرات تازهای با ایران سخن گفت و سه قدرت اروپایی با آغاز مذاکرات احیام برجام در وین، در نهایت از پیگیری پیشنهاد خود صرف نظر کردند.
اکنون با انتشار این گزارش در آستانه نشست سوم شورای حکام که قرار است هفته آینده برگزار شود، بیم آن میرود که این سه کشور در فکر تصویب قطعنامهای علیه ایران باشند.
شایان ذکر است کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمانهای بین المللی در وین، با توجه به انتشار گزارش جدید مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درخصوص اجرای برجام در ایران، در اظهاراتی گفت: این گزارش در پرتو توقف اقدامات داوطلبانه و فراپادمانی از سوی ایران از تاریخ ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ تهیه شده است و مدیرکل در این گزارش تصریح کرده است که فعالیتهای راستی آزمایی و نظارتی آژانس در ارتباط با اجرای برجام، تحت تأثیر تصمیم ایران به توقف اجرای تعهدات هستهای تحت برجام شامل پروتکل الحاقی قرار گرفته است.
غریب آبادی افزود: آنچه که جمهوری اسلامی ایران انجام داده است، در راستای اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت بوده است.
غریب آبادی همچنین از ارسال نامه علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی به «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در هفته گذشته خبر داد.
انتهای پیام/*